Home Logistics Comerț international Comerțul global a atins 7,7 trilioane de dolari în Q1 2022

Comerțul global a atins 7,7 trilioane de dolari în Q1 2022

Comerțul global a atins 7,7 trilioane de dolari în Q1 2022

În primul trimestru din 2022, comerțul global a atins valoarea record de 7,7 trilioane de dolari, cu aproape 1 trilion de dolari mai mult decât în Q1 2021.

Evoluția pozitivă s-ar putea încheia curând ca urmare a fricțiunilor geopolitice la nivel global, avertizează UNCTAD.

Creșterea înregistrată de comerțul global reprezintă un plus de 250 milioane de dolari față de Q4 2021, dar este alimentată de creșterea prețurilor materiilor prime, volumele de marfă crescând într-un ritm mult mai lent. Cu toate că pentru restul anului 2022 se așteaptă ca evoluția comerțului global să rămână pozitivă, ritmul de creștere va încetini.

“Războiul din Ucraina începe să afecteze negativ comerțul internațional, în special prin creșterea prețurilor,” arată raportul UNCTAD. Jan Hoffman, Director Trade Logistics în cadrul organizației afirma recent că aproape jumătate din creșterea prețurilor la alimente la nivel global poate fi atribuită creșterii costurilor cu transportul maritim. În perioada februarie-mai 2022, prețurilor transportului maritm pentru mărfurile vrac au crescut cu aproximativ 60% ca urmare a conflictului din Ucraina.

Creșterea nivelului dobânzilor și reducerea pachetelor de stimulare economică vor avea, cel mai probabil, un impact negativ asupra comerțului global pentru restul anului 2022, afirmă UNCTAD. În plus, volatilitatea prețurilor materiilor prime și factorii geopolitici vor continua să creeze incertitudine și să frâneze dezvoltarea schimburilor comerciale.

Creșterea comerțului țările dezvoltate vs. țările în curs de dezvoltare

Potrivit raportului, creșterea comerțului global în T1 2022 s-a resimțit puternic în toate regiunile geografice, cu anumite excepții în Asia de Est și Pacific. Creșterea exporturilor a fost în general mai puternică în regiunile furnizoare de materii prime.

Comerțul cu bunuri a atins aproximativ 6,1 trilioane de dolari, o creștere de aproximativ 25% față de T1 2021 și un salt de aproximativ 3,6% față de T4 2021. Valoarea exporturilor de mărfuri din țările în curs de dezvoltare a fost cu aproximativ 25% mai mare în T1 2022 decât în ​​T1 2021. În comparație, în țările dezvoltate exporturile au crescut cu 14%. Comerțul între țările în curs de dezvoltare a crescut, de asemenea, puternic în T1 2022

Comerțul cu servicii a atins valoarea de 1,6 trilioane de dolari, o creștere de aproximativ 22% față de T1 2021 și o creștere de aproximativ 1,7% față de T4 2021.

Care sunt industriile cu cea mai mare creștere?

Raportul arată că majoritatea sectoarelor economice a înregistrat creșteri substanțiale ale schimburilor comerciale în T1 2022.

Prețurile ridicate ale combustibililor sunt principalul motiv al creșterii puternice a valorii comerțului în sectorul energetic. Valori ridicate, peste medie, ale schimburilor comerciale au fost înregistrate și de către industria siderurgică și cea chimică.

În schimb, comerțul în sectorul transporturilor și al echipamentelor de comunicații a rămas sub nivelurile din 2021 și 2019.

Războiul din Ucraina încetinește creșterea comerțului

Raportul UNCTAD evidențiază faptul că evoluția comerțului mondial pentru restul anului 2022 va fi probabil afectată de o creștere economică mai lentă decât se aștepta, din cauza creșterii dobânzilor, a presiunilor inflaționiste și a preocupărilor cu privire la sustenabilitatea datoriei în multe economii.

Războiul din Ucraina afectează comerțul internațional, punând și mai multă presiune pe prețurilor la energie și materii prime.

Pe termen scurt, din cauza cererii globale constante pentru produse alimentare și energetice, creșterea prețurilor la alimente și energie ar putea avea ca rezultat valori comerciale mai mari și volume comerciale mai mici.

Alți factori care se preconizează că vor influența comerțul global în acest an sunt provocările continue pentru lanțurile globale de aprovizionare, tendințele de regionalizare și politicile care sprijină tranziția către o economie globală mai ecologică.