MAERSK conectează intermodal Romania cu porturile europene prin Teiuș
Maersk Logistics & Services Romania lansează un nou serviciu intermodal care leagă terminalul dinTeiuș de porturi strategice din Europa Centrală și de Vest, precum Bremerhaven, Rijeka si Koper, prin Budapesta.
Într-un context economic global aflat în continuă schimbare, integrarea României în rețelele internaționale de transport de marfă devine esențială pentru competitivitatea economică. Astfel, serviciul de transport intermodal Teiuș-Budapesta deschide oportunități pentru transportatori și clienți, oferind alternative viabile la Portul Constanța.
“Diversificarea rutelor de acces către piața globală, prin multiple porturi de tranzit poate transformă România într-un nod logistic esențial în regiune.
Acest tren, care conectează Teiuș de Budapesta, este integrat în rețeaua globală de transport feroviar a Maersk, o rețea complexă ce reunește zeci de furnizori și parteneri logistici. Scopul acesteia este de a oferi o flexibilitate sporită în transportul feroviar containerizat, reducând semnificativ problemele legate de volumele fluctuante care pot apărea pe rutele către Bremerhaven, Rijeka și Koper.
Prin această abordare, clienții beneficiază de o soluție adaptabilă, care permite transportul eficient atât pentru volume mari, cât și pentru cantități mai mici sau variabile, eliminând constrângerile unui tren complet dedicat unei singure destinații” explică Lucian Moțatu, General Manager Maersk Logistics&Services România.
Prin reducerea numărului de transbordări în porturile de tranzit și creșterea fiabilității livrărilor (țintind un nivel de fiabilitate de 94%), noua conexiune intermodală asigură un flux constant de mărfuri către și dinspre Europa.
Mai mult, noua rută intermodală Teiuș-Budapesta este bine integrată și cu rețeaua logistică națională, facilitând transportul mărfurilor către principalele centre economice ale României. De asemenea, terminalul din Teiuș oferă conexiuni suplimentare către alte rute intermodale, asigurând o rețea completă de distribuție.
Frecvența și capacitatea serviciului
Serviciul intermodal Teiuș – Mahart beneficiază de o frecvență de un tren pe săptămână, timpul de tranzit fiind de 24 de ore pe sens.
Conexiunea cu terminalul Mahart facilitează traseul ulterior al containerelor, acestea fiind încărcate pe trenurile deja existente în rețeaua europeană Maersk, în maximum 48 de ore, către porturile de destinație.
“În prezent, ruta poate gestiona un volum semnificativ de containere, cu planuri de extindere a frecvenței săptămânale în funcție de creșterea cererii sau chiar prin organizarea de trenuri directe din Teiuș către porturile de interes.
Capacitatea de camionare din Teiuș la acest moment este de 20 de containere pe zi putând fi ajustată în funcție de volume. Pe serviciul actual se pot încărca și containere care nu aparțin liniei maritime Maersk,” afirmă Lucian Moțatu.
Beneficiile noului serviciu intermodal Teiuș-Budapesta
Acest serviciu vine ca o soluție inovatoare pentru reducerea congestiei din portul Constanța, oferind alternative eficiente pentru transportul containerizat. Printre avantajele sale principale se numără:
- Reducerea timpului de tranzit, datorită unui număr redus de transbordări între porturile din Asia și Koper/Rijeka.
- Formalități vamale mai rapide, ceea ce contribuie la livrări mai eficiente către clienții finali.
- Costuri mai mici, care se reflectă în prețuri mai competitive pentru produsele importate.
- Flexibilitate sporită în livrări, printr-o rețea multimodală extinsă.
- O alternativă verde, cu o amprentă de carbon redusă față de transportul exclusiv rutier.
- Acces îmbunătățit la piețele internaționale, inclusiv pentru exporturile către SUA, America de Sud și nordul Africii.
Potrivit Maersk Logistics&Services România lansarea acestui serviciu intermodal a fost influențată de o serie de factori strategici, economici și de sustenabilitate. Pe lângă optimizarea lanțurilor de aprovizionare și diversificarea rutelor logistice, Maersk și-a asumat un angajament ferm față de decarbonizarea lanțurilor logistice globale. Compania și-a stabilit obiectivul de a atinge zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2040, cu etape intermediare semnificative până în 2030.
“Estimăm că cererea pentru serviciile de transport intermodal în România va continua să crească, pe fondul schimbărilor din lanțurile de aprovizionare europene și globale.
Factori precum digitalizarea, sustenabilitatea și eficiența operațională vor influența dezvoltarea acestui sector, consolidând rolul României ca nod logistic strategic în regiune.
Prin această inițiativă, transportul intermodal din România face un pas important către viitor, oferind soluții rapide, eficiente și sustenabile pentru comerțul internațional” declară Lucian Moțatu, General Manager Maersk Logistics&Services România.