Home Logistics Depozitare Eficienţă maximă în depozite: Soluţie inovativă pentru automatizarea proceselor de depaletizare și repaletizare

Eficienţă maximă în depozite: Soluţie inovativă pentru automatizarea proceselor de depaletizare și repaletizare

Eficienţă maximă în depozite: Soluţie inovativă pentru automatizarea proceselor de depaletizare și repaletizare

Pe fondul creșterii continue a cererii de pe piaţă și a schimbărilor în comportamentul consumatorilor, companiile din sectorul alimentar și al băuturilor, și nu numai, sunt nevoite să își îmbunătăţească eficienţa operaţională. Automatizarea integrală a proceselor, de la producţie până la distribuţie, devine esenţială pentru atingerea acestui obiectiv.

Un aspect important îl reprezintă optimizarea lanţurilor de aprovizionare, esenţiale pentru eficientizarea livrărilor către consumatori. Unul dintre procesele cele mai mari consumatoare de resurse umane și timp, în depozit, este acela de pregătire a comenzilor, în cazul livrărilor de paleţi mixaţi.

Aceștia sunt obtinuţi în urma unor operaţii de depaletizare a mai multor paleţi sursă și repaletizare mixată pe paleţii finali, de același tip sau diferit faţă de paleţii sursă. Toate aceste procese necesită manipularea manuală intensivă și timp îndelungat.

Echipa de specialiști de la Mach a identificat această provocare și a dezvoltat o soluţie inovativă pentru automatizarea proceselor de depaletizare și repaletizare. Aceasta optimizeză activităţile din depozit, facilitând o gestionare mult mai eficientă și mai rapidă a produselor.

Mai multe aplicaţii, o soluţie eficientă

Soluţia dezvoltată poate fi aplicată pentru mai multe tipuri de produse ambalate: baxuri cu PET-uri de diferite dimensiuni, cutii de carton, baxuri cu can-uri, cutii de conserve etc. Sistemul este compus dintr-o celulă robotizată ce conţine un robot cu 4 axe ABB IRB 660, 3.15, 180 kg și este prevăzut cu un gripper (efector final) versatil, construit special pentru a îndeplini o varietate mare de sarcini, cu eficienţă crescută:

  • preluarea întregii game de produse gestionate
  • preluarea paleţilor finali și plasarea lor în postul de paletizare
  • preluarea separatoarelor de carton, atât de pe paleţii sursă, cât și poziţionarea lor pe paleţii finali
  • preluarea paleţilor sursă rămași în urma procesului de depaletizare

Europaleţii încărcaţi cu produse sunt transferaţi la posturile de paletizare cu ajutorul a patru sisteme de alimentare/transport paleţi.

Procesul de depaletizare este posibil datorită sistemului vision 3D utilizat în cadrul aplicaţiei, un sistem capabil să identifice coordonatele exacte ale fiecărui produs din cele 4 posturi de depaletizare.

Coordonatele sunt apoi transmise către automatizarea sistemului care îndrumă robotul către fiecare produs, asigurând o manipulare exactă și eficientă.

Sistemul mai conţine :

  • magazie de paleţi goi ( Dusseldorf sau euro ) și conveiorul de transport al acestora până în proximitatea postului de paletizare, acolo unde robotul va prelua paleţii și îi va amplasa în postul de depaletizare.
  • magistrală pe care sunt evacuaţi paleţii finalizaţi și direcţionaţi către zona de înfoliere.
  • celulă pentru înfolierea automată a paleţilor, ce conţine un înfoliator de capacitate crescută, potrivit aplicaţiilor de productivitate ridicată sau unde paleţii au o stabilitate precară.
  • un aplicator de etichete pentru paleţi. Paleţii înfoliaţi sunt evacuaţi apoi pe ultimul tronson de conveior ce permite preluarea acestora de către motostivuitoare.

În acest fel se asigură un flux operaţional optimizat de la început până la sfârșit. Implementând soluţia de depaletizare și repaletizare propusă de Mach, companiile pot îmbunătăţi semnificativ eficienţa depozitului, reducând costurile și erorile, și răspunzând eficient la cerinţele dinamice ale pieţei. Pentru mai multe detalii și exemple de aplicaţii, vă rugăm să accesaţi librăria media: MACH: Librarie Video

Beneficiile soluţiei dezvoltate de Mach:

  • creșterea semnificativă a productivităţii și reducerea timpului de aprovizionare: automatizarea reduce timpul necesar pentru dezambalarea și reambalarea produselor, permiţând o aprovizionare mai rapidă a punctelor de desfacere
  • reducerea costurilor: eliminarea muncii manuale reduce costurile operaţionale și optimizează resursele umane
  • reducerea erorilor: sistemele automatizate reduce semnificativ erorile umane, asigurând o manipulare precisă a produselor.