Home Logistics Green Logistics Marius Costache, GreenWEEE: Pandemia a accelerat digitalizarea și tot mai multe DEEE-uri trebuie tratate

Marius Costache, GreenWEEE: Pandemia a accelerat digitalizarea și tot mai multe DEEE-uri trebuie tratate

Marius Costache, GreenWEEE: Pandemia a accelerat digitalizarea și tot mai multe DEEE-uri trebuie tratate

Odată cu tranziţia de la work from office la work from home, întâlniri pe zoom sau alte platforme digitale, au crescut și vânzările de produse electronice, IT și electrocasnice.

Potrivit Statista, doar în aprilie 2020, vânzările de produse electro&IT au înregistrat o creștere cu 1,6 milioane euro comparativ cu aprilie 2019. Și, odată cu noile achiziţii, a crescut și numărul de echipamente electronice ce trebuie reciclate.

GreenWEEE, companie parte a Green Group, are la Buzău și Câmpia Turzii două dintre cele mai moderne și performante fabrici din Europa de Sud-Est pentru prelucrarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), baterii, acumulatori uzaţi, cabluri, componente și cablaje provenite din industria automotive. De asemenea, compania mai deţine un centru logistic de colectare la Arad, pentru a gestiona mai ușor fluxul materialelor colectate.  Prezentă pe piaţă din 2009, compania a conservat prin reciclare peste 2 milioane tone de CO2 și a contribuit activ la recuperarea decalajelor cu care s-a confruntat România în domeniul colectării şi reciclării deşeurilor de echipamente electrice și electronice.

O cantitate foarte importantă care intră în procesul de reciclare al fabricilor este susţinută de către asociaţiile colective responsabile cu gestionarea de deșeuri de echipamente electrice și electronice, de companiile de colectare a deșeurilor și mai puţin de operatorii individuali din industria echipamentelor electrice și electronice, companii de salubritate sau instituţii publice.

Marius Costache, Director General GreenWEEE ne-a prezentat contextul actual al industriei de reciclare a DEEE-urilor, modul în care pandemia a influenţat această industrie și planurile companiei în următoarea perioadă.

“Unul din aspectele esenţiale pentru această industrie este menţinerea obiectivelor de colectare și reciclare în Europa. Fără a avea această certitudine, continuarea, dezvoltarea și apariţia unor noi investiţii în acest domeniu vor fi cu siguranţă puse sub semnul întrebării.”

Intermodal&Logistics: Care sunt provocările pentru industria de reciclare a deșeurilor electronice și pentru GreenWEEE în această perioadă?

Marius Costache: Industria reciclării este foarte sensibilă din punct de vedere al fluxului de materie primă. Trebuie să fim pregătiţi constant pentru situaţii adesea imprevizibile din punct de vedere al aprovizionării, dar și pentru fluctuaţii ale pieţelor de desfacere a materiilor secundare. Mai ales în aceste vremuri, când din cauza pandemiei, capacităţile de colectare au fost foarte afectate, fluxurile logistice au fost întrerupte, iar preţurile și pieţele materiilor prime de metal și plastic au scăzut foarte mult. Între timp, pieţele au mai recuperat din decalajul apărut ca efect al crizei, dar nu putem restabili imediat ceea ce a existat în trecut.  De asemenea, tratarea și reciclarea trebuie realizate la cele mai înalte standarde, mai ales ca vorbim de substanţe periculoase, și de aceea e foarte important ca toţii actorii implicaţi să „joace” după aceleași reguli. În momentul de faţă există standarde europene pentru colectarea, reutilizarea și tratarea  DEEE-urilor, dar, din păcate, încă nu s-a reușit implementarea lor în legislaţia din România.  Economia circulară e un concept din ce în ce mai discutat zilele acestea, dar mai este foarte mult de lucrat în zona echipamentelor electrice și electronice și implicit a DEEE-urilor. Cel mai bun exemplu e plasticul din DEEE-uri care în foarte puţine cazuri ajunge din nou în echipamente electrice și electronice noi. Principalul motiv e dat de preţul mic al plasticului virgin, mai ales azi când preţul petrolului e jos. Este nevoie ca producătorii de electronice să folosească materiale de plastic reciclate în produsele noi, și cred că soluţia ar fi setarea unei ţinte minime de folosire a plasticului reciclat în noile echipamente, așa cum a fost impusă în cazul PET-urilor.

Intermodal&Logistics: Care sunt perspectivele și obiectivele GreenWEEE în următoarea perioadă?

Marius Costache: Rata de creștere a DEEE-urilor este de 10 ori mai mare comparativ cu deșeurile municipale și întrucât pandemia a accelerat procesele de digitalizare, este clar că acest lucru influenţează cifrele deja în creștere ale deșeurilor de echipamente electrice ce vor trebui tratate.

Unul din obiectivele noastre pentru următoarea perioada e acela de a fi și mai implicaţi în zona de colectare DEEE-uri. Industria reciclării nu se limitează doar la procesul în sine, implică o serie de factori care trebuie finalizaţi, ce includ și procesul de colectare. Accentul principal se pune pe materia primă, care este deșeul electronic, pe care, de fapt, îl considerăm a fi o resursă.  Totodată, ne uităm cu mare atenţie la tot ce e nou pe piaţa echipamentelor de reciclare, în special pentru tehnologiile care au un grad și mai mare de recuperare a substanţelor periculoase și care aduc inovaţii pentru recuperarea materiilor prime secundare și cu siguranţă vom investi în continuare în această zonă.

Intermodal&Logistics: Potrivit unui raport al Eurostat publicat din 2019, România se afla pe ultimul loc la colectarea DEEE în 2016. Putem vorbi de o îmbunătăţire a acestui aspect în ultimii ani? Ce factori ar putea contribui în continuare la îmbunătăţirea situaţiei?

Marius Costache: Conform studiului „ Cuantificarea a deșeurilor de echipamente electrice și electronice generate în România, situaţie comparativă 2019 vs 2015”, realizat de Sofies UK, cu sprijinul Institutului Naţional de Cercetări Economice, la solicitarea ECOTIC, în anul 2019, deșeurile generate de gospodăriile din România se estimează a fi de 8,3 kg/persoană (faţă de 7,3 kg în 2015), în timp ce cantităţile de DEEE estimate a fi colectate sunt de 3,1 kg/persoană (faţă de 1,2kg/persoană în 2012), la o ţintă naţională de 5,4 kg/ persoană.

Ţintele de colectare sunt ambiţioase, mai ales că începând cu anul 2021 se măresc de la 45% (aplicat la media EEE puse pe piaţă în ultimii 3 ani) la 65%. Doar 3 kg/persoană ajung în sistemele formale de colectare, iar 2 ,1 kg/persoană (circa 40.000 tone DEEE) ajung să fie debarasate incorect, aspect care este rezultatul a doi factori: grad redus de conștientizare și lipsa soluţiilor corespunzătoare de debarasare la nivel local. Este nevoie de o acţiune comună la nivel de industrie și autorităţi pentru a dezvolta infrastructura de colectare, dar și pentru a comunica mai mult despre importanţa reciclării și modalităţile corecte de reciclare, altfel va fi dificil să atingem aceste ţinte.

Doar prin reciclarea unui frigider, GreenWEEE economisește echivalentul de CO2 al emisiilor făcute de o mașină care înconjoară de două ori planeta Pământ, un exemplu simplu, dar cu greutate, având în vedere rata de creștere a deșeurilor electronice.

 

Intermodal&Logistics: Ce tehnologii și sisteme aţi implementat în cadrul fabricilor și depozitelor Green WEEE pentru a reduce impactul procesului de reciclare asupra mediului?

Marius Costache: Avem implementat sistemul de management Integrat, Calitate – Mediu – OHSAS ce corespunde filozofiei noastre, incluzând domeniile în controlul calităţii, protecţiei mediului, sănătăţii și siguranţei. Angajaţii calificaţi și tehnologia de ultimă oră asigură recuperarea materialelor și refolosirea acestora ca materie primă secundară.De asemenea, deţinem certificarea WEEELABEX, foarte importantă pentru noi, fiind o recunoaștere a tuturor eforturilor pe care compania le-a depus de la începutul activităţii, dar în mod special pentru că din 2012 am avut primul certificat pilot ce ne-a clasat drept singurul operator din Europa cu diplomă de atestare pentru proiectul pilot de audit. Prin obţinerea certificatului, am confirmat că tratăm și reciclăm DEEE-urile la un nivel ridicat și într-un un mod responsabil faţă de mediu, conform standardelor stricte WEEELABEX. Suntem în continuare singurul operator din piaţa din România ce deţine certificarea WEELABEX pe patru fluxuri de tratare pentru DEEE-uri și operatori tip 1 și 2 (tratare mecanică), inclusiv pentru echipamente de iluminat. Faptul că suntem aliniaţi la o platformă pentru evaluarea celor implicaţi în colectarea și tratarea DEEE-urilor în Europa ne oferă mai multă valoare și credibilitate a acţiunilor noastre în faţa furnizorilor și clienţilor, deopotrivă. În plus, standardele nu se referă doar la reciclare, ci sunt un cumul de procese care pornesc de la colectare, depozitare, transport, procesare prin tratare, reciclare și reutilizare.

Intermodal&Logistics: În mai, compania a pornit prima linie de tratare a ecranelor plate (LCD-uri, plasma și LED) din Europa Centrala și de Est. Ce cantitate de deșeuri aţi tratat până acum și Care sunt estimările pentru următoarea perioadă?

Marius Costache: Am reușit, chiar în perioada de pandemie, să instalăm linia de reciclare pentru ecranele plate cu suport online din partea producatorului și cu al echipei noastre dedicate. Tehnologia, achiziţionată din Suedia, are o capacitate de tratare de 2.500 tone/an și respectă B.A.T (Best Available Technologies). Cantităţile de LCD-uri tratate în primele luni au fost de câteva sute de tone, bazate pe stocurile colectate înainte de începerea pandemiei. Pentru că ecranele plate, și anume LCD-urile, conţin tuburi fluorescente CCFL , procesul de tratare se axează pe extragerea substantelor și materialele periculoase, în special mercur, care este îndepărtat în mediu controlat. Restul fracţiilor rezultate: metale și plastice sunt tratate cu ajutorul echipamentelor deja existente în cadrul GreenWEEE și apoi sunt reintroduse în circuitul economic ca materii prime secundare.

Intermodal&Logistics: Cum a influenţat pandemia planurile de investiţii ale companiei?

Marius Costache: Ca multe alte companii și industrii, și noi am fost afectaţi destul de mult de pandemie și încă nu s-a terminat. Dar nu am oprit procesele de investiţii, cel mai bun exemplu fiind investiţia în tratarea LCD-urilor, și cu siguranţă ne dorim să creștem în continuare cu noi planuri, în special pentru instalaţii cât mai performante care să transforme deșeurile în resurse, pentru industrie, pentru comunităţi și pentru mediul înconjurător. Totodata credem ca pandemia a accelerat procesul de conștientizare a oamenilor în privinţa efectelor negative și daunelor pe care le provocăm mediului înconjurător. Sperăm că toate acţiunile pozitive pentru mediu care s-au dezvoltat în această perioadă să rămână în obiceiurile noastre post-pandemie. Cred că am înţeles cu toţii că problema deșeurilor și poluării e una globală și abordarea problemei nu poate fi decât tot una globală.

GreenWEEE – parte a parcului integrat de reciclare Green Group

  • 2 fabrici la Buzău și Câmpia Turzii, 1 centru logistic la Arad
  • 100.000 tone/an capacitate de tratare
  • 25 milioane euro investiţie totală
  • Peste 400 angajați