Home Intermodal AFLUENT– un nou punct de referinţă pe harta terminalelor intermodale din România

AFLUENT– un nou punct de referinţă pe harta terminalelor intermodale din România

AFLUENT– un nou punct de referinţă pe harta terminalelor intermodale din România

Terminalele intermodale reprezintă o interfaţă între modurile de transport – rutier și feroviar – și sunt puncte cheie ale lanţurilor de aprovizionare, facilitând accesul la servicii de transport eficiente și competitive și deschizând noi pieţe pentru expeditori și transportatori, deopotrivă.

Terminalul Arad South Terminal este un nou proiect demarat de către familia Oală, o familie de antreprenori din vestul ţării care a dezvoltat una dintre cele mai de succes afaceri în domeniul agriculturii.

Compania AFLUENT, înfiinţată în anul 2020, a pus bazele acestui proiect, pornit iniţial pentru a răspunde nevoii fondatorilor de a gestiona mai bine componenta logistică a celeilalte afaceri a familiei – ferma agricolă de culturi mari. Interesul ridicat al partenerilor pentru proiect a reprezentat o confirmare a necesităţii unei investiţii greenfield într-un terminal intermodal modern, dotat cu toate facilităţile, ce permite manipularea tuturor tipurilor de marfă și are un impact pozitiv în crearea de oportunităţi de dezvoltare pe plan logistic și operaţional, nu doar pentru companiile deja prezente în România, ci și pentru viitorii investitori.

„Proiectul Afluent Arad South Terminal a fost gândit iniţial pentru a facilita transportul cerealelor, producţie proprie sau achiziţionate, precum și pentru a da un plus de valoare business-ului agricol. Ulterior a captat atenţia jucătorilor din diverse industrii, datorită avantajelor strategice pe care le oferă. Terminalul a fost transformat și adaptat și pentru marfă industrială, fiind localizat în apropierea a două zone industriale importante – Arad și Timișoara, creând astfel numeroase oportunităţi de dezvoltare în domeniul logisticii și transporturilor. Până în toamna anului viitor estimăm un trafic de 4-5 trenuri de containere pe săptămână și 4-5 trenuri de cereale și îngrășăminte” declară Alin Oală, administrator Afluent Arad South Terminal.

Terminalul se află situat la o distanţă de 2,9 km de autostrada A1, la 1,6 km de staţia de tren Valea Viilor, 11,9 km de Aeroportul Internaţional Arad, 18 km de Zona Industrială de Vest Arad, 31,1 km de Vama Curtici și 61,1 km de Vama Nădlac.

Dezvoltare în două etape

Proiectul a fost gândit în două etape, prima dintre acestea fiind construcţia unei noi platforme și a patru linii de cale ferată cu o lungime de 350 m fiecare.

Terminalul se întinde pe o suprafaţă de 75.000 mp, are o capacitare de depozitare containere de 750 TEU în aer liber, corturi industriale și silozuri precum si o parcare de camioane/ semiremorci. De asemenea, este dotat cu două echipamente de tip reachstacker cu o capacitate de 45 tone fiecare.

Afluent a investit și într-un sistem informatic pentru coordonare a operaţiunilor și eficientizarea activităților desfășurate, aflându-se în prezent în curs de implementare.

Alte facilităţi ale terminalului includ: pază și monitorizare permanentă, posibilitatea de a efectua servicii vamale prin intermediul partenerilor terminalului, birouri destinate operatorilor de transport, facilităţi pentru șoferi, prize pentru alimentarea cu energie electrica a containarelor  reefer,etc.

A doua fază a dezvoltării terminalului este programată pentru perioda imediat următoare și prevede construcţia unui nou terminal cu 6 linii de cale ferată cu o lungime de 750 m fiecare, un centru logistic cu depozite pentru stocare și distribuţie, facilităţi de transbordare pentru bunuri generale și unităţi intermodale, cu o capacitate de extindere de până la 82 de ha.

În plus, compania are posibilitatea de a pune la dispoziţia partenerilor săi în imediata apropiere alte 420 de hectare cu acces rapid la drum european, cale ferată și în apropiere de autostradă pentru dezvoltarea de centre de distribuţie sau unităţi de producţie.

În viitorul apropiat, Afluent și-a propus extinderea echipei prin cooptarea de noi profesioniști cu experienţă în domeniul intermodal, dar și diversificarea paletei de servicii prin dezvoltarea capacităţilor de depozitare pentru a a acoperi o gamă mai largă de cerinţe ale pieţei.

Servicii oferite de Arad South Terminal:

  • Manipulare unităţi intermodale:

Încărcarea și descărcarea din tren a unităţilor intermodale (containere maritime de 20`, 40`; containere continentale de 45`; semiremorci; cutii mobile; izocontainere).

  • Manipulare mărfuri:

Încărcarea sau descărcarea mărfurilor din/în tren, unităţi intermodale sau mijloace de transport.

  • Depozitare a containerelor:

Platformă nou construită pentru depozitarea în aer liber a unităţilor intermodale , cu o capacitate de 500 TEU.

  • Logistica cerealelor:

Operaţiuni de încărcare a cerealelor în unităţi intermodale, transport rutier, depozitare și efectuare de formalităţi vamale.

  • Încărcare pe linii proprii

Introducerea si scoaterea în/din terminalul intermodal a trenurilor de marfă încărcate cu unităţi intermodale;

  • Servicii de parcare a camioanelor

Platformă betonată pentru accesul și parcarea mijloacelor de transport rutier.

Poziţionat la doar 2,9 km de A1, pe o arteră pe o arteră feroviară importantă – Coridorul 7 Pan-European, în apropiere de punctul vamal Curtici, Afluent Arad South Terminal reprezintă un punct strategic ce leagă Portul Constanţa de Vestul României și oferă acces către Vestul și Sudul Europei si chiar către Orient.