Fabrica de ambalaje Exonia investește 2 milioane euro în prima fabrică de hârtie 100% ecologică din România
Fabrica de ambalaje Exonia a investit aproximativ 2 milioane de euro în prima fabrică de hârtie 100% ecologică din România, care va avea o capacitate de producție de 5.000 de tone anual.
Aceste fonduri au fost direcționate atât către achiziția echipamentelor, cât și către amenajarea spațiului în care acestea funcționează, a declarat Tiberiu Stoian, fondator Exonia, într-un interviu pentru Intermodal&Logistics.
Aceasta este și prima fabrică din țară care produce hârtie cerată, un material rezistent la grăsimi și umiditate, dar complet sustenabil, realizat exclusiv din materii prime de origine vegetală. În contextul măsurilor Uniunii Europene privind reducerea utilizării plasticului în ambalaje, soluția propusă de Exonia vine să înlocuiască hârtia acoperită cu polietilenă, utilizată pe scară largă în industria alimentară.
„Fabrica va fi 100% automatizată. Derularea rolilor jumbo de hârtie, care ajung până la 1,5 tone, deci derulare, imprimare concomitentă, imprimare complexă, toate aceste procese vor fi automate. Intenționăm să mai adăugăm pe partea de tehnologie un robot colaborativ, care va trebui să ia produsele finite și respectiv cutiile să asambleze paleții care vor fi trimiși ulterior către depozite finite sau direct în camioane pentru livrări. În total, aproximativ 18 persoane vor deservi această linie. După ce vom extinde producția, lucru care estimăm că se va întâmpla în aproximativ un an, vom ajunge la patru schimburi, ceea ce înseamnă undeva la 50 de angajați.”, a declarat Tiberiu Stoian, fondator Exonia.
2024 a reprezentat un an plin de provocări și investiții
Anul 2024 a fost pentru Exonia un an cel puțin provocator, marcat de investiții semnificative și extinderea capacităților de producție. Compania avea deja planificate și începute din 2022 noi investiții în linii tehnologice, iar anul trecut a fost momentul instalării acestora. Pentru a permite implementarea noilor echipamente, a fost necesară o extindere considerabilă a spațiilor de producție, ceea ce a determinat Exonia să facă o achiziție strategică la finalul lui 2023. Astfel, compania a preluat aproximativ 70% din imobilele combinatului de morărit și panificație Vel Pitar din Iași, totalizând o suprafață de aproximativ 7.000 mp.
În ceea ce privește 2025, Exonia urmărește să acceseze linii de finanțare pentru noi investiții, inclusiv fonduri europene pentru cofinanțarea proiectelor.
Printre planurile companiei se numără achiziția unui robot de ambalare, pentru care este necesară o investiție de aproximativ 150.000 de euro. Un alt proiect strategic este dezvoltarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 1,5 MW, ce va permite Exonia să devină independentă energetic.
Investiția necesară este estimată la aproximativ 1 milion de euro, dar ar reduce semnificativ costurile operaționale, având în vedere că echipamentele sunt eficiente energetic, dar totuși consumatoare de resurse.
Provocările economice și strategia de export
În ciuda progreselor, Exonia se confruntă cu incertitudini economice și politice. Unul dintre aspectele care generează îngrijorare este politica comercială a administrației din Statele Unite.
„Noi am început să exportăm din ce în ce mai mult către Statele Unite. De la un container la trei luni acum patru ani, am ajuns la două containere pe lună în perioada asta. Sunt puțin îngrijorat în ceea ce privește politica comercială pe care o să o stabilească președintele Trump în relația cu partenerii comerciali de Statele Unite. România este unul dintre acești parteneri.
Până acum am avut o relație privilegiată pentru că alți producători din domeniu care produc în India, Pakistan, China și Turcia, de exemplu, au primit sancțiuni, instituite inclusiv de administrația Biden, care a impus niște accize suplimentare, undeva între 35 și 50% din valoarea produselor.
În ceea ce privește piața internă, mă îngrijorează instabilitatea legislativă și faptul că ne putem aștepta la orice. Există riscul ca mâine să vină decidenții politici, inclusiv cu o decizie care de altfel s-a aplicat în trecut, de exemplu de majorarea bruscă a TVA-ului, cum s-a întâmplat de la 19% la 24%.
Altfel spus, ne putem aștepta la tot felul de noutăți care ar veni să acopere niște găuri bugetare care au apărut ca urmare a cheltuirii banului public, dar aceste surprize ne-ar influența negativ planurile de afaceri și competitivitatea produselor pe care noi le fabricăm aici și care trebuie să fie sau care ne străduim să fie prezente pe piețele europene”, precizează Tiberiu Stoian.
În contextul instabilității economice, Exonia își propune să își consolideze prezența pe piețele externe. Pe lângă SUA, compania explorează oportunități pe piața Marii Britanii, unde există un potențial semnificativ, în ciuda barierelor birocratice post-Brexit.
De asemenea, există semnale promițătoare din partea unor piețe din nordul Europei, inclusiv Norvegia, Suedia și Finlanda, unde cererea pentru soluții sustenabile este în creștere.