eMAG îşi automatizează depozitul cu roboţi-pickeri. Cu cât creşte productivitatea
Noua instalaţie automatizată din centrul logistic de la Joiţa al celor de eMAG, prin care retailer-ul poate să stocheze numai puţin de 6 milioane de articole, este în funcţiune din 7 noiembrie, fiind inaugurată cu ocazia campaniei de prezentare de dinainte de Black Friday. Soluţia aleasă creşte cu 400% productivitatea în depozit şi a necesitat un buget investițional de 43 de milioane de euro.
Din 2018 şi până în prezent, eMAG a investit în centrul logistic din apropierea Bucureştiului, care cuprinde două mega-depozite, peste 150 de milioane de euro, iar acum, odată cu noua instalaţie de automatizare, acesta a devenit centrul cu cel mai mare grad de tehnologie și automatizare din Europa de Est. Clădirea pe care revista Intermodal & Logistics a vizitat-o acum se întinde pe o suprafaţă de circa 130.000 mp şi are certificare BREEAM, iar cele 40.000 mp de panouri fotovoltaice montate pe acoperiş asigură o capacitate de 2MWh, mai mult de jumătate din necesarul energetic al sistemelor automatizate.
Noul depozit a fost inaugurat anul trecut, cu ocazia ediţiei din 2021 a Black Friday, însă la vremea respectivă instalaţia automatizată nu era gata. Săptămâna acesta însă, a fost pusă în funcţiune, tocmai pentru a ajuta la campania de reduceri pe care retailerul o organizează în data de 11 noiembrie, atunci când sunt estimate să plece către clienţii regionali ai eMAG circa 300.000 de articole pe zi, în aproximativ 200 de camioane.
75% produse operate automatizat pe zona de outbound
Noua soluţie de picking robotizat formată dintr-o bandă conveioare de 6,5 km, un braţ robotizat, 28 de staţii de picking şi 432 de roboţi de tip shuttle, aparţine furnizorului austriac KNAPP, care a câştigat licitaţia la care au participat nume sonore la nivel mondial din intra-logistică, companii din SUA, Japonia şi Europa. Aşa cum explică Alexandru Niculescu, Vicepreşedinte Operaţiuni în cadrul eMAG, produsele sunt descărcate în staţiile de recepţie, unde date precum dimensiune şi greutate sunt introduse în sistem. Mai apoi sunt aşezate în tăviţe preluate de banda conveioare care duce respectivele produse către zona de stocare conform algoritmilor pe care i-a construit în sistem, fie în noua zonă automatizată, fie în zona de platformă manuală, unde procesele sunt realizate de angajaţi.
Trebuie menţionat că depozitul acesta este dedicat cu precădere produselor mici şi medii, aşa numitele produse coletabile, cu o volumetrie relativ mică, pretabile la a fi operate inclusiv automatizat.
Stocul de marfă este repartizat aproximativ egal între cele două zone de stocare, platforma Mezanin, construită pe o suprafaţă de 15.000 de mp şi capabilă se depoziteze 6 milioane de articole, unde operaţiunile de picking se realizează manual, şi noua platformă automatizată, unde roboţii de tip shuttle preiau coletele şi le aduc la staţia de picking. Aceasta este partea cu un outbound de circa 75% şi unde ajung produsele care au un grad de rotaţie mai mare.
În Mezanin sunt procesate 100 de comenzi pe oră, pe când în zona automatizată numărul creşte la 400 de comenzi pentru acelaşi intervat, ceea ce duce reduce timpul de cut-off la o oră şi jumătate de la preluarea comenzii, iar asta înseamnă volume mai mari procesate fie pentru livrări în aceeaşi zi, ori pentru a doua zi.
“Investiţia ne ajută să creştem foarte mult densitatea stocării. Roboţii preiau produsele şi le stochează în zona de picking unde nu mai există coridoare de acces, sunt spaţii cu marfă. După care aceeaşi roboţi aduc marfa la picker, acesta nu mai pierde timp”. – Alexandru Niculescu, VP Operaţiuni eMAG
Cum funcţionează soluţia
După ce au fost păstrate în stoc, articolele comandate de client sunt aduse de unul din cei 432 de roboţi de tip shuttle în tăviţe de culoare gri. Fiecare dintre acestea reprezintă o zonă de stocare şi poate acomoda 1, 2, 4, 6 sau 8 SKU -uri. Preluate de conveior, produsele ajung la staţia de picking, iar acolo sunt consolidate într-o singură comandă. Aşa cum am menţionat, aici pot fi procesate până la 400 de unităţi pe oră.
Pe de altă parte, comenzile care vin din platformă trec printr-un proces de consolidare, care se realizează în rafturi albe – sisteme de stocare Put wall – şi care conţin mai multe celule unde sunt grupate tăviţele cu produse client care vin din diferite zone ale depozitului. De acolo, odată ce respectivele rafturi au fost umplute cu marfă, sistemul este mutat în zona de coletare. Aici, conținutul fiecărei celule se mută în colete de sine stătătoare, care la rândul lor suportă același parcurs ca şi produsele ce vin direct din zona automatizată, adică sunt etichetate și ajung în sorter.
Nu în ultimul rând, parte a investiţiei de 43 de milioane de euro, în depozitul eMAG se află şi un braţ robotizat, o soluţie aflată în testare, care, aşa cum a menţionat Alexandru Niculescu, “învaţă produsele noastre”.
Robotul este operat de un angajat în condiţiile în care are limitări de greutate, dimensiuni şi consistenţă a materialului. În întreaga platformă logistică sunt câteva zeci de angajaţi care au primit training pentru a folosi noile soluţii software din depozite. De altfel, noile sisteme automatizate au facilitat și apariția de noi locuri de muncă în cadrul companiei, care acum caută, printre altele, tehnician automatizare hardware și software și analist al controlului calității. La conferinţa de presă ce a urmat vizitei de depozit, oficialii eMAG au insistat asupra faptului că investiţiile în soluţiile de automatizare prezente şi viitoare nu au rolul de a reduce numărul de personal, ci dimpotrivă, aceştia se pot dezvolta şi îşi pot creşte abilităţile în cadrul echipei.