BUD Cargo: cheia succesului este comunitatea transfrontalieră
BUD Cargo City este unul dintre cele mai importante centre cargo din Europa Centrală și de Est, care în decursul anilor a atins un rol strategic în mai multe țări și în întreaga regiune.
Centrul de servicii cargo, dat în folosință în 2020, unde acum se fac deja lucrări de extindere, datorită succesului remarcabil, anul trecut a gestionat un volum record de mărfuri; astfel, acest cargo hub se remarcă prin cea mai dinamică dezvoltare din Europa Centrală și de Est.
Însă succesul nu se datorează doar infrastructurii moderne; cooperarea și deschiderea, caracteristice ecosistemului cargo au cel puțin tot atâta importanță.
Timp de zece ani cantitatea de mărfuri cargo gestionată la Budapesta s-a dublat și volumul actual de 200.000 de tone a promovat Budapest Airport într-o categorie superioară, alături de aeroporturi ca cel de la Viena sau München.
Recordul înregistrat la sfârșitul anului trecut reprezintă o creștere de 40% față de volumul din 2019, de dinainte de pandemie, cea ce înseamnă că la nivel internațional, aeroportul capitalei ungare este pe prima linie privind atât ritmul de dezvoltare cât și calitatea centrului cargo.
Hub pentru logistică și producție
Poziția geo-strategică și infrastructura sa de înaltă calitate sunt remarcabile; Ungaria, în mijlocul Europei Centrale și de Est câștigă și mai mult în valoare prin traseul rutier și feroviar extins, sau prin rețeaua considerabilă de autostrăzi care trec pe aici – de care, de altfel, aeroportul capitalei este direct legat.
În aceste condiții, opțiunea BUD este excelentă pentru deservirea multor unități de producție și centre logistice din regiune, căci în acest sector se consideră că transportul rutier cu o durată de aproximativ 8 ore este eficient.
Infrastructura proprie a aeroportului internațional Liszt Ferenc se pretează bine la servicii cargo, facilitând în mare măsură transportul aerian de mărfuri; decolarea și aterizarea pe două piste sunt asistate de sisteme moderne de navigare.
Dezvoltarea dinamică a hub-ului se datorează în primul rând celor trei piloni strategici, infrastructurii de nivel mondial, conectivității sale excelente și mediului eficient – cât și spiritului de comunitate a echipei care lucrează la BUD Cargo City.
Gândirea strategică caracteristică acestei echipe de la Budapest Airport cargo este pusă în valoare printr-o cooperare continuă a tuturor membrilor ecosistemului, a companiilor aeriene, operatorilor de la sol, transportatorilor de mărfuri, integratorilor, autorităților, asociaților logistice naționale și internaționale de transport aerian.
Rețeaua se extinde
În afara creșterii volumului de mărfuri, rețeaua de curse cargo, accesibile de la Budapesta cunoaște de asemenea o creștere continuă; în momentul de față la BUD Cargo City operează parteneri globali de transport aerian, ca Qatar Airways Cargo, Turkish Cargo, Air Cargo din Corea, Cargolux și Sichuan Airlines. Numărul de curse cargo regulate este completat de charterele comerciale Wizz Air cu avioane cargo A330, respectiv de charterul chinez Longhao Central Airlines. Companiile de curierat, DHL Express, Fedex și UPS operează la nivel cotidian curse aeriene cargo între marile lor centre europene și Budapesta.
Apar pe rețea din ce în ce mai multe curse de pasageri pe distanțe lungi, cu aeronave de mare capacitate, aparținând companiilor Emirates, LOT, Shanghai Airlines sau Air China, dintre care fiecare poate transporta pe puntea inferioară chiar 15-25 de tone de marfă.
Mai mult, legăturile de transport air truck, operate între BUD și marile aeroporturi cargo din Europa de Vest, de unde sunt accesibile alte curse cargo, deschid noi posibilități de transport aerian cargo.
Echipa cargo BUD orientată spre crearea de noi relații, atrage rând pe rând companiile înființate prin investiții în sectorul auto, e-car, informatică, mașini, telecomunicații și produse farmaceutice, contribuind astfel direct la crearea a 2.400, și indirect a 15.000 de locuri de muncă.
Este o tendință dominantă că din ce în ce mai mulți transportatori de mărfuri din România folosesc legăturile aeriene asigurate de Budapest Airport, iar dezvoltarea conectivităților, a infrastructurii și a numărului de parteneri este constantă și dinamică – ca atare, succesul sectorului cargo este și un motor al dezvoltării economiei ungare și economiei țărilor învecinate din regiune.
József Kossuth, directorul companiei cargo a invitat actorii pieței să intre în legătură cu echipa BUD Cargo, amintind de planurile de dezvoltare pe termen lung ale companiei.
„Suntem deschiși la discuții și la o cooperare potențială cu noi piețe, ca parte integrantă a strategiei noastre. Abordarea bazată pe colaborare ne ajută să atingem obiectivul realist de a dubla volumul de marfă în tone și în următorii zece ani, ca și în deceniul care a trecut.”
Conferințele cargo – platforme de cooperare
Istoria de succes a BUD Cargo City este o dovadă că pentru a atinge rezultate excepționale, dialogul permanent, transportul intermodal și strategia sunt necesare. Așa se explică participarea activă și sistematică a Budapest Airport la conferințe în străinătate, cât și rolul său de organizator al acestor platforme de cooperare.
Compania a organizat și acum conferința anuală cargo (numită mai înainte Air Cargo Day Hungary), la o scară mai mare, împreună cu organizația profesională WOF (World of Freight). Forumul WOF&BUD Cargo s-a ținut în septembrie pe terminalul 1. al aeroportului internațional Liszt Ferenc, cu participarea experților de vârf în logistică.
Conferința a abordat provocările actuale, tendințele de dezvoltare, inovarea, digitalizarea și sustenabilitatea în lumea logisticii, oferind o oportunitate excelentă pentru viitorii și actualii parteneri cargo de a-și extinde relațiile.