Home Logistics Ambalare Biodeck – ambalajul românesc 100% biodegradabil exportat în Scandinavia

Biodeck – ambalajul românesc 100% biodegradabil exportat în Scandinavia

Biodeck – ambalajul românesc 100% biodegradabil exportat în Scandinavia

Mediul de afaceri global, dar și cel autohton pune tot mai des accentul pe sustenabilitate și economie circulară și se află în căutare de soluţii care să înglobeze aceste concepte. Pentru că tot s-a încheiat #iuliefărăplastic, o mișcare globală ce își propune să contribuie la reducerea consumului de plastic, am dorit să aflăm povestea primului brand românesc ce fabrică ambalaje de unică folosinţă 100% biodegradabile, care deja au depășit graniţele ţării și sunt exportate până în ţările scandinave.

Biodeck, companie cu integral românesc ce a luat naștere în 2017, este divizia de produse bio a Prodplast, cu peste 60 de ani existenţă pe piaţa de ambalaje din România. Sediul și fabrica sunt localizate în Buftea, lângă București, iar aici își desfășoară activitatea cei 70 de angajaţi ai companiei, dintre care 20 sunt responsabili doar pentru brandul Biodeck – oameni de vânzări, management și depozit.

produse biodegradabile biodeck

În 2018, potrivit Ministerului de Finanţe, Biodeck a înregistrat o cifră de afaceri de peste 12 milioane lei.

Cum se fabrică? ….varianta compostabilă

În vreme ce pentru ambalajele tradiţionale din plastic materia primă o reprezintă produsele din petrol, o resursă ce nu se regenerează, și care în plus prezintă diferite riscuri pentru sănătatea consumatorilor, plasticul biocompostabil este realizat din amidon de porumb sau trestie de zahăr, resurse ușor regenerabile și prietenoase cu mediul și consumatorii.

Amidonul este transformat într-un bio-polimer, principalul ingredient în materialele din plastic sau cu aspect de plastic, care mai apoi poate fi extrudate, turnat în forme sau modelat prin încălzire sau răcire întocmai ca plasticul. Însă aici se opresc similarităţile între ambalajele din plastic și cele din materiale compostabile și biodegradabile.

Procesul de producţie al celor din urmă este mult mai prietenos cu mediul, emisiile de carbon fiind reduse cu 35% până la 75%. După utilizare, în decursul a câtorva luni, ambalajele se biodegradează, devenind un Material care poate fi valorificat în agricultură, în loculîngrășămintelor chimice sau în lucrări de îmbunătăţire a solului.

„Am investit și vom continua să investim constant în echipamente performante pentru a produce, cu emisii minime de carbon, cele mai eficiente alternative la plasticul de unică folosinţă. Ne propunem să fim la curent cu ultimele inovaţii din acest domeniu și să ne dezvoltăm portofoliul de produse prin includerea de materiale noi: alge marine, polimeri biodegradabili marini” declară reprezentanţii Biodeck.

Momentan, toate materiile prime pentru fabricarea ambalajelor sunt aduse de la furnizori din toată Europa, însă pe viitor se dorește colaborarea cu furnizori locali.

Canale de distribuţie

În 2018, ambalajele Biodeck au fost introduse pentru prima dată pe rafturile unui hypermarket din România. De atunci cererea pentru acestea a crescut, astfel că acum sunt prezente în majoritatea reţelelor de retail moderne. Însă nu doar acolo. Astăzi ambalajele Biodeck se regăsesc și în cafenele, restaurante, festivaluri. Și magazinul online al companiei generează o bună parte din vânzări, produsele fiind expediate către cumpărători fie prin curier, fie utilizând flota proprie. De asemenea, produsele Biodeck sunt disponibile în afara graniţelor ţării pe platforma Amazon UK, dar și Franţa, Germania, Spania, Italia sau Peninsula Scandinavă.