Cosmin Cârstea, DP World: România este un hub logistic la nivel european
“Investițiile care se desfășoară în țară vor face ca în următorii 3-5 ani România să se afle pe picior de egalitate cu centrul Europei ca multimodalitate” a declarat Cosmin Cârstea, CEO DP World în România pe scena celei de-a șaptea ediții a conferinței internaționale dedicate transportului multimodal de marfă #EECONNECTED.
În cadrul unui fireside chat, Cosmin Cârstea a discutat împreună cu moderatorul evenimentului, Mihai Frumosu, Senior Transport Expert BEI despre rolul României ca hub logistic în noul context european.
“Dacă ne uităm la ce face Portul Constanța ca și poartă europeană de intrare a mărfurilor în Estul Europei, la dezvoltarea parcurilor logistice din jurul Bucureștiului și a serviciilor de logistică, România este deja un hub logistic important.
Avem două coridoare din rețeaua de transport europeană – TEN-T care traversează România: Rin-Dunăre și noul coridor Marea Baltică-Marea Neagră-Marea Egee, precum și alte două coridoare în vecinătate – Balcanii de Vest și Marea Baltică-Marea Adriatică, ceea ce înseamnă că România este un jucător major al comunității europene pentru relațiile comerciale cu estul.
Mai mult, suntem foarte bine poziționați inclusiv pe relația cu Turcia. Investițiile care se fac în Portul Constanța sunt primite foarte bine de către Turcia, care vede o alternativă foarte bună ca timp de tranzit prin Constanța comparativ cu coridorul feroviar sau rutier,” a explicat Cosmin Cârstea.
Importatorii și exportatorii au nevoie de rute alternative
Odată cu creșterea fluxurilor de marfă prin Portul Constanța în ultimii ani, dar și a numeroaselor blocaje ale lanțurilor de aprovizionare, cel mai recent fiind criza din Marea Roșie, se remarcă o creștere a interesului importatorilor și exportatorilor pentru multimodalitate.
“Noi am investit și vom investi în continuare în multimodalitate. Avem terminale, planificăm investiții în alte terminale și depozite pentru că este important să avem alternative.
Importatorii și exportatorii au nevoie de parteneri logistici ce pot oferi alternative pentru a nu bloca fluxurile și producția. Sud-Estul Europei, Balcanii sunt zona cu cel mai mare potențial de creștere.”
Terminalul RO-RO atrage fluxuri de marfă din 20 de țări din Europa
DP World a aniversat 20 de ani de prezență în România în 2024 și a marcat momentul inaugurând trei investiții majore în infrastructura multimodală a țării, consolidând poziția României de hub logistic regional: terminalul multimodal de la Aiud, terminalul RO-RO și terminalul pentru project cargo, ambele în portul Constanța.
“Terminalul multimodal de la Aiud este un terminal cu deschidere la trei mări – Marea Neagră, Marea Adriatică și Marea Baltică. Noi organizăm deja un tren săptămânal între Constanța și Aiud, dar suntem în discuții cu companii din Benelux și din zona Adriatică pentru a deschide fluxuri care să lege Aiudul de alte zone georgrafice ale Europei,” a punctat Cosmin Cârstea.
Terminalul RO-RO din Portul Constanța este o altă investiție majoră a DP World în Portul Constanța și care a pus România pe harta logistică a Europei. Deja funcțional, terminalul este deservit de un serviciu săptămânal între Constanța și Karasu, Turcia
“Am atins recent un record de utilizare a navelor de 85% și planificăm introducerea unei a doua nave pe această relație către finalul anului.
Prin acest terminal, care a fost gândit ca alternativă la coridorul rutier din Turcia către Europa, adresăm nevoile comerțului internațional. Doar 30% din fluxurile de marfă care vin în terminalul RO-RO dinspre Turcia rămân în România, restul de 70% se îndreaptă către Europa. La export, doar 20% dintre fluxurile ce trec prin acest terminal provin din România, restul fiind din Europa.”
Acest terminal are un potențial uriaș de a atrage fluxuri de marfă și din statele din Asia Centrală -Georgia, Azerbaidjan sau Kazakhstan. Provocarea majoră, spune Cosmin Cârstea, este de a identifica cea mai bună soluție din perspectivă vamală și de a crea parteneriate între state care să faciliteze tranzitul mărfurilor prin mai multe țări, cu regimuri vamale diferite, cu un anumit document. Astfel, este nevoie de o colaborare strânsă între guvern, autoritățile vamale și companiile private pentru a face acest lucru posibil.
“Dacă vrem să fim competitivi, să ne menținem statutul de poartă de est a Europei, trebuie susținut ritmul investițiilor în infrastructură, în multimodalitate, dar în același timp trebuie să găsim cea mai bună soluție de a lucra împreună cu autoritățile. Scopul nostru, al tuturor, este ca România să crească în acest clasament al Performanței Logistice, iar acest lucru se poate realiza doar cu un efort comun” a spus Cosmin Cârstea, amintind de Indexul Performanței Logistice elaborat de Banca Mondială și de capitolele la care România înregistrează cel mai mic scor: infrastructura de transport și relația cu autoritățile vamale.