CTP atinge alocarea integrală de 4,25 miliarde de euro în obligațiuni verzi
CTP, cel mai mare dezvoltator, proprietar și administrator de proprietăți industriale și logistice, a realizat alocarea integrală de 4,25 miliarde de euro în obligațiuni verzi pentru a-și susține portofoliul de afaceri sustenabile, potrivit unui comunicat al companiei.
CTP a strâns 4,25 miliarde de euro prin intermediul a opt emisiuni de obligațiuni verzi din octombrie 2020 până în ianuarie 2022, scăzând semnificativ costurile totale de finanțare ale CTP.
Cea mai mare parte a fondului de active verzi al CTP se află în Cehia (101 clădiri verzi, 52,2% din totalul veniturilor alocate), în timp ce România are a doua cea mai mare concentrație de clădiri verzi (98 de clădiri verzi, 26,8% din totalul veniturilor alocate).
Veniturile nete obținute din toate cele opt emisiuni de obligațiuni verzi au fost utilizate pentru a (re)finanța un grup select de clădiri ecologice care îndeplinesc criteriile cheie de sustenabilitate stabilite în cadrul de obligațiuni verzi al CTP, întreaga sumă fiind acum alocată pentru 251 de clădiri din portofoliu.
Pentru a se califica, o clădire trebuie să fie certificată BREEAM Very Good sau mai mult: 65,4% din clădirile verzi sunt clasificate ca fiind foarte bune; 30,0% sunt excelente; și 4,6% sunt excepționale.
Printre acestea se numără CTPark Bucharest West, care, cu o suprafață de 314 ha, este cel mai mare parc industrial din Europa Centrală și de Est și conține primul depozit BREEAM Outstanding din România, cu clienți precum Maersk și Kuhne + Nagel; CTPark Warsaw South, cu o suprafață de 77k mp, BREEAM Excellent și închiriat, printre alții, de Fiege; și CTPark Budapest West, care găzduiește prima clădire BREEAM Outstanding din Ungaria și care dispune de un sistem de pompe de căldură pentru a asigura încălzirea fără gaz, cu clienți precum TeqBall și Gorenje.
Printre alți clienți care beneficiază de clădirile verzi ale CTP se numără Quehenberger, Rhenus, Thermo Fischer Scientific, Inventec, DSV, DHL și Lenovo.
Rating de risc minim din partea Sustainalytics
Alocarea de obligațiuni verzi a fost verificată în mod independent de Sustainalytics, cea mai importantă agenție de rating care evaluează performanța ESG a unei companii cotate la bursă. La începutul acestui an, Sustainalytics a acordat CTP un rating de risc ESG de 10,0, ceea ce indică un “risc neglijabil”, mai mic decât cel al multor companii similare din spațiul logistic paneuropean, și s-a clasat pe locul 75 din 1.048 de companii din sectorul imobiliar.
Ratingul Sustainalytics vine în condițiile în care CTP a obținut un scor de 69 atât pentru investițiile permanente, cât și pentru activitățile de dezvoltare în cadrul evaluării imobiliare GRESB 2023 – standardul global pentru evaluarea comparativă și raportarea ESG pentru companiile care investesc direct în domeniul imobiliar.
„CTP este de mult timp un pionier în dezvoltarea de spații industriale și logistice sustenabile, iar obiectivul nostru pe termen lung este de a fi complet neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon – nu doar din punct de vedere operațional, ci pe parcursul întregului ciclu de viață al activelor. Obligațiunile verzi reprezintă o parte importantă a strategiei noastre pentru a ne îndeplini ambițiile ESG”, a declarat Adam Targowski, șeful grupului de management ESG, din cadrul CTP.
Ratingul Sustainalytics vine după ce, în septembrie, CTP a obținut o finanțare de 200 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru derularea unui program pe scară largă de instalare de panouri solare în întregul său portofoliu de parcuri de afaceri europene.
CTP, care are un portofoliu de 11,2 milioane mp în Europa și se concentrează din ce în ce mai mult pe piețele din Europa de Vest, cum ar fi Germania, Austria și Olanda, vizează o creștere rapidă a generării de energie regenerabilă în întregul său portofoliu și și-a înființat propria companie energetică pentru a supraveghea un program ambițios de instalare de panouri fotovoltaice.