Anul 2024 aduce un val de noi fabrici în România
Anul 2024 se anunță a fi unul potrivit pentru investiții, marcat de deschiderea și finalizarea mai multor fabrici noi în România.
Investițiile semnificative atrase de diverse domenii aduc nu doar o creștere economică semnificativă, dar și crearea de locuri noi locuri de muncă, industria auto anunțând cele mai multe fabrici.
Intermodal&Logistics a realizat o listă cu principalele fabrici care au fost anunțate în 2024 sau care au fost deja finalizate în acest an.
Beyçelik Gestamp a investit 45 de milioane de euro într-o nouă fabrică de componente auto
Beyçelik Gestamp, producătorul turco-spaniol de componente auto, este pe punctul de a inaugura o nouă unitate în Argeș, oferind 200 de oportunități de angajare, după o investiție de 45 de milioane de euro. Această extindere va permite angajarea a aproximativ 200 de persoane suplimentare. În prezent, fabrica deja existentă funcționează cu un personal de 800 de angajați.
Gestamp, furnizorul spaniol de componente auto, a intrat pe piața din România în 2017, preluând controlul indirect asupra fabricii MPO România din apropierea Piteștiului. Fabrica livrează matrițe de presaj și ansamble pentru Dacia, Johnson Control și alte companii auto. Compania este sub controlul Beycelik Gestamp Otomotiv Sanayi din Turcia. În 2022, conform datelor Ministerului Finanțelor, fabrica din Dârmănești a înregistrat o cifră de afaceri netă de 408 milioane lei și un profit net de 8,1 milioane lei.
Noi investiții la Oradea
Oradea continuă să atragă noi investiții în unități de producție, consolidându-și poziția de pol de investiții în România.
ebm-papst, unul dintre liderii mondiali în producția de motoare electrice și ventilatoare construiește o nouă fabrică la Oradea. Compania a achiziționat o parcelă de 56.000 mp în Parcul Industrial Business II Oradea pe care va construi noua unitate de producție.
Proiectul va fi realizat împreună cu firma germane de Project Management MPS ARCHONIC, una dintre cele mai experimentate companii din acest domeniu la nivel mondial.
În noua fabrică ebm-papst de la Oradea, compania va produce ventilatoare pentru tehnologia de ventilație și climatizare. Tot în noua locație vor funcționa și huburile R&D, IT și Servicii Auxiliare.
De asemenea, BIOPHARMA PLASMA SRL, subsidiară a companiei BIOPHARMA PLASMA LIMITED din Ucraina investește peste 37 milioane euro într-o nouă unitate de producție la Oradea. Compania va construi fabrica în în Parcul Industrial Eurobusiness I din Oradea, unde va ocupa o suprafață de 34.370 mp.
Proiectul va fi realizat etapizat, ca urmare a unei negocieri directe desfășurate în luna martie, și reprezintă o nouă investiție semnificativă atrasă de Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA (ADLO).
Compania intenționează să construiască o clădire cu o suprafață totală de aproximativ 10.800 mp, care va include o hală de producție de produse farmaceutice, birouri și alte facilități. Producția în Oradea este planificată să înceapă în maximum cinci ani, creând cel puțin 70 de locuri de muncă până în anul 2029.
Borusan Pipe investește 15 milioane euro într-o fabrică de componente auto în Prahova
Borusan Pipe, parte a grupului Borusan, unul dintre cele mai mari grupuri industriale din Turcia, va deschide în cursul acestui an o nouă fabrică de componente pentru industria auto în Ploiești West Park, din Ariceștii Rahtivani, județul Prahova.
Aceasta este cea de-a doua unitate de producție a Borusan în Europa, după achiziția fabricii de țevi din oțel trase la rece din Vorbano, Italia, în 2001.
În noua fabrică din Ariceștii Rahtivani vor fi produse țevi pentru industria auto, printre clienții companiei turcești numărându-se Dacia, Ford Otosan, dar și alți producători auto din Germania, Slovacia, Ungaria, Cehia sau Polonia.
Investiţia este de 15 milioane de euro cu posibilitate de dublarea a ei în cel mai scurt timp, dacă piaţa o va cere. Prima fază presupune crearea a 60 de noi locuri de muncă.
Etron Technology – din Asia către Europa
Producătorul asiatic de componente electronice Etron Technology își extinde prezența la nivel mondial și deschide prima unitate de producție din Europa, la Oradea.
Etron Technology a închiriat 3.600 mp de spațiu de producție în CTPark Oradea Cargo Terminal, primul parc industrial cu un terminal cargo aerian din România.
Producătorul asiatic ce deține unități de producție în China, Vietnam, Mexic și Singapore a decis să înființeze noua unitate în România, pentru a beneficia de oportunitățile de afaceri cu clienți din UE.
Etron, în calitate de furnizor EMS pentru PCBA (Printed Circuit Board Assembly), cu clienți care se concentrează în principal pe domenii precum control industrial, medical, auto, comunicații, energie nouă și produse de larg consum, va opera fabrica din România în principal pentru SMT & MI, linie de producție cu testare și asamblare.
Symmetrica investește 48 milioane de euro într-o nouă fabrică de prefabricate
Symmetrica, producătorul de pavele, anunță o nouă investiție într-o fabrică de pavaje și dale în Bolintin Vale-Ilfov, cu o valoare de 48 de milioane de euro, conform unui comunicat de presă emis de companie. Noua unitate de producție va fi amplasată pe un teren de peste 120.000 de metri pătrați și va avea o suprafață construită de 18.000 de metri pătrați. De asemenea, va fi dotată cu două parcuri fotovoltaice, situate pe un teren de 20.000 de metri pătrați, care vor furniza aproximativ 60% din energia necesară pentru funcționarea fabricii.
Investiția totală de 48 de milioane de euro a fost finanțată atât din surse proprii, cât și prin intermediul unor credite bancare. În acest sens, Symmetrica a contractat un credit de aproximativ 35 de milioane de euro de la Banca Comercială Română (BCR), parte a Grupului Erste, unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România. Fabrica din Bolintin Vale va fi dotată inițial cu 4 linii de fabricație, urmând să fie ulterior extinsă cu linii de prelucrare a suprafețelor și tratamente speciale, precum și cu linii de splitare a blocurilor de beton.
Inaugurarea fabricii, planificată pentru această toamnă, va contribui la creșterea producției totale a Symmetrica cu 30%, având o capacitate de producție de 15.000 de metri pătrați pe zi.
Investiție de 8 milioane euro la Balș
Compania germană Hengst Filtration a inaugurat o nouă fabrică la Balș și este acum reprezentată în 13 țări. Fabrica din Balș se întinde pe o suprafață de 15.000 mp și va produce în principal filtre pentru aparate de curățare și scule electrice din sectorul privat și profesional. Investiția Hengst Filtration la Balș se ridică în prezent la aproximativ 8 milioane euro.
Karl Mayer va construi două fabrici și un centru de întreținere tehnică în Maramureș
Karl Mayer va construi două fabrici și un centru de întreținere tehnică în Maramureș. Prima fabrică implică relocarea unității de producție a acelor de cusut a Karl Mayer din Asia în orașul Baia Mare, pe fostul sit industrial al IMMUM.
Prima fabrică implică relocarea unității de producție a acelor de cusut a Karl Mayer din Asia în orașul Baia Mare, pe fostul sit industrial al IMMUM. Compania a închiriat deja o hală de producție și își propune să înceapă construcția în curând, a declarat Patrick Mock, director general la Karl Mayer România.
A doua etapă a investiției implică deschiderea unui centru de întreținere pentru mașinile fabricate de Karl Mayer. Centrul de întreținere va fi, de asemenea, situat în Baia Mare. Investiția Karl Mayer în România va crea aproximativ 700 de locuri de muncă noi.