Home Logistics Ambalare Cum se fabrică ambalajele reutilizabile din plastic? Noua unitate de producţie Schoeller Allibert din Beringen, Belgia

Cum se fabrică ambalajele reutilizabile din plastic? Noua unitate de producţie Schoeller Allibert din Beringen, Belgia

Cum se fabrică ambalajele reutilizabile din plastic? Noua unitate de producţie Schoeller Allibert din Beringen, Belgia

Ca jurnaliști, pașii ne poartă în multe locuri și ne oferă experienţe interesante. uneori avem ocazia să vedem nu doar produsele finite ci și locul și modul în care prind viaţă și ne aflăm deodată în ipostaza unor observatori live în emisiunea “Cum se fabrică?”

Cu ocazia inaugurării celei de-a paisprezecea unităţi de producţie a Schoeller Allibert, am putut vedea procesul de fabricaţie al ambalajelor reutilizabile pentru care producătorul olandez este recunoscut la nivel mondial. Fabrica, situată în Beringen, Belgia, între Franţa și Germania, reprezintă o referinţă pentru viitoarele unităţi de producţie ale grupului. Cu o suprafaţă de producţie de 6.500 mp, fabrica se mândrește cu cel mai mare echipament de injecţie mase plastice din regiunea Benelux, aici putând fi instalate  până la 15 echipamente. Echipamentul nu este impresionant doar prin mărime ci și prin volumul de material injectat de 60 de litri și presiunea de închidere de 4.000 tone.  Unitatea dispune de un spaţiu exterior de depozitare de 4.500 mp și 1.200 mp de birouri. Datorită gradului mare de automatizare a proceselor, în această fabrică lucrează doar 40 oameni.

Fabrica din Beringen reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte ale grupului. Construcţia a început în ianuarie 2017, primele ambalaje fiind deja produse în luna august a aceluiași an. Aceasta va fi prima unitate unde, din 2019,  Schoeller Allibert va începe producţia “paleţilor de plastic circulari”. Capacitatea de producţie este de 700 de cutii din cele mai mari din portofoliul Schoeller Allibert, în orice culoare și cu grafică ștanţată la cald conform cerinţelor clienţilor.

„Industria și clienţii trec într-o nouă etapă, aceea a unor lanţuri logistice circulare, sustenabile, iar noi trebuie să întreprindem muncă de pionierat în acest domeniu și să observăm tren durile și așteptărilor clienţilor și să acţionăm în concordanţă. “ Ludo Gielen,  Chief Strategic Growth Officer Schoeller Allibert Group

Sustenabilitatea  în centrul strategiei Schoeller Allibert

Viziunea Schoeller Allibert ce are în centru sustenabilitatea, este implementată în strategia și misiunea grupului prin toate proiectele realizate, cum este și cazul acestei investiţii greenfield. Fabrica, cu o arhitectură foarte modernă și extrem de diferită de cele anterioare este opera renumitului arhitect belgian Guy Wastiau, care s-a inspirat din operaţiunile ce au loc în cadrul fabricilor grupului. Astfel, forma clădirii este una caracteristică fluxurilor de producţie, cu unghiuri rotunjite ce simbolizează curgerea plasticului în timpul procedeelor de injecţie.

Ambalaje produse local

Fabrica nu este una “verde”, prietenoasă cu mediul doar cu numele, ci este o clădire efici entă din punct de vedere al consumului de energie și va reduce considerabil amprenta de mediu prin faptul că răspunde nevoilor clienţilor din regiunea apropiată a Beneluxului, vestului Germaniei și Marii Britanii, pieţe importante ca volum de vânzări pentru grupul olandez. Acesta poate răspunde cerinţelor clienţilor pe o rază de 300 până la 400 km și le poate oferi produse de dimensiuni mari, foarte solicitate pe aceste pieţe.

Astfel, Schoeller Allibert pune accent pe faptul că lucrurile ar trebui produse local acolo unde este nevoie și urmând piaţa, evidenţiind totodată faptul că fabricile nu trebuie să fie doar sustenabile, ci și moderne și cu aspect plăcut.

Din Beringen vor pleca către clienţi cutii de mari dimensiuni precum Big Box Maximus 1212, model destinat, printre altele, pentru transportul și depozitarea fructelor sau ClickPall pentru industria petrochimică. În prezent, grupul olandez dezvoltă noi produse care vor intra în producţie în această unitate și lansate pe piaţă până în 2019, precum un palet de plastic ce poate fi ușor reparat în cazul unei deteriorări sau o cutie pliabilă de tip big box pentru alimente și industria de reciclare pentru a reduce costul de retur al ambalajelor.