Home Logistics Depozitare GXO – un program pilot cu un robot umanoid în depozitele sale

GXO – un program pilot cu un robot umanoid în depozitele sale

GXO – un program pilot cu un robot umanoid în depozitele sale

GXO a implementat mai multe tehnologii și unităţi automatizate în 2023, cu o creștere de 8% a roboţilor colaborativi și de 100% a tehnologiei de viziune.

Compania testează în acest moment un program pilot cu un robot umanoid care va ajuta angajaţii să elimine din activităţile repetitive, a declarat Jean Luc Bessade, director general al GXO Logistics pentru Polonia, Republica Cehă și România, într-un interviu pentru Robotics Report.

GXO Logistics, cel mai mare furnizor de logistică contractuală din lume, gestionează lanţurile de aprovizionare externalizate și depozitarea și logistica inversă pentru clienţi din peste 30 de ţări. Compania are o prezenţă importantă și pe piaţa din România, colaborând mai ales cu retaileri.

Robotics Report: Care este abordarea GXO Logistics în ceea ce privește robotica și automatizarea în cadrul depozitelor sale, în special în Europa Centrală și de Est?

Jean Luc Bessade: La nivel global implementăm mai multă automatizare ca niciodată. În 2023, am implementat cu aproape 50% mai multe tehnologii și unităţi automatizate în total, comparativ cu 2022 – cu 8% mai mulţi roboţi colaborativi (coboţi) și cu 100% mai multă tehnologie de viziune. În total, am desfășurat cu aproximativ 4.000 de unităţi de tehnologie adaptivă în plus de la an la an.

Introducem aceste tehnologii în depozitele noastre pentru că oferă beneficii care aduc schimbări radicale, făcând ca operaţiunile noastre de depozitare să fie mai sigure, mai productive, mai eficiente și mai rentabile pentru clienţii noștri, permiţându-ne în același timp să ne pregătim mai bine angajaţii.

Jean Luc Bessade, director general GXO Logistics Polonia, Cehia și România

GXO investește în medii de lucru în care angajaţii pot folosi tehnologia de ultimă generaţie și automatizarea nu doar pentru a reduce costurile și a crește eficienţa și productivitatea, ci și pentru siguranţă, pentru a-și îmbunătăţi abilităţile și pentru a-și dezvolta cariera.

Robotics Report: Cum a influenţat integrarea roboticii și a automatizării eficienţa și productivitatea în cadrul operaţiunilor de depozitare ale GXO Logistics?

Jean Luc Bessade: Integrarea roboticii și a automatizării în operaţiunile noastre de depozitare crește eficienţa și productivitatea. Avem multe exemple din cele aproximativ 1.000 de depozite ale noastre din întreaga lume, dar voi menţiona doar din Europa.

În Stradella, Italia, am implementat un sistem de sortare 3D, primul de acest tip din Europa. Soluţia robotizată modulară și scalabilă sporește precizia sortării, triplează randamentul și îmbunătăţește eficienţa și trasabilitatea comenzilor. Am lansat un proiect pilot de automatizare inteligentă, în premieră în indus trie, la depozitul nostru de e-commerce în fashion din Tilburg, Olanda.

Sistemul de viziune bazat pe inteligenţă artificială Pick-it- Easy recunoaște fiecare produs și identifică punctul de prindere optim și viteza de prindere, în timp ce braţul plasează articolele pe un transportor cu buzunare pentru sortare, grupare și dirijare către staţiile de ambalare. În cadrul operaţiunilor noastre din SUA și Europa am crescut cu 92% utilizarea roboţilor mobili autonomi AMR. AMR-urile pot crește productivitatea cu până la 60% și pot îmbunătăţi precizia.

De asemenea, AMR- urile îmbunătăţe sc experienţa consumatorului final. De exemplu, AMR-urile pot reduce timpul necesar pentru procesarea unei comenzi, ceea ce înseamnă că clienţii GXO pot prelungi timpul limită de primire a comenzilor și, în același timp, pot îndeplini livrarea rapidă pentru consumatori. AMR-urile îmbunătăţesc, de asemenea, siguranţa, inclusiv prin reducerea mișcărilor echipamentelor de manipulare a materialelor în depozit.

Robotics Report: Ce tipuri de robotică și tehnologii de automatizare utilizează GXO Logistics în depozitele sale din Europa Centrală și de Est?

Jean Luc Bessade: Cercetăm, testăm și implementăm în mod constant tehnologii care pot transforma procesele de distribuţie și de îndeplinire a comenzilor. În România, GXO îi ajută pe clienţii globali din FMCG să crească eficienţa costurilor prin integrarea WMS – sistemul nostru de management al depozitului – cu un sistem automatizat de depozitare a paleţilor și cu vehicule cu ghidaj automat pentru a asigura operaţiuni fără probleme de la liniile de producţie la zonele de depozitare și încărcare dintr-un centru de distribuţie.

Operăm depozitul companiei, care stochează materii prime și produse finite, și furnizăm servicii care includ primirea mărfurilor, pregătirea comenzilor, co-packing , manipularea de ieșire și gestionarea stocurilor. Ne folosim de depozitele cu mai mulţi utilizatori, echipate cu tehnologie modulară, pentru a demara noi operaţiuni mai rapid și mai ușor. Acest lucru le permite clienţilor să profite de raportul cost-beneficiu al contractării doar a spaţiului de depozitare și a forţei de muncă necesare.

Robotics Report: Ce factori influenţează procesul decizional al GXO Logistics atunci când ia în considerare investiţii în robotică ș i tehnologii de automatizare pentru depozitele sale din Europa Centrală și de Est?

Jean Luc Bessade: Începem cu provocările și obiectivele unui client. Odată ce le înţelegem, putem dezvolta o soluţie personalizată care va include tehnologie și automatizare, dacă aceasta este cea mai bună soluţie pentru a răspunde nevoilor specifice ale clienţilor noștri. Scopul nostru este să ne asigurăm că investiţia clientului va maximiza avantajul competitiv pe care logistica îl va oferi afacerii sale. Iar implementarea unei soluţii este doar începutul. Evaluăm continuu tehnologiile, care evoluează mai repede ca niciodată.

Avem o viziune multianuală asupra modului în care va evolua afacerea fiecărui client și a impactului pe care investiţia în logistică îl va avea asupra afacerii sale.

Robotics Report: Există tendinţe sau progrese specifice în domeniul roboticii și automatizării pe care GXO Logistics le monitorizează îndeaproape sau le explorează în mod activ în vederea unei implementări viitoare?

Jean Luc Bessade: GXO cercetează și testează în mod constant soluţii care utilizează tehnologia – mecanisme electromecanice în roboţi, coboţi și roboţi mobili autonomi, viziune computerizată, dispozitive iOT, drone, software agil, inteligenţă artificială și învăţare automată.

Avem chiar un parteneriat pentru a căuta în întreaga lume startup-uri tehnologice inovatoare care ar putea optimiza logistica și accelera propriile noastre eforturi de a crea soluţii tehnologice la provocările complexe ale clienţilor.

Realizăm un program pilot cu un robot umoanoid. Digit – care are o înălţime de 175 cm, cântărește 65 de kilograme și poate ridica până la 16 kilograme – este conceput pentru a lucra în spaţii ocupate de oameni și poate fi adaptat cu ușurinţă la diverse sarcini de depozit prin actualizări de software. Îl învăţăm pe Digit să efectueze sarcini repetitive, cum ar fi mutarea lăzilor de la roboţii mobili autonomi (AMR) și plasarea lor pe transportoare.

Astfel se va reduce efortul echipei, va crește siguranţa membrilor și îi eliberează de a mai face procesele repetitive pentru a realiza mai multe activităţi cu valoare adăugată în depozit. De asemenea, testăm o platformă robotică avansată, îmbunătăţită cu inteligenţă artificială , cu capacităţi asemănătoare celor umane, pentru a depaletiza, eticheta și repaletiza coletele, optimizând procesele de intrare și ieșire din depozit.

Acest pilot este deosebit de interesant, deoarece combină robotica avansată cu inteligenţa artificială și învăţarea automată într-o aplicaţie practică.

Robotics Report: Cum abordează GXO Logistics potenţialele provocări legate dispariţia anumitor locuri de muncă prin prisma introducerii roboţilor și a automatizării în depozitele sale?

Jean Luc Bessade: În lumea noastră post-pandemică, a apărut un nou tip de forţă de muncă. Creșterea numărului de lucrători temporari nu a făcut decât să crească și va continua să o facă. Între 2020 și 2022, 55% dintre lucrătorii din industriile de turism, transport și logistică s-au mutat într-o altă industrie.

GXO investește în medii de lucru în care angajaţii pot folosi tehnologia de ultimă generaţie și automatizarea nu doar pentru a reduce costurile și a crește eficienţa și productivitatea, ci și pentru siguranţă, pentru a-și îmbunătăţi abilităţile și pentru a-și dezvolta cariera.

Ca industrie, logistica ar trebui să urmărească să creeze locuri de muncă în care automatizarea și tehnologia, inclusiv tehnologiile alimentate de inteligenţa artificială, să fie utilizate pentru a elimina pericolele și riscurile pentru sănătate și pentru a reduce munca fără valoare adăugată, astfel încât angajaţii să aibă capacitatea de a îndeplini sarcini de mai mare precizie.