Home Intermodal Amenzi de 12,5 milioane lei pentru nerespectarea RO e-Transport

Amenzi de 12,5 milioane lei pentru nerespectarea RO e-Transport

Amenzi de 12,5 milioane lei pentru nerespectarea RO e-Transport

În primele șapte luni ale anului 2024, inspectorii antifraudă au aplicat 788 sancţiuni contravenţionale principale (489 amenzi şi 299 avertismente) pentru nerespectarea reglementărilor RO e-Transport.

Valoarea totală a amenzilor a însumat 12,5 milioane lei. De asemenea au fost aplicate sancțiuni contravenţionale complementare constând în confiscări venituri ilicite în valoare totală de 121 milioane lei lei, pentru nerespectarea Sistemului național pentru monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri, cunoscut sub denumirea de RO e-Transport, potrivit unui răspuns al Ministerului Finanțelor pentru Intermodal&Logistics.

În anul 2023, pentru nerespectarea prevederilor legale prevăzute de OUG 41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport, inspectorii antifraudă au aplicat 475 sancţiuni contravenţionale principale (206 amenzi şi 269 avertismente), valoarea totală a amenzilor însumând 6,8 milioane lei, precum și sancțiuni contravenţionale complementare constând în confiscări venituri ilicite în valoare totală de 58,1 milioane lei.

Obiectivele principale ale acțiunilor desfășurate de inspectorii antifraudă au fost prevenirea și combaterea faptelor de evaziune și fraudă fiscală și vamală, în special pe linia operativă de acțiune RO e-Transport.

Care sunt neregulile frecvente descoperite de ANAF?

În cadrul acestor acțiuni, ANAF a identificate frecvent următoarele nereguli:

  • Nerespectarea prevederilor care impun obligația de a declara în Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat și la transportul internațional de bunuri, astfel încât acestea să fie identificate prin codul UIT.
  • Declararea unor cantități diferite față de cele care fac obiectul transportului
  • Utilizarea codului UIT de către operatorul de transport rutier după expirarea valabilității acestuia.

În cadrul acțiunii de monitorizare a informațiilor înregistrate în aplicația dedicată RO e-Transport pentru anul 2024, au fost emise 614 notificări punctuale referitoare la erori în datele înregistrate, precum valoarea sau greutatea bunurilor transportate rutier, care necesită notificare.

Pentru a evita sancțiunile, companiile sunt sfătuite să evite greșelile comune, cum ar fi obținerea codului UIT după tranzitarea frontierei de stat și neverificarea mesajelor primite după generarea codului UIT prin API.

“Sistemul RO e-Transport este disponibil non-stop, permițând obținerea din timp a codului UIT, iar verificarea atentă a mesajelor și corectarea erorilor identificate poate preveni aplicarea sancțiunilor,” transmite ANAF în răspunsul oferit Intermodal&Logistics.