Home FMCG Industria alimentară în Europa Centrală: Ce înseamnă bătălia pentru noul cumpărător în 2023?

Industria alimentară în Europa Centrală: Ce înseamnă bătălia pentru noul cumpărător în 2023?

Industria alimentară în Europa Centrală: Ce înseamnă bătălia pentru noul cumpărător în 2023?

Potrivit unui nou raport realizat de McKinsey & Company ce are ca temă starea industriei alimentare din Europa Centrală în 2023, deși există o scădere în consumul european și în piaţa locală, evoluţia industriei alimentare la nivelul hipermarketurilor, supermarketurilor și magazinelor de proximitate rămâne în continuare pozitivă.

Raportul abordează provocările pe care le întâmpină industria alimentară și de bunuri de consum în atragerea de noi clienţi în perioade de inflaţie, oferind soluţii adaptate.

Astfel, segmentul hipermarketurilor a înregistrat o creștere încetinită de doar 1% și o scădere a veniturilor cu 1% faţă de anul anterior, fiind cel mai probabil afectat de creșterea comerţului online și schimbarea comportamentului consumatorilor ca urmare a pandemiei și perioadei post-pandemice. În contextul acestei situaţii, companiile din industria alimentară caută soluţii pentru a se adapta și a atrage clienţi noi.

Marek Sypek, director general al Stock Poland, un important producător de băuturi spirtoase cu prezenţă în 9 ţări europene, menţionează că investesc în noi soluţii în domeniul inteligenţei artificiale și analizei avansate a datelor de vânzări și comportamentului consumatorilor. În acest fel, se pot lua decizii mai precise și orientate spre consumatori în ceea ce privește disponibilitatea sortimentului și formele de promovare.

De asemenea, subliniază Spyek, oamenii sunt resursa principală pentru companie, aceasta incluzând competenţe, cunoștinţe, relaţii și valori.

Provocări în farfurie: Cum se adaptează industria alimentară la creșterea inflaţiei

În ceea ce privește tendinţele inflaţiei, România raportează o inflaţie medie anuală de 11% în iulie 2023. Segmentul alimentelor și băuturilor înregistrează o creștere de 21%, iar segmentul mărcilor private o creștere de 14,7%.

La nivel european, indicele de consum înregistrează o variaţie negativă între -11% și -19% ca rezultat al evenimentelor din perioada 2020-2023 precum pandemia, războiul din Ucraina și schimbarea comportamentului consumatorilor. În 2022, industria alimentară a avut de înfruntat o inflaţie fără precedent provocată de recesiunea post-COVID-19, perturbări în lanţul de aprovizionare, războiul din Ucraina și sancţiunile impuse Rusiei.

Valoarea comerţului cu produse alimentare online și offline a înregistrat o creștere în toate ţările Europei Centrale, cu excepţia Ucrainei, impulsionată în principal de preţuri.

Robert Wawro, COO al companiei Maspex, indică faptul că piaţa consumatorilor din Europa Centrală este foarte sensibilă la preţuri, mai ales în perioade de criză sau restricţii de venituri. Deciziile de achiziţie sunt influenţate de alegerea optimă dintre canale și produse.

Se observă, de asemenea, o creștere a tendinţei de “cumpărare inteligentă”, în care consumatorii caută preţuri mai atractive între canale și planifică achiziţiile pentru viitor, când există promoţii mai mari și produsul poate fi utilizat pe o perioadă mai lungă. Paweł Surówka, CEO al grupului Eurocash, menţionează în raportul McKinsey & Company că, pentru a face faţă presiunii preţurilor din partea furnizorilor, compania acordă prioritate dezvoltării relaţiilor puternice și promovează o abordare colaborativă în loc să se implice în negocieri nefavorabile privind preţurile.

Piaţa mărcilor proprii din regiunea Europei Centrale și de Est înregistrează o creștere semnificativă, cu 82% dintre consumatori considerând că acestea au o calitate similară sau superioară mărcilor de brand.

Tendinţa consumatorilor: Orientarea către private label și discounteri

În următoarele luni, potrivit estimărilor, condiţiile de piaţă se vor stabiliza în Europa Centrală, deși există în continuare îngrijorări legate de inflaţie și presiunile asupra preţurilor. Se remarcă o tendinţă clară de căutare a promoţiilor și reducerilor, a cumpărăturilor online și a produselor sănătoase și sustenabile în rândul consumatorilor. Este important de menţionat că inflaţia în creștere a determinat consumatorii să reducă cheltuielile pe produse alimentare, cu 54% dintre aceștia intenţionând să cumpere de la retaileri mai ieftini și 53% planificând să opteze pentru produse private label la preţuri mai mici. Aceste cifre indică nevoia pentru comercianţi de a oferi soluţii mai accesibile și de a se concentra pe reducerile de costuri și excelenţă operaţională.

Stimularea angajamentului: Experienţe personalizate pentru Generaţia Z în mediul online și offline

În ceea ce privește comportamentul consumatorilor din generaţia Z, aceștia sunt în căutarea unei experienţe personalizate și a unei combinaţii.

Situaţia actuală arată că marjele de profit au scăzut pentru majoritatea companiilor de retail și bunuri de larg consum din Europa Centrală și de Est, iar presiunea asupra costurilor este de așteptat să continue. Comparativ cu Europa de Vest, marjele de profit ale comercianţilor din CEE au scăzut mai puţin, în timp ce producătorii de bunuri de larg consum din CEE au înregistrat o scădere mai mare.