Home Intermodal Daniel Iuga, Filip Spedition: 2025 este un an de stabilizare

Daniel Iuga, Filip Spedition: 2025 este un an de stabilizare

Daniel Iuga, Filip Spedition: 2025 este un an de stabilizare

În 2024, compania de transport rutier de marfă Filip Spedition din Arad, cu operaţiuni pe mai multe pieţe din Europa, și-a continuat trendul ascendent din ultimii ani.

Transportatorul va închide anul 2024 cu o cifră de afaceri de peste 70 milioane euro, o creștere de aproximativ 10% faţă de anul 2023, a declarat Daniel Iuga, Executive Director Filip Spedition pentru Intermodal& Logistics.

Potrivit acestuia, unul dintre motoarele creșterii Filip Spedition a fost dezvoltarea serviciilor de transport intermodal. “În urmă cu trei-patru ani am dezvoltat pentru clienţii noștri serviciile de transport intermodal, iar în 2024 am ajuns la niște parteneriate stabile, cu volume destul de mari transportate pe tren. Anul trecut, segmentul de transport intermodal a generat în jur de 15 milioane de euro din cifra de afaceri,“ explică Daniel Iuga.

Curtici- Duisburg este principala rută de tren utilizată în prezent de Filip Spedition, însă din cauza blocajelor pe calea ferată de anul trecut, provocate de inundaţii sau lucrări de infrastructură, compania și-a diversificat rutele și s-a îndreptat și către alte servicii feroviare precum Curtici-Genk sau Curtici-Luxembourg.

Mai mult, transportatorul român oferă soluţii de transport intermodal și între Italia și Germania, mai exact pe ruta Verona-Koln. “ Deși probabil este industria al cărei specific logistic se pretează cel mai puţin la intermodal, industria auto este un client important pentru soluţiile de transport intermodal pe care le oferim. Bineînţeles, mai avem clienţi și din alte industrii, precum cea siderurgică sau alimentară pentru produse precum zahăr sau amidon, “ precizează Executive Director-ul Filip Spedition.

Planuri pentru 2025

2025 se prefigurează a fi un an destul de dificil pentru transportatori, mai ales pentru cei cu flote mici și fără contracte stabile, având în vedere criza din industria auto, dar și situaţia economică la nivel european, în ansamblu care a dus la o scăderea volumelor, resimţită încă din 2024, explică Daniel Iuga. În ceea ce privește Filip Spedition, transportatorul se așteaptă la o creștere a cifrei de afaceri și anul acesta, mai ales că peste 95% din transporturile operate sunt acoperite de contracte. “Strategia noastră pentru 2025 este să ne stabilizăm. Nu vom mai crește procentual numărul de camioane și remorci, în schimb, lucrăm să eficientizăm rutele existente.

Investiţii anuale în flotă și echipamente

Flota de echipamente pentru transportul intermodal a crescut constant, odată cu dezvoltarea acestui segment, astfel că în prezent din parcul de 650 de semiremorci al Filip Spedition, 250 de unităţi sunt pentru intermodal. De asemenea, în 2025 compania își reînnoiește flota cu 100 de noi capete tractor Mercedes. “Strategia noastră prevede investiţii anuale în flotă. Vârsta medie a echipamentelor este de un an jumătate sau doi ani. Practic, în fiecare an reînnoim o treime din flotă.“

În ceea ce privește integrarea în flota Filip Spedition a camioanelor cu combustibili alternativi, spune Daniel Iuga, cele alimentate cu HVO oferă cel mai bun raport cost-beneficii.

“Folosim astfel de camioane pentru a face transporturi pentru clienţii noștri pe câtea linii în Europa. Folosind acest tip de combustibil, camioanele emit undeva între 90% și 84% mai puţine emisii. Infrastructura de alimentare pentru camioanele cu HVO este destul de devoltată în Europa Centrală și de Vest. Încă nu avem staţii de alimentare în România sau Ungaria, dar de exemplu găsim în Slovenia, Cehia, Slovacia.

Deja am negociat cu partenerii noștri un preţ acceptabil pentru acest tip de combustibil. Camioanele electrice nu sunt în acest moment economic viabile pentru noi. Lucrăm într-un mediu foarte competitiv și nu ne permitem să investim atât de mult, adică mult pentru media pieţei.“

Sistem informatic dezvoltat in-house

Soluţia FluxTrans, un sistem informatic dezvoltat de Fluxer AI pentru Filip Spedition contribuie la eficientizarea operaţiunilor de transport ale companiei. “Este unul din cele mai dezvoltate sisteme informatice la care poate avea acces o companie de transport. Am investit foarte mulţi bani în acest sistem în urmă cu câţiva ani, iar acum încep cu adevărat să se vadă rezultatele.

Folosim inclusiv inteligenţa artificială – un chatbot inteligent de business- în discuţiile cu șoferii, pentru trimiterea de comenzi, confirmarea lor. Șoferii pot accesa o serie de informaţii, cum ar fi: informaţii despre cursă, locaţiile de alimentare, status în timp real privind sosirea la locul de încărcare/descărcare bazată pe programul șoferului și alte date. Sistemul ne-a ajutat în integrarea sistemului RO e-Transport prin preluarea automată a codurilor UIT și transmiterea automata a modificărilor care pot să apară.“

Filip Spedition în cifre

  • + 70 milioane euro cifră de afaceri în 2024
  • 15 milioane euro venituri din transport intermodal
  • 650 semiremorci în flota companiei – 250 pentru intermodal
  • 510 șofer