Business în vremea Coronavirus: care este impactul în supply chainul companiilor din România?
Deși probabilitatea apariției unei epidemii la nivel global nu a fost nicicând exclusă, epidemia de Coronavirus ce a apărut în China la finalul anului 2019 și s-a propagat apoi la scară planetară, devenind pandemie, poate fi catalogată cu ușurință o Lebădă Neagră a lumii moderne, încadrându-se în definiția dață de Nassim Taleb.
Acest fenomen are un impact major asupra societății la nivel medical, social sau financiar, economiile fiind profund afectate.
În supply chain, pandemia de Coronavirus a adus perturbări masive, pentru care cele mai multe organizații s-au dovedit a fi puțin pregătite. Decadele de globalizare au făcut ca lanțurile de aprovizionare să fie atât de interconectate încât un astfel de eveniment a devenit extrem de dificil de controlat și s-a transformat într-o reacție în lanț ce afectează comerțul global.
Dezvoltarea unui răspuns coerent și rapid la actuala criză, având în vedere evoluția și schimbările dramatice care au loc de la zi la zi și de la oră la oră, este o provocare extremă. Maparea furnizorilor și potențialele probleme de stoc, identificarea zonelor de vulnerabilitate în supply chain, protejarea personalului și împiedicarea sau minimizarea infectării, crearea unui plan de continuitate a business-ului, toate sunt acțiuni vitale și obligatorii pentru a atenua impactul crizei în companie.
Împreună cu specialiști în supply chain din companii din diferite industrii si domenii am încercat să identificăm provocări, soluții și exemple de bune practici.
Daniel Rusan, Purchasing Manager Pehartec Grup
“Am ales să utilizăm cu preponderență transportul intermodal pentru evitarea blocajelor pe rutier, dar și pentru reducerea riscului de contaminare.”
Impactul inițial al pandemiei de coronavirus asupra operațiunilor Pehartec Grup a fost creșterea timpului de tranzit cu aproximativ 20%, ce are ca efect imediat și o creștere a lead-time-ului de livrare a comenzilor cu aproximativ 30%. Nu avem în plan să oprim producția, singurele probleme cu care ne confruntăm sunt cele date de atingerea capacității maxime de producție. Modalitatea de rezolvare a acestei situații va fi alegerea programului optim de fabricație în vederea eficientizării productivității.
Principalii furnizori de materii prime sunt din Peninsula Scandinavă, Italia și România și nu au existat probleme în ceea ce privește producția și logistica aprovizionării deoarece am implementat o soluție de creștere a stocurilor și a frecvenței aprovizionării cu câteva săptămâni în urmă.
Magyari Örs, Director General Apemin Tușnad
Pentru noi, impactul cel mai mare al Coronavirus se reflectă în creșterea comenzilor din partea clienților noștri. În luna martie vânzările au crescut cu aproximativ 50% comparativ cu vânzările din luna martie a anului trecut.
În momentul de față putem onora toate comenzile intrate datorită investiției de la sfârșitul anului trecut, când Apemin Tusnad S.A. și-a mărit capacitatea de producție cu 40%, cu o nouă linie de îmbuteliere. Capacitatea de producție actuală ne acordă o siguranță cu privire la producerea și livrarea în termen scurt a unor cantități semnificative de apă minerală naturală carbogazoasă si plată. În cursul săptămânii, colegii din producție lucrează în schimburi, 24 ore din 24, 5 zile din 7. Desigur, în cazul în care volumul comenzilor crește și mai mult, vom produce și în weekend la capacitate maximă.
Principalii furnizori de materii prime sunt autohtoni, iar în afară de planul local mai cumpărăm materii prime și din Ungaria. Deocamdată avem pe stoc o cantitate suficientă de materii prime, ce acoperă 2-3 luni de producție, iar furnizorii noștri ne-au asigurat că livrările vor decurge conform contractelor.
Pentru a ne proteja angajații împotriva răspândirii coronavirusului am implementat măsurile necesare recomandate de Ministerul Sănătății, și, în plus, printre măsurile suplimentare trebuie amintite: limitarea accesului persoanelor străine în incinta Apemin Tușnad, spălarea și dezinfectarea mâinilor într-un container special amplasat la poartă, înainte de intrarea în incintp, interzicerea părăsirii autovehiculelor de către șoferii camioanelor, organizarea în aer liber pentru grupuri mici de angajați a unor ședințe de instruire și conștientizare, modificarea programului de lucru astfel încât să existe contacte minime între departamente.
Continutul acestui articol este restrictionat. In cazul in care sunteti abonat al Intermodal&Logistic va rugam introduceti numele de abonat si parola in zonele de mai jos. In cazul in care doriti sa va abonati va rugam sa completati cererea din pagina CUM MA ABONEZ