Criza din Ucraina: Ce se întâmplă cu transportul și logistica?
Actualizare 2 martie 2022: Indicele Baltic în creștere, după ce ratele de transport pentru toate tipurile de nave pentru produse vrac s-au dus în sus
Indicele de transport Bursei Baltice pentru transportul maritim vrac a crescut marți, 1 martie 2022, după trei sesiuni anterioare de scădere, ca urmare a creșterii ratelor de transport pentru navele de toate dimensiunile.
Indicele general, care ia în considerare tarifele de transport pentru navele de tip Capesize, Panamax, Supramax și Handysize, a adăugat 29 de puncte, reprezentând o creștere de 1,4%, până la 2.069 de puncte.
De asemenea, indicele Capesize a câștigat 73 de puncte, sau 4,5%, până la 1.690 de puncte. Prețuruile medii zilnice pentru navele capesize, care transportă de obicei mărfuri de 150.000 de tone, cum ar fi minereul de fier și cărbunele, au crescut cu 605 USD, până la 14.019 USD.
Cu toate acestea, „nivelurile mai ferme ale prețurilor la carburanți, împreună cu potențiala regrupare a rutelor comerciale viabile, în contextul riscurilor actuale, vor adăuga o presiune pe piața generală în termen scurt”, a spus Allied Shipbroking într-o notă săptămânală, cu referire la segmentul capesize.
Prețurile petrolului au crescut marți, în timp ce contractele futures pe grâu la bursa din Chicago au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, deoarece comercianții se tem de o întrerupere prelungită a aprovizionării globale după invazia Rusiei în Ucraina.
Indicele panamax a crescut cu două puncte, respectiv 0,08%, la 2.601 puncte.
Veniturile zilnice medii pentru navele panamax, care transportă de obicei cărbune sau cereale, având o capacitate de aproximativ 60.000 până la 70.000 de tone, au crescut cu 21 USD la 23.410 USD. Dintre navele mai mici, indicele supramax a adăugat 15 puncte, până la 2.443 de puncte.
Actualizare 1 martie 2022: Liniile maritime suspendă rezervările către și dinspre Rusia
- Sancțiunile economice impuse Rusiei afectează direct și indirect siguranța și stabilitatea operațiunilor Maersk. Astfel, armatorul danez a anunțat că începând cu 1 martie 2022 nu va mai accepta temporar comenzi către și dinspre Rusia, cu excepția alimentelor și proviziilor medicale și umanitare. Măsurile luate de Maersk acoperă toate porturile din Rusia, compania urmând ca în zilele următoare să anunțe alte detalii. Suspendarea rezervărilor vizează serviciile de transport maritim, aerian și feroviar intercontinental.
“Fiecare decizie pe care am luat-o în timpul acestei crize a avut în vedere siguranța angajaților Maersk și lanțurile de aprovizionare ale clienților, iar acestea vor continua să fie prioritățile noastre principale. De asemenea, vom continua să punem în aplicare planuri pentru ca toți angajații afectați și familiile lor să primească sprijinul necesar.
Pentru Maersk este esențial să minimizăm întreruperile lanțului de aprovizionare și să nu contribuim la congestionarea globală din porturi și depozite. Pentru mărfurile deja în tranzit și rezervările efectuate înainte de anunțarea acestei suspendări, vom face tot posibilul a le livra la destinație. În consecință, vom acosta în continuare în porturile din Rusia, deși nu vom accepta rezervări noi decât dacă acestea aparțin categoriilor menționate.”
Cu toate acestea, Maersk atenționează clienții să se aștepte la întârzieri semnificative, deoarece țări precum Olanda, Belgia și Germania rețin navele în drum spre Rusia în căutarea de mărfuri restricționate, ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei. Toate aceste întârzieri vor avea un efect în cascadă la nivel regional și vor contribui la congestia din porturi și timpii de tranzit mai lungi.
- Și MSC Mediterranean Shipping Company a anunțat, începând cu 1 martie 2022, o oprire temporară a tuturor rezervărilor de transport marfă către/dinspre Rusia, acoperind toate zonele de acces, inclusiv Țările Baltice, Marea Neagră și Orientul Îndepărtat.MSC va continua să accepte și să verifice rezervările pentru livrarea de bunuri esențiale, cum ar fi alimente, echipamente medicale și bunuri umanitare.
- CMA CGM se alătură Maersk, MSC, Evergreen, Happag Lloyd și One și suspendă începând de pe 1 martie 2022 și până la o dată ulterioară toate rezervările din și către Rusia. “Continuăm să monitorizăm situația în Ucraina și regiunea Mării Negre. Prioritățile noastre rămân protejarea angajaților și asigurarea, pe cât de mult se poate, a continuității lanțurilor de aprovizionare. Toți angajații noștri din Ucraina sunt în siguranță și lucrează de acasă. Am luat, de asemenea, toate măsurile necesare pentru navigatorii noștri. Am ridicat alertele de securitate și am luat toate măsurile de precauție pentru a ne proteja sistemele IT, dar și informațiile personale și ale companiei,” se arată într-o notă informativă a liniei maritime franceze.
28 februarie 2022: cum se prezintă situația în transport și logistică ?
- Expeditorii trebuie să se aștepte la creșterea timpului de tranzit în cazul transportului aerian de marfă, avertizează DSV. De asemenea, impactul financiar asupra tarifelor de transport este de așteptat, deși este încă mult prea devreme pentru o evaluare corectă a impactului.
“Datorită evoluțiilor dramatice în conflictul Rusia-Ucraina, mai mulți transportatori aerieni au încetat să mai folosească spațiul aerian rusesc. Acest lucru va avea un efect direct asupra serviciilor de transport aerian de marfă în perioada următoare,” spune compania într-o notă informativă din 27 februarie 2022.
DSV este într-un dialog strâns cu transportatorii pentru a găsi rute alternative și pentru a asigura continuitatea fluxurilor de marfă ale clienților.
- Începând cu 28 februarie, linia maritimă japoneză ONE a anunțat suspendarea tuturor rezervărilor atât din St. Peterburg, cât și la Novorossiysk – ceea ce înseamnă toate mărfurile către Rusia prin porturi din Europa.
- De asemenea, terminalul de containere ECT din Rotterdam a anunțat că toate containerele cu destinația Rusia vor fi blocate în vamă și nu pot fi încărcate. “În consultare cu liniile maritime relevante și pe baza instrucțiunilor de la vamă, se va stabili cursul de acțiune pentru containerele blocate. În ceea ce privește containerele care urmează să fie descărcate din sau destinate Rusiei, vom încheia acorduri cu companiile de transport maritime în cauză dacă aceste containere vor fi descărcate și, dacă da, în ce condiții.”
- Prețul de transport pentru petroliere pe anumite rute a crescut aproape instantaneu cu declanșarea conflictului armat al Rusiei în Ucraina. Ratele de transport pentru petrolierele care încarcă în porturile de la Marea Neagră și Marea Baltică au crescut semnificativ, pentru Marea Baltică Baltic majorarea fiind de 240%.
Din datele deținute până în acest moment, cel puțin trei nave comerciale- două vrachiere și o navă pentru transportul produselor lichide vrac au fost lovite de rachete în cadrul conflictului. Guvernul de le Kiev raportează că alte două nave au fost reținute de către marina rusă.
- Atât UE, cât și SUA au pus Căile Ferate Ruse pe lista companiilor sancționate, ca măsură împotriva Rusiei. Sancțiunile impuse sunt financiare, însă afectează operațiunile de transport feroviar de marfă, în special ruta prin Rusia pe Noul Drum al Mătăsii, care devine imposibilă întrucât companiile europene nu pot derula afaceri cu Căile Ferate din Rusia.
Actualizare 27 februarie 2022
Legăturile feroviare între Ucraina și Rusia, complet întrerupte
Calea ferată dintre Ucraina și Rusia a fost complet distrusă în după-amiaza zilei de 26 februarie, au declarat reprezentanții Căilor Ferate Ucrainiene citați de către publicația Kviv Independent. Liniile de cale ferată ar fi fost aruncate în aer de către forțele militare ucrainiene pentru a împiedica armata rusă să aducă tancuri și echipamente militare în Ucraina.
Acest aspect este important de menționat pentru că Ucraina își periclitează în acest fel rolul de rută de Noul Drum al Mătăsii. Deși cea mai mare parte a traficului feroviar între China și Europa trece prin Rusia și Belarus, în ultimii doi ani, Ucraina se contura drept o potențială rută secundară pe Noul Drum al Mătăsii, mai ales pentru fluxurile de marfă destinate pentru Centrul și Estul Europei.
Trenurile de marfă sunt acum redirecționate, iar experții în transportul feroviar de marfă sunt în prezent optimişti că întreruperile vor fi reduse la minimum. Cu toate acestea, țări precum Lituania se așteaptă ca traficul feroviar prin această țară să fie grav afectat de sancțiunile împotriva Rusiei.
Prime de asigurare exorbitante pentru navele care se aventurează în Marea Neagră
Companiile de asigurări au majorat primele de asigurare pentru navele comerciale care se aventurează în Marea Neagră după invazia Ucrainei de către Rusia. Astfel, ratele de transport maritim vor crește și mai mult în regiune.
Proprietarii de nave plătesc anual o acoperire de asigurare pentru risc de război, precum și o primă suplimentară, atunci când intră în zone cu risc ridicat. Aceste prime separate sunt calculate în funcție de valoarea navei, sau a poliței de asigurare pentru o perioadă de șapte zile. Potrivit unor surse citate de către Reuters, aceste prime de asigurare pornesc acum de pa 1-2% până la 5% din asigurare, de la un cost de 0,025% estimat pentru luni, 21 februarie. Chiar și în aceste condiții, având în vedere ofensiva armatei ruse și incidentele din ultimele zile, unii asiguratori s-ar putea să fie reticenți în a oferi asigurare chiar și la aceste costuri ridicate.
După atacul asupra mai multor nave în Marea Neagră, prețul de transport al țițeiului pe petroliere de mari dimensiuni a crescut vertiginos. De exemplu, pentru transportul a 2 milioane de barili de țiței de pe Coasta Golfului SUA către piețele din Asia a crescut la 7 milioane dolari vineri, 25 februarie, de la 4,4 milioane dolari la începutul săptămânii. Costul de închiriere a petrolierelor în Europa a depășit 2,75 milioane dolari după invazia Ucrainei de la 1,6 milioane de dolari, au declarat surse citate de către Bloomberg.
Actualizare 24 februarie 2022: debutul conflictului
Invazia în Ucraina a trupelor armate ruse are repercusiuni asupra schimburilor comerciale și a operațiunilor de transport și logistică în regiunea Mării Negre.
Din informațiile pe care le avem până în prezent, note interne ale companiilor de transport și logistică, ale liniilor maritime și informări ale agențiilor de presă, am realizat o scurtă trecere în revistă a situației din perspectiva serviciilor de transport și logistică.
HHLA Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA), companie care operează cel mai mare terminal de containere din principalul port al Ucrainei, Odesa, a anunțat că a suspendat operațiunile în port. Decizia a fost luată după ce armata ucraineană a decis suspendarea operațiunilor comerciale în porturile sale, a declarat un consilier al șefului de cabinet al președinției citat de Reuters.
Compania le-aplătit celor 480 de angajați din cadrul terminalului din portul Odesa salariul pe o lună în avans pentru a le permite să își facă stocuri de alimente și alte bunuri necesare.
“HHLA ca și grup nu se află în pericol din cauza evenimentelor din Odesa,” a declarat Angela Titzrath, directorul executiv al HHLA. De asemenea, aceasta a adăugat că este încă prea devreme pentru a determina efectele posibilelor sancțiuni economice și comerciale, dar cel mai probabil porturile din Rusia vor fi afectate. Compania ia toate măsurile pentru a minimiza anumite riscuri și rulează scenarii pentru diferite cazuri, atatcurile cibernetice asupra instituțiilor din Ucraina aflându-se printre ele.
Ce se întâmplă cu navele de containere din Marea Neagră?
Linii maritime precum Hapag-Lloyd și Maersk și-au închis birourile locale din Odessa și au trimis angajații acasă și serviciile maritime dinspre și către porturile din Ucraina au fost suspendate.
“În primul rând, siguranța și bunăstarea angajaților noștri sunt de o importanță capitală pentru Maersk și avem planuri și politici în vigoare pentru a le oferi sprijinul necesar. Începând cu 24 februarie, toți angajații Maersk au fost instruiți să lucreze de acasă, departe de orice zone de conflict.
De asemenea, am implementat o strategie de continuitate a afacerii, astfel încât să putem deservi nevoile lanțului de aprovizionare ale clienților noștri, în măsura în care situația o permite. Maersk a decis ca nicio navă să nu mai acosteze în Ucraina și nu va mai prelua comenzi către și dinspre Ucraina până la o nouă notificare. În prezent, mărfurile în drum spre Ucraina sunt planificate pentru descărcare în porturile Said și Korfez.
Serviciile din Rusia rămân disponibile în prezent, dar pot fi supuse schimbărilor pe măsură ce lucrurile vor evolua. Maersk va urmări îndeaproape modul în care se desfășoară evenimentele pentru a obține o perspectivă mai bună asupra situației și pentru a menține logistica globală în mișcare. Vom continua să ne adaptăm la situație pentru a livra încărcăturile în siguranță,” se arată într-o notă a Maersk.
Hapag-Lloyd nu navighează cu propriile nave în regiunea Mării Negre, însă linia maritimă germane are o navă charter care acostează în Portul Odessa săptămânal. „Nava a părăsit astăzi Odesa și este în drum spre Istanbul. Monitorizăm evoluția foarte îndeaproape și lucrăm în prezent la alternative la rutarea anterioară a serviciului nostru BMX, pe care le vom anunța în timp util”, a declarat birou de presă al Hapag-Lloyd citat de ShippingWatch. Într-o nouă notă informativă de vineri, 25 februarie, Happag Lloyd a declarat că nu se mai fac rezervări din Ucraina, iar din Rusia rezervările sunt temporar suspendate.
Și grupul francez CMA-CGM a luat decizia de a suspenda navigația navelor în și dinspre Ucraina începând cu 24 februarie, până la o dată ulterioară. Astfel, serviciile BEX și BSMAR vor omite portul Odesa din Ucraina, iar rezervările către și din Odesa sunt suspendate. Marfa cu destinația Ucraina va fi direcționată către porturile Constanța (România), Tripoli (Liban) sau Pireu (Grecia).
Potrivit Evergreen, mărfurile de import către Odesa pentru următoarele două nave vor fi descărcate în Constanța, iar transportul acestora mai departe se va face pe prima navă disponibilă. Programul de navigație al navelor începând cu 3 martie rămâne neschimbat pentru moment.
Nici MSC nu mai acceptă începând cu 24 februarie 2022 noi rezervări pentru mărfuri către/dinspre Ucraina. Nava container MSC JESSENIA R a fost obligată să devieze în timpul călătoriei XA207A, iar nava va omite Portul Odesa. Deocamdată, navele liniei maritime nu vor face escală în porturile ucrainene, linia maritimă implementând și alte modificări operaționale pentru navele din regiune. MSC a anunțat că va declara încheiat voiajul navelor în ultimul port de dinaintea Ucrainei.
“MSC analizează, de asemenea, modalitatea de gestionare optimă a mărfurilor de tranzit către Ucraina, care se află în prezent în porturile din Marea Neagră și Mediterana. Vom comunica direct clienților orice detalii relevante privind evoluția situației și ne vom strădui să tratăm cu grijă transporturile de mărfuri refrigerate și congelate în containere frigorifice,” explică MSC într-o notă informative adresată clienților.
De asemenea, linia maritimă avertizează că zonele de stivuire a containerelor sunt deja pline și se așteaptă ca impactul situației din Ucraina să genereze provocări suplimentare, pe lângă perturbările deja existente ale lanțurilor de aprovizionare la nivel global.
“MSC va continua să monitorizeze impactul situației de securitate și al tensiunilor geopolitice asupra comerțului și își va revizui rețeaua de servicii în consecință. MSC se pregătește, de asemenea, în cazul unor potențiale noi măsuri guvernamentale care ar putea afecta comerțul în regiune. Începând cu 24 februarie, serviciile către și dinspre Rusia sunt menținute în condiții normale.”
Cum reacționează companiile de logistică din Ucraina?
De asemenea, companii de logistică precum DB Schenker sau DSV și-au suspendat operațiunile și le-au cerut angajaților să stea acasă.
DSV a trimis cei 230 de angajați în șomaj tehnic și le-a plătit salariile pentru februarie și martie pentru a le asigura suficiente fonduri până la o mai bună clarificare a situației și a duratei conflictului.
“DSV se așteaptă ca evoluția recentă a situației din Ucraina să dea naștere unor provocări operaționale și de capacitate semnificative pentru întreaga regiune, inclusiv Rusia, și pentru toate modurile de transport. Situația din Ucraina este considerată forță majoră, iar acum afectează deja și operațiunile DSV din alte țări din regiune.
Pentru moment, tot traficul aerian către și dinspre Ucraina a fost oprit și este de așteptat ca și alte mijloace de transport să fie afectate de situație. În plus, capacitatea de transport din regiune este afectată de controale stricte la frontieră, iar cetățenii ucraineni care lucrează ca șoferi de camioane sau în alte funcții ale lanțului de aprovizionare din întreaga Europă caută să se întoarcă acasă imediat. Închiderea operațiunilor noastre se aplică și departamentului IT, iar măsurile de securitate stricte au fost luate pentru a proteja clienții și DSV împotriva atacurilor cibernetice,” se arată într-o notă a companiei de transport și logistică.
UPS a declarat că a suspendat toate serviciile de transport către și dinspre Ucraina, precum și transporturile internaționale cu o adresă de destinație în Rusia. „Serviciile de export din Rusia și serviciile interne din Rusia funcționează în prezent”, au declarat reprezentanții UPS. „Coletele aflate în tranzit care nu pot fi livrate vor fi returnate expeditorului acolo unde este posibil. UPS va restabili serviciul de îndată ce va fi practic și sigur să facă acest lucru.”