Home Automotive La răscruce de drumuri: industria auto europeană între competitivitate și reducerea emisiilor CO2

La răscruce de drumuri: industria auto europeană între competitivitate și reducerea emisiilor CO2

La răscruce de drumuri: industria auto europeană între competitivitate și reducerea emisiilor CO2

2025 este un an critic pentru industria auto europeană. Industria se confruntă deja cu o serie de provocări, care au rezultat într-un val deja anunţat de închideri de fabrici în următoarea perioadă, iar cererea de vehicule electrice stagnează.

În plus, noile obiectivele ale UE privind reducerea emisiilor de CO2 stabilite pentru 2025 și, mai ales, posibilele sancţiuni pentru nerespectarea acestora constituie ameninţări la adresa competitivităţii la nivel global.

Noile emisii de CO2: misiune imposibilă

Potrivit noilor reglementări europene, din 2025 producătorii de automobile trebuie să respecte media de 93,6 grame CO2 pe kilometru pentru toate noile vehicule livrate în UE, progresând către emisii zero până în 2035. Cu toate acestea, Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a arătat că media pentru 2023 era de 106,4 grame pe kilometru. În plus, stagnarea vânzărilor de vehicule electrice cu baterii pe parcursul anului 2024 indică un progres minim de atunci.

Se estimează că ponderea vânzărilor de BEV în UE va ajunge la aproximativ 14% în 2024. Cifra ar trebui să depășească 20% în 2025 pentru a atinge obiectivul. Majoritatea producătorilor auto cu o cotă de piaţă semnificativă în Europa nu se apropie nici pe departe de obiectivul privind emisiile de CO2 pentru 2025, ceea ce înseamnă că este nevoie de acţiune.

Volvo este singurul mare producător auto și jucător de pe piaţă care a reușit să se conformeze obiectivului, în afară de producătorul de vehicule electrice Tesla și de companiile chineze mai mici. Volkswagen și Ford se confruntă cu cea mai mare provocare în atingerea obiectivului.

Ce soluţii au la îndemână producătorii?

În cazul în care normele actuale rămân în vigoare, producătorii de automobile au patru opţiuni pentru a face faţă provocării, toate implicând costuri importante: ­

  • Stimularea vânzărilor de vehicule electrice prin introducerea unor modele mai accesibile și prin scăderea preţurilor, însă această soluţie are un impact negativ asupra profiturilor deja scăzute ale vehiculelor electrice. ­
  • Reducerea producţiei de automobile convenţionale (ICE) și creșterea producţiei de vehicule electrice hibride plug-in (PHEV) și hibride convenţionale (HEV) ­
  • Plata amenzilor (95 EUR pe gram care depășește obiectivul de 94 grame/CO2 pe unitate) ­
  • Achiziţia de credite de CO2 de la producătorii de automobile care respectă deja obiectivul (Tesla, Volvo). În practică, acest lucru se reduce la un parteneriat cu acești jucători pentru a ajunge la o cifră mai mică în comun.

Continutul acestui articol este restrictionat. In cazul in care sunteti abonat al Intermodal&Logistic va rugam introduceti numele de abonat si parola in zonele de mai jos. In cazul in care doriti sa va abonati va rugam sa completati cererea din pagina CUM MA ABONEZ

Existing Users Log In