Investiții în producție: Ce companii alocă zeci de milioane de euro pentru extinderea fabricilor
Anul 2023 a fost în continuare unul dificil, fiind marcat de incertitudine din cauza războiului din Ucraina care persistă deja de aproape doi ani, la care se adaugă și recentul conflict din Israel.
Totuși, companiile din România nu au pus pe pauză planurile pentru anul acesta, anunțând investiții în extinderea capacității de producție.
Am făcut o retrospectivă a câtorva dintre principalele planuri de dezvoltare ale marilor companii pe plan local.
Probabil că una dintre cele mai mari investiții anunțate în extinderea capacității de producție în 2023 este cea de 100 milioane euro de compania românească Premium Cast în construirea unei fabrici de produse extrudate din aluminiu pe un teren situat în apropiere de municipiul Hunedoara.
Potrivit companiei, fabrica va fi cea mai modernă din Europa, cu tehnologii de ultimă generaţie, şi va genera 250 de locuri de muncă. Uzina va folosi ca materie primă deşeuri din aluminiu, care acum sunt reciclate într-o proporţie foarte mică.
Capacitatea de producţie va amplasată pe o suprafaţă totală de 50.000 de mp, din care 20.000 – 25.000 mp vor fi ocupaţi cu hale de producţie pe un teren aflat în Peştişu Mare, în zona „Materii prime”, pe Drumul Judeţean DJ 687 Sântuhalm – Hunedoara. Construcția fabricii va dura aproximativ un an și jumătate.
Germanii de la Diehl investesc 40 milioane euro în construcția fabricii de componente electrice de la Brașov
Reprezentanţii companiei germane DIEHL Controls, în parteneriat cu dezvoltatorul de parcuri industriale şi logistice CTP, au început în luna septembrie construirea fabricii de componente electronice de la Brașov, unde investesc 40 de milioane de euro.
Primăria din Braşov anunța în urmă cu două luni că este cea mai mare investiţie din ultimii ani în facilităţi de producţie care se face chiar în municipiu. Obiectivul companiei germane este să deschidă fabrica până în 2024, iar până în 2027 să aibă 600 – 650 de angajaţi.
Compania transmite că până la începerea producţiei, în vara anului 2024, vor fi instruiţi peste 100 de angajaţi, în principal în producţie. Pregătirea lor va avea loc în avans la unitatea de producţie din Polonia.
LEONI Wiring Systems a investit 17,5 milioane euro în extinderea producției
LEONI Wiring Systems a inaugurat în vară a zecea fabrică din România, la Beiuș, județul Bihor, în urma unei investiții de 17,5 milioane de euro, care reprezintă costurile de reabilitare a unei clădiri ce a fost reintrodusă în circuitul de producție și costurile echipamentelor de ultimă generație utilizate.
Noua fabrică deschisă la Beiuș aparține structurii LEONI Arad, iar aici vor lucra până la 1.200 de persoane.
În cadrul fabricii de la Beiuș se vor produce sisteme de cablaje auto clasice. Compania are 10 fabrici în șase județe: Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Gorj și Mureș, cu un spațiu de producție de 180.000 mp.
THIMM Packaging investeşte 22 milioane euro extinderea capacităţilor de producţie
Grupul THIMM, unul dintre principalii furnizori de soluţii pentru ambalarea și distribuţia de bunuri la nivel global, investeşte în noi soluţii pentru automatizarea şi extinderea capacităţilor de producţie la fabrica sa din Sibiu.
Din 2005 fabrica din Șura Mică, judeţul Sibiu, producătoare de ambalaje sustenabile din carton ondulat, aparţine Grupului THIMM, cu sediul principal în Northeim, Germania. Începând cu 2013, cartonul ondulat este produs aici integral, până la acel moment fiind achiziţionat de la alţi furnizori. Extinderea fabricii a început în urmă cu patru ani, odată cu instalarea unei noi mașini de producţie.
Până în 2025, producătorul german va mai investi 22 de milioane de euro în fabrica de la Sibiu, ceea ce va contribui masiv la extinderea capacităţilor de producţie. Vor fi achiziţionate şi implementate sisteme software noi, depozitele pentru produse finite și role de hârtie vor fi extinse și vor fi achiziţionate utilaje noi de prelucrare. Proiectul va demara anul acesta, iar cea mai mare parte a banilor se vor duce către achiziţia a cinci noi utilaje de prelucrare. Numai această parte se ridică la aproximativ 16 milioane de euro, din care 6,3 milioane de euro va reprezenta o finanţare de la Ministerul Finanţelor.
Antibiotice Iași primește 25 milioane euro pentru construcția unei noi linii de producție de medicamente generice
Compania Antibiotice anunțat săptămâna trecută că va primi un împrumut de 25 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru a sprijini finanțarea realizării pe amplasamentul companiei Antibiotice Iași, a unei capacități de producție, ambalare și depozitare de ultimă generație, facilitând astfel dezvoltarea de noi linii de producție, a digitalizării, precum și de capacități de cercetare-dezvoltare, potrivit unui comunicat al companiei.
Compania transmite că împrumutul BEI reprezintă un sfert din costul total al investiției de 95,4 de milioane de euro. Prezentul acord a fost posibil grație sprijinului oferit de programul InvestEU, care își propune să mobilizeze peste 372 de miliarde de euro în perioada 2021-2027.
Proiectul sprijină crearea unei capacități avansate de producție farmaceutică într-o regiune de coeziune din România.
Belgienii de la Etex investesc 28 de milioane de euro într-o fabrică de gips-carton, lângă București
Producătorul de sisteme de gips-carton Etex România Building Performance vrea să investească 28 de milioane de euro într-o fabrică de gips-carton, lângă București. Fabrica ar urma să fie pusă în funcțiune în 2025.
Odată cu deschiderea fabricii de gips-carton de lângă București, compania spune că va crea crea 80 de noi locuri de muncă.
„Proximitatea de București, unul dintre orașele cu cea mai mare activitate în construcții în ultimii ani și cel mai important centru industrial din România, ne va aduce mai aproape de momentul în care vom putea folosi plăcile de gips-carton recuperate din șantiere ca materie primă, încurajând astfel o abordare sustenabilă în lanț”, a spus Andrei Popa, Director General România & Sud-Estul Europei.
Fabrica de lângă București va deveni a treia unitate de producție pe care Etex o operează în România unde are aproximativ 220 de angajați. Grupul mai operează două unități de producție de materiale de construcții sub brandul Siniat: fabrica de gips-carton de la Turceni și fabrica de ipsosuri, gleturi și tencuieli pe bază de ipsos de la Aghireșu, unde a făcut investiții majore în ultimii ani în noi instalații și tehnologii.