Home Intermodal Afluent Arad South Terminal: plan de investiţii până în 2030

Afluent Arad South Terminal: plan de investiţii până în 2030

Afluent Arad South Terminal: plan de investiţii până în 2030

Viziunea pe termen lung stă la baza succesului Afluent Arad South Terminal, 2024 reprezentând o etapă de creștere pentru terminalul intermodal din Arad. Progresul remarcabil făcut anul trecut s-a tradus în dublarea cifrei de afaceri, introducerea de noi servicii în portofoliul companiei, alături de creșterea capacităţii și eficienţei.

Afluent a înregistrat o creștere de aproximativ 15% în activităţile sale de bază, consolidându-și rolul de jucător important în industria logisticii și transporturilor din România.

„Afluent Arad South Terminal a înregistrat o creștere constantă a volumelor, reflectând tendinţele generale ale pieţei de logistică din Europa de Est, această creștere fiind de asemenea rezultatul încrederii si susţinerii din partea partenerilor si colaboratorilor noștri. În 2024, terminalul a manipulat în principal containere maritime, produse agricole și transporturi diverse, consolidându-și astfel poziţia ca hub regional.

Terminalul a operat în medie, 6-8 trenuri pe săptămână, acestea fiind atât trenuri de containere, dar și transporturi de mărfuri generale sau transporturi de cereale și îngrășăminte.

Datorită proximităţii faţă de zonele industriale din Arad și Timișoara, terminalul a reușit să atragă un număr semnificativ de clienţi din industrii precum producţia, energia regenerabilă si agricultura, întărind astfel importanţa sa în reţeaua logistică din regiune,” explică Nicoleta Oală, Commercial Manager Afluent Arad South Terminal.

Potrivit acesteia, transportul intermodal în România câștigă teren, mai ales prin prisma iniţiativelor de reducere a emisiilor și de optimizare a lanţurilor logistice pe care companiile le includ în strategiile de dezvoltare.

„Cererea pentru serviciile de transport intermodal provine în principal din logistică, sectorul agricol și industria automotive. Afluent Arad South Terminal a devenit un punct de interes pentru companiile care caută soluţii logistice sustenabile și eficiente, in special pentru transporturi pe distanţe lungi,” punctează Nicoleta Oală.

Noi rute intermodale în 2025

Pentru anul în curs, terminalul intermodal din Arad își propune să optimizeze rutele existente prin creșterea frecvenţei trenurilor. Această iniţiativă vizează asigurarea unei capacităţi mai mari pentru partenerii actuali și va atrage noi clienţi. „Pe lângă conexiunile existente în acest moment între Afluent si Constanta, Budapesta, Koper, Bremerhaven, Hamburg si Rijeka, printre priorităţile terminalului se numără dezvoltarea de conexiuni directe cu terminale intermodale strategice din ţări precum Turcia, Polonia, Italia, Belgia și Olanda.

Aceste rute vor reduce semnificativ timpul de tranzit pentru mărfuri, facilitând un flux logistic mai rapid și mai eficient între pieţele din Europa de Est și cele din Europa Occidentală.

Aceasta va spori atractivitatea soluţiilor intermodale, oferind o alternativă sustenabilă și competitivă faţă de transportul rutier,” subliniază Nicoleta Oală.

Pentru a susţine dezvoltarea reţelei intermodale, Afluent Terminal colaborează cu operatori feroviari internaţionali și companii de transport logistic de top. Prin aceste parteneriate, terminalul își integrează serviciile în fluxurile logistice globale, oferind clienţilor acces direct la coridoarele majore de transport european. Aceste colaborări asigură un nivel ridicat de fiabilitate și contribuie la crearea unor soluţii personalizate pentru nevoile variate ale pieţei.

Investiţii în digitalizare

Afluent Arad South Terminal utilizează tehnologii avansate pentru a îmbunătăţi eficienţa operaţională și pentru a oferi soluţii competitive pe piaţa intermodală. În 2024, compania a implementat un sistem digital dedicat gestionării fluxurilor logistice permiţând coordonarea eficientă a operaţiunilor, reducerea erorilor si posibilitatea unor conexiuni EDI directe cu partenerii.

“În cadrul terminalului, Afluent utilizează echipamentele moderne, cum sunt reachstackerele de 45 de tone, însă în viitor, odată cu finalizarea proiectelor de extindere, vor fi instalate macarale tip portal RMG, care vor optimiza manipularea containerelor și semiremorcilor, crescând viteza și eficienţa operaţiunilor.

De asemenea, este planificată implementarea unui sistem informatic complementar de ultimă generaţie mai complex decât cel existent, pentru gestionarea operaţiunilor. Intenţionăm să diversificăm gama de servicii oferite și vom beneficia de o capacitate de depozitare considerabil mai mare, pentru a răspunde mai bine cerinţelor pieţei și pentru a susţine dezvoltarea durabilă în sectorul logistic,” afirmă Nicoleta Oală.

EMA Rail – o nouă companie de tracţiune feroviară

La începutul anului 2025, Afluent Arad South Terminal a dezvoltat și o companie de tracţiune feroviară. „EMA Rail are obiectivul de a transforma transportul de mărfuri și de a sprijini dezvoltarea noilor reţele. Prin mutarea mărfurilor de pe șosele pe calea ferată, contribuim la reducerea traficului rutier și la construirea unui viitor mai sustenabil. Este un pas important de care suntem cu toţii foarte încântaţi.

Prin intermediul EMA Rail, aducem valoare adăugată terminalului Afluent Arad South Terminal, optimizând operaţiunile de tracţiune și reducând costurile. Parteneriatul solid dintre METRANS și AFLUENT reprezintă temelia succesului acestei noi iniţiative, iar colaborarea noastră sprijină creșterea și succesul tuturor partenerilor implicaţi in acest proiect,” conchide Managerul Comercial al Afluent Arad South Terminal.

Investiţii în extinderea terminalului

Până în 2030, terminalul intermodal Afluent Arad South Terminal are planificat un amplu proiect de investiţii. Extinderea ar urma să fie implementată etapizat, astfel încât să susţină creșterea volumelor, dar și să atragă noi parteneri din diferite sectoare economice. Proiectul de extindere al terminalului include crearea unui hub regional cu linii feroviare de minim 750 m, alături de un centru logistic dedicat stocării și distribuţiei mărfurilor. Cu o suprafaţă totală de 82 de hectare disponibile pentru dezvoltare, acest proiect răspunde cererii în creștere de servicii logistice.