Depozitele logistice generează cantităţi mari de deșeuri, dintre care predominante sunt cele din plastic (folie stretch, benzi de legat) și hârtie/ carton (cutii, separatoare, colţare, hârtie industrială).
Acestea provin din procesul de depaletizare a mărfurilor care ulterior sunt depozitate, precum și din pregătirea comenzilor noi. Astfel, ambalajele cu care sosesc iniţial mărfurile în depozitele logistice constituie principala sursă de deșeuri aferente activităţii lor’’, spune Mariel Petric, CEO KangooPack, companie care oferă servicii de optimizare a costurilor cu ambalarea produselor prin soluţii integrate. Depozitele logistice au două mari tipuri de servicii: depozitarea și pregătirea comenzilor.
Depozitarea în sine nu generează deșeuri, dar pregătirea comenzilor o face în mare măsură, mai spune CEO-ul KangooPack. Un prim pas pentru reducerea cantităţii de materiale folosite în procesul de ambalare o reprezintă automatizarea proceselor. Al doilea pas la care ar trebui să apeleze companiile logistice este folosirea de ambalaje cu conţinut mare de material reciclat. ,,Automatizarea proceselor asigură un control mai bun al cantităţii de material folosit și o optimizare a acestei cantităţi astfel încât siguranţa și stabilitatea mărfurilor să nu fie afectate concomitent cu creșterea productivităţii.
De asemenea, este importantă utilizarea produselor cu conţinut mare de material reciclat, de către depozite, iar noile ambalaje existente în piaţă înglobează o cantitate tot mai mare de astfel de materiale fără a fi afectate performanţele tehnice ale acestora’’, explică Mariel Petric.
Impactul pozitiv al automatizării proceselor de ambalare poate fi și asupra altor tipuri de costuri, care de cele mai multe ori nu sunt conștientizate, cum ar fi cele legate de procesul de achiziţie, de spaţiile depozitare și de frecvenţa utilizării – Mariel Petric, CEO Kangoopack
Reduceri de costuri prin automatizarea proceselor de ambalare
Automatizarea și optimizarea proceselor de ambalare au un prim scop, și anume reducerea costurilor întregului proces prin reducerea cantităţii de ambalaje folosite și prin creșterea productivităţii. Concret, companiile utilizează o cantitate mai mică de ambalaje prin folosirea automatizării, au un control mai bun al consumului, o predictibilitate mai mare și implicit pot realiza o estimare de aprovizionare mai eficientă.
Toate acestea duc la o productivitate mai mare în rândul angajaţilor, pentru că sunt mai puţin afectaţi de lipsa de forţă de muncă specializată, de fluctuaţia de personal și pot optimiza constant activitatea și procesele interne, afirmă CEO-ul KangooPack.
Prin automatizare, o companie din retail, spre exemplu, folosește cantitate mai redusă de ambalaj și obţine astfel o productivitate mai mare având în același timp o amprentă de carbon semnificativ redusă.’’
Companiile logistice, tot mai dornice să apeleze la tehnologii noi
Companiile vor să își optimizeze procesele operaţionale și apelează la noile tehnologii în procesul de ambalare. Astfel, obţin astfel o reducere a costurilor aferente per unitatea de produs livrat. În plus, companiile au parte de o calitate ridicată și constantă a ambalării printr-un control mai bun al procesului de aprovizionare. ,,Am oferit cu succes soluţii de ambalare care au generat reduceri ale deșeurilor pentru principalii jucători din retailul modern, unde am înlocuit ambalarea manuală cu soluţii de ambalare automată. Prin urmare, economiile obţinute de clienţii noștri au fost semnificative la nivel de cost și în privinţa creșterii de productivitate’’, spune CEO-ul KangooPack.
KangooPack a redus cantitatea de ambalaje folosite, a crescut productivitatea zilnică a companiilor și a crescut cu peste 15% numărul de paleţi ambalaţi pe oră. ,,Și foarte important, am redus presiunea pe resursa umană, o presiune care era anterior constantă și puternică pentru activitatea clienţilor noștri. În parteneriat cu KangooPack, companiile din retail și-au optimizat procesul de ambalare și au obţinut o reducere a poluării prin diminuarea cantităţilor de plastic și carton puse în piaţă, ca parte a strategiei de a proteja mediul înconjurător.’’, mai spune Mariel Petric.
Cum își ajută KangooPack clienţii să reducă deșeurile
KangooPack oferă servicii de automatizare și optimizare a proceselor de ambalare și vrea să reducă costurile companiilor în tot procesul logistic. Pentru serviciile oferite folosesc mașina de infoliat paleţi cu folie stretch, echipată cu sistem de prindere și fixare a foliei, soluţia de infoliat pentru paleţi de dimensiuni mari, atipice și pentru paleţi instabili și soluţia de ambalat mobilă care permite ambalarea paleţilor în zona în care aceștia se formează, fără să mai fie duși la echipamentul de înfoliat.
,,În esenţă, oferim soluţii complete în zona de echipamente și ambalaje performante prin care automatizăm întregul proces, reducem semnificativ costurile cu ambalarea și amprenta de carbon a companiilor. Fie că ne referim la înfolierea paleţilor în folie stretch, fie că vorbim despre formarea și sigilarea cutiilor cu bandă adezivă sau la legarea mărfurilor cu bandă PET sau polipropilenă sau folie termocontractibilă, soluţiile oferite de Kangoopack înglobează cele mai noi tehnologii existente la nivel mondial și care sunt acum prezente și pe piaţa din România’’, explică Mariel Petric.