Home Logistics Continental Sibiu: peste 900.000 livrări și peste 300.000 km parcurși de AGV-uri

Continental Sibiu: peste 900.000 livrări și peste 300.000 km parcurși de AGV-uri

Continental Sibiu: peste 900.000 livrări și peste 300.000 km parcurși de AGV-uri

În cadrul Continental Sibiu, vehiculele autonome ghidate (AGV) lucrează alături de oameni pentru a eficientiza operațiunile cotidiene. 

Implementarea primului robot AGV în 2017 în cadrul Continental  Sibiu, explică Adina Maniţiu, Head of Supply Chain Management, a fost generată de nevoia de automatizare a proceselor, odată cu creșterea volumelor și a numărului tot mai mare de deplasări făcute de operatori pentru a aproviziona producţia.

Introducerea primului robot AGV în cadrul companiei pentru a transfera rolele de materiale electronice din depozit către producţie, a fost privită cu scepticism. Însă, trecerea înapoi la transportul manual este o idee de neconceput, AGV-urile devenind indispensabile în procesul de aprovizionare a liniilor de producţie.

“Pe măsura ce procesele de aprovizionare automată s-au stabilizat, am extins și flota de AGV-uri. Am ajuns la un total de 26 de vehicule ghidate automat, eliminând atât efortul de transport manual pentru materialele electronice din magazie în producţie, cât și mișcările de materiale între liniile de producţie.

În 2022 am lărgit sfera de aplicabilitate și la transportul paleţilor în procesele intralogistice prin utilizarea unui palet-AGV. Ne mândrim cu faptul că avem peste 900.000 livrări efectuate și peste 300.000 km parcurși de AGV-uri. Asta înseamnă că roboţii noștri au parcurs deja de două ori și jumătate circumferinţa Pământului și un sfert din distanţa până la Lună,” spune Adina Maniţiu.

Integrarea în echipă

Ca orice alt coleg, și roboţii au avut parte de suport și au fost imediat integraţi în echipe, facând acum parte din familia Continental.

Toţi au nume și vorbesc pentru a-și semnaliza prezenţa și momentul în care au preluat o sarcină. „Încă de la început ne-am asigurat că fiecare robot este bine semnalizat și cerinţele de siguranţă sunt îndeplinite, limitele de proximitate fiind mai mari decât in prezent, pentru o mai bună acomodare.

Integrarea lor a fost lentă, cu o creștere constantă de la un an la altul astfel încât operatorii au considerat implementarea roboţilor în munca zilnică ca o normalitate.

Ne bazăm pe ei 24/7 și momentele de pauză sunt de fapt mentenanţe, pentru a ne asigura că își menţin capacitatea de lucru la un nivel ridicat,” afirmă Head of Supply Chain Management Continental  Sibiu.

Gestionarea stocurilor în mod dinamic și reactiv

Implementarea AGV-urilor în fabrica din Sibiu s-a făcut concomitent cu implementarea unui sistem automat de replanificare si reaprovizionare a producţiei din oră în oră având ca scop major reducerea stocurilor de materii prime în hala de producţie și a spaţiului ocupat de acestea.

„Datorită capacităţii lor de a opera autonom și de a se adapta la schimbările din mediu, roboţii pot ajuta la gestionarea stocurilor în mod dinamic și reactiv. Aceștia pot fi reprogramaţi rapid pentru a răspunde la schimbările bruște în cerere si priorităţi în funcţie de noile cerinţe ale producţiei sau la situaţiile neașteptate, cum ar fi fluctuaţiile de stocuri sau livrările urgente,” punctează Adina Maniţiu.

Adina Maniţiu, Head of Supply Chain Management Continental Sibiu

Am început din dorinţa de a face primii pași în tranziţia către I 4.0 în logistică. Procesul a venit cu provocările lui la început, dar odată cu el am deschis noi oportunităţi și ne-am schimbat modul de a privi procesele noi care presupun automatizare. Nu am avut cunoștinţele necesare din start, acestea au fost dobândite pe parcurs prin “trial & error.”

Acest lucru a fost evident mai ales în zona de software, în protocoalele de comunicare pentru roboţi, unde s-a ajuns la perfecţiune prin practică. Pentru noi, implementarea acestui proiect a fost un succes care nu ar fi fost posibil fără o echipă dornică să înveţe și să experimenteze, deschisă spre îmbunătăţire continuă și adaptabilă la schimbare.

Analiza cost/beneficiu

Decizia de implementare a AGV-urilor în cadrul Continental Automotive Systems Sibiu a fost determinată de analiza cost/ beneficiu, având în vedere creșterea productivităţii. Odată cu derularea proiectului, au fost validate și alte avantaje:

  • Nivelarea timpilor de livrare în producţie, scurtarea timpilor de returnare a ambalajelor goale, urmărirea în timp real a performanţei și a rutelor aAGV-urilor.
  • Livrarea corectă la destinaţie și diminuarea riscurilor de livrări eronate au fost posibile ca urmare a definirii unui proces de asignare prin scanare a unei cutii la linie.
  • Beneficii din sfera ergonomiei, prin implementarea descărcării și încărcării automate în bufferul de producţie, eliminând efortul fizic de manevrare a cutiilor.