Home Intermodal Investiţii în creșterea capacităţii Portului Internaţional Liber Giurgiulești

Investiţii în creșterea capacităţii Portului Internaţional Liber Giurgiulești

Investiţii în creșterea capacităţii Portului Internaţional Liber Giurgiulești

Situat la confluenţa Dunării cu Prutul, Portul Internaţional Liber Giurgiulești (PILG) conectează comercial, de la înfiinţarea sa din 2005, Republica Moldova cu restul lumii. Începând cu 2022, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, PILG a devenit o ancoră de salvare pentru ţara vecină, facilitând transportul de cereale și combustibili, în special, din și către Ucraina.

Odată cu închiderea porturilor ucrainene, fluxurile comerciale s-au reorientat în întreaga regiune a Mării Negre și în Europa de Est, iar căutarea unor rute alternative de aprovizionare a devenit preocuparea primordială a agenţilor economici din Ucraina, explică Mathias von Tucher, Director General al Î.C.S. Danube Logistics, operatorul și investitorul general al Portului Internaţional Liber Giurgiulești.

În același timp, ca o consecinţă directă a războiului, și importatorii și exportatorii moldoveni care utilizau porturile din Ucraina și-au modificat lanţurile de aprovizionare, redirecţionându-le prin Portul Giurgiulești.

“În prezent, companiile moldovenești înţeleg mai bine avantajele serviciilor oferite de un port amplasat pe teritoriul ţării lor, care constau în primul rând în costuri logistice mai mici, cu toate consecinţele benefice de rigoare: preţuri mai mici la bunurile importate care se traduc în preţuri mai mici pentru consumatori și un nivel mai mare de competitivitate a mărfurilor moldovenești pe pieţele de export”, afirmă Directorul General al Î.C.S. Danube Logistics.

Un nou terminal în Portul Internaţional Liber Giurgiulești

Volumele record înregistrate în 2022 atât la importuri, cât și la exporturi, de 1,8 mil. tone de mărfuri transbordate, au impus extinderea echipei PILG, urgentarea achiziţiilor de echipamente noi, precum și investiţii în extinderea capacităţii portului.

În prezent, Danube Logistics se află în faza de proiectare și va demara construcţia unui chei suplimentar pentru operarea mărfurilor generale.

“Din păcate, noul chei universal nu va fi pus în funcţiune în cursul acestui an, dar deschiderea acestuia în 2024 ne va permite să mărim capacitatea de transbordare pentru mărfuri vrac uscate, mărfuri generale și containere cu încă 600.000 de tone și să majorăm astfel volumele de transbordare cu cel puţin o treime.

Noul terminal va permite accesul navelor cu un pescaj de până la 7 m, care este pescajul maxim permis pentru utilizarea canalului Sulina. Acest pescaj corespunde unor capacităţi de navă de aproximativ 6.000- 10.000 de tone, în funcţie de tipul de construcţie al navei. Astfel, odată cu acest terminal, clienţii vor putea beneficia de tarife de transport optimizate”, a declarat pentru Intermodal&Logistics Mathias von Tucher.

2 milioane de tone de marfă transbordate în 2023

Și în primele patru luni ale acestui an, volumele operate de către PILG sunt în creștere, importurile de îngrășăminte cunoscând o creștere de 2,5 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, ceea ce reprezintă aproape jumătate din volumul total de îngrășăminte importate prin PILG în 2022.

Volumul de ulei vegetal exportat a înregistrat o crestere de 39% comparativ cu volumele înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent. La 30 aprilie 2023, volumul transbordat de produse petroliere era 39% mai mare comparativ cu perioada similară din 2022.

În ceea ce privește importul de agregate din granit concasat, creșterea în primele patru luni ale anului 2022 a fost de 17%.

“Cea mai mare parte a mărfurilor transbordate prin PILG sunt pentru piaţa din Republica Moldova. Prin urmare, presupunem că volumele de mărfuri transbordate vor continua să rămână la un nivel ridicat stabil. Capacitate suplimentară de transbordare este disponibilă doar la terminalele cerealiere operate de unul dintre marii exportatori de cereale din Moldova, iar volumele efective de cereale transbordate vor depinde în mare măsură de recolta din noul sezon agricol.

Volumele de combustibil importat sunt parţial destinate Ucrainei, iar volumele viitoare vor depinde de evoluţia acţiunilor militare din statul vecin. Estimăm că în anul 2023 vom atinge un volum de 2 milioane tone de marfă transbordată prin PILG”, spune Mathias von Tucher.

Un nou tren bloc către Portul Constanţa

Deși la începutul perioadei pandemice serviciul feeder săptămânal către terminalul Constanţa Port South Container Terminal din Portul Constanţa a fost suspendat, la finalul anului 2022 operaţiunile de transbordare a containerelor au fost reluate, de data aceasta prin intermediul unui serviciu feroviar.

Unul dintre rezidenţii PILG – ELOG Port Services – a pus în circulaţie un tren bloc săptămânal ce conectează Portul Giurgiulești de Portul Constanţa. Astfel, în primele patru luni ale acestui an au fost transbordate peste 2.500 containere în PILG.

Sursa foto: Revista BusinessClass

Acest tren bloc de containere aduce o contribuţie majoră la reducerea timpilor de tranzit între Republica Moldova și Portul Constanţa, spune Mathias von Tucher, adăugând că transportul feroviar de containere este mai rapid și mai economic.

“Utilizarea transportului feroviar este nu doar avantajos din motive de eficientizare, dar și benefic din perspectiva protecţiei mediului, din considerente sociale, reducând numărul de camioane ce tranzitează localităţile. Pe lângă toate acestea, pentru noi, în calitate de operator portuar, trenul bloc generează volume suplimentare de transbordare, terminalul nostru de mărfuri generale și de containere fiind utilizat în totalitate. În viitor, și după război, Republica Moldova va avea nevoie de un serviciu de containere, fie că acesta se va baza pe transportul feroviar sau maritim.

Timp de aproximativ opt ani noi înșine am operat cu succes un serviciu de transport maritim și, chiar și după război, mulţi clienţi moldoveni vor continua să utilizeze hub-ul logistic de la Giurgiulești ca poartă de intrare și ieșire pentru containere. În general , volumele exportate sunt mai mari decât cele importate.

În ceea ce privește exportul, încărcăturile preponderente includ cereale încărcate în vrac în containere, vin în flexitank-uri și sticle, băuturi alcoolice și ulei vegetal. Acest serviciu este accesibil pentru toţi cei interesaţi de transportarea containerelor. De regulă, importatorii și exportatorii accesează acest serviciu prin intermediul caselor de expediţii care asigură lanţurile logistice complexe, inclusiv transportarea atât pe cale feroviară, cât și maritimă, și nu doar până în portul Constanţa, ci până la destinaţia finală a mărfurilor”, afirmă Directorul General al Î.C.S. Danube Logistics.

Platforma de manipulare și depozitare a containerelor a fost relocată la terminalul de cale ferată și are o suprafaţă de circa 2 ha. Această locaţie oferă acces direct atât la linia de cale ferată cu ecartament standard european, cât și la linia de cale ferată cu ecartament larg, ceea ce facilitează transbordarea containerelor din trenul bloc de vine din Portul Constanţa, și invers, cu distribuirea ulterioară a containerelor. “Deocamdată, depozitarea containarelor frigorifice rămâne la terminalul de mărfuri generale, unde sunt instalate 48 de prize pentru containerele frigorifice. Ulterior, acestea vor fi relocate.

Unul dintre rezidenţii noștri este pe cale să înfiinţeze o staţie de transport de marfă containerizată care va oferi servicii suplimentare, inclusiv servicii de încărcare cu cereale și o staţie de andocare pentru transbordarea eficientă a mărfurilor din containere în camioane,” adaugă acesta.

“În calitate de operator portuar, intenţia noastră este de a crește ponderea transportului feroviar pentru mărfurile livrate din și către port. Porturile dunărene din Austria și Germania oferă un bun exemplu, având interconexiuni foarte eficiente între transportul maritim și cel feroviar,” declară Mathias von Tucher, Director General al Î.C.S. Danube Logistics.