Home Logistics Green Logistics Industria de transport: balans între cost, performanţă și obiectivele de mediu

Industria de transport: balans între cost, performanţă și obiectivele de mediu

Industria de transport: balans între cost, performanţă și obiectivele de mediu

Goodyear a lansat cel de-al patrulea sondaj anual privind modul în care companiile de transport din Europa privesc sustenabilitatea – Sustainable Reality Report. Raportul reunește informaţii și opinii de la 1.700 de companii de transport cu unele dintre cele mai mari flote.

Pe măsură ce industria transporturilor se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a echilibra performanţa cu obiectivele de mediu, sondajul realizat de Goddyear în 2024 scoate la iveală cele mai recente tendinţe și preocupări ale operatorilor de flote.

Sustenabilitatea rămâne o prioritate

Studiul din 2024 confirmă faptul că sustenabilitatea rămâne o prioritate pentru operatorii de flote de transport din întreaga Europă. În general, 63% dintre flote recunosc aspectul sustenabilităţii ca fiind unul important. Această valoare crește la 93% în rândul transportatorilor care deţin flote foarte mari, de peste 500 de vehicule.

Dintre cei care deţin flote foarte mari, aproape 60% consideră sustenabilitatea drept „foarte importantă”, subliniind o tendinţă la nivel european în care reputaţia și valorile corporative conduc eforturile de sustenabilitate. În schimb, flotele mai mici (1-100 de vehicule) privesc sustenabilitatea printr-o altă perspectivă. Pentru acestea, sustenabilitatea este văzută în primul rând ca un mijloc de reducere a costurilor de exploatare, 45% punând accentul pe economiile de costuri în detrimentul reputaţiei.

Cum își monitorizează operatorii de transport eforturile de sustenabilitate?

Numărul companiilor care și-au definit, sau își vor defini în următoarele 12 luni, obiectivele de sustenabilitate a rămas constant faţă de 2023 (76%). 33% dintre respondenţi au declarat că și-au definit obiective de sustenabilitate, iar alţi 43% au afirmat că vor face acest lucru în termen de un an.

Acest număr crește dramatic în rândul operatorilor de flote mai mari, 74% dintre mega-flote declarând că au deja obiective de sustenabilitate stabilite. În general, transportatorii se simt informaţi cu privire la viitoarea legislaţie de mediu, 83% dintre respondenţi declarând că se simt mai bine familiarizaţi. În conformitate cu tendinţa generală, operatorii de flote mari și mega-flote sunt cei mai familiarizate cu legislaţia viitoare.

Migrarea către soluţii complete

Reducerea consumului de combustibil rămâne o componentă de bază a strategiilor de sustenabilitate. 52% dintre flotele de transport din Europa continuă să acorde prioritate anvelopelor eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, iar 58% investesc în vehicule mai noi pentru a îmbunătăţi performanţa de mediu. În plus, tot mai multe flote integrează formarea șoferilor (44%) și soluţiile telematice (43%) în mixul lor de sustenabilitate, remarcându-se o preocupare tot mai mare pentru eficienţa operaţională.

Cu toate acestea, costul sustenabilităţii și complexitatea atingerii acestui obiectiv continuă să fie obstacole importante pentru operatorii de flote. 63% dintre aceștia menţionează costul ridicat al soluţiilor durabile drept o barieră. În plus, 43% dintre respondenţi consideră complexitatea soluţiilor drept un alt obstacol semnificativ. Aceste provocări afectează flote de toate dimensiunile, consolidând nevoia de soluţii accesibile, ușor de implementat, care pot determina schimbări reale.

Continutul acestui articol este restrictionat. In cazul in care sunteti abonat al Intermodal&Logistic va rugam introduceti numele de abonat si parola in zonele de mai jos. In cazul in care doriti sa va abonati va rugam sa completati cererea din pagina CUM MA ABONEZ

Existing Users Log In