Melania Pop, International Work Finder: Cererea de personal în depozite, curierat și producție este la cote maxime
Nevoia de muncitori în logistică, curierat și producție va crește constant în următorii 2-3 ani, spune Melania Pop, Business Development Manager în cadrul International Work Finder, companie care se ocupă de recrutare personal asiatic pentru companiile din România. Potrivit acesteia, nevoia de forță de muncă în depozitele logistice sau cele ale curierilor va depăși 100.000 de angajați.
Cererea în depozite, logistică, curierat și producție este la cote maxime. În prezent, International Work Finder are peste 1.500 de angajați activi în aceste sectoare.
În România, contingentul aprobat pentru anul 2024 este de 100.000 de lucrători non-UE, însă, din estimările companiei, nevoia de personal este cel puțin dublă. Cea mai mare cerere vine din retail, depozite și curierat, unde este nevoie de 50.000 de muncitori.
La nivel de servicii, majoritatea retailerilor apelează la outsourcing pentru că le oferă un flux constant de forță de muncă și simplifică responsabilitățile administrative.
„Credem că nevoia de muncitori în logistică, curierat și producție va crește constant în următorii 2-3 ani, estimând că va ajunge la peste 100.000 de angajați. Pe măsură ce aceste industrii se extind, soluțiile noastre sunt pregătite să susțină această dezvoltare prin recrutare de personal stabil și de calitate”, explică Melania Pop.
București, Timișoara, Cluj, printre orașele unde se caută forță de muncă în logistică
Cele mai mari cereri sunt în zonele industriale și economice mari, cum ar fi București-Ilfov, Timișoara, Cluj, Brașov și Constanța. Potrivit companiei, în aceste regiuni, angajatorii se confruntă cu un deficit semnificativ de muncitori, mai ales în sectoarele logistică și producție.
„În principal, ne concentrăm să recrutăm în special pe roluri operaționale, specific, pe muncitori necalificați. Cele mai solicitate posturi sunt cele de manipulant de marfă, esențiale pentru procesele de logistică și producție din depozite.
Una dintre provocările majore recente e legată de modificarea criteriilor pentru vize. Dacă înainte un cetățean asiatic putea obține un aviz de muncă atât timp cât îndeplinea criteriile de bază, acum este nevoie de mult mai mult. Pe lângă cazierul curat, este obligatoriu ca persoana respectivă să cunoască limba engleză, să aibă experiență relevantă și să înțeleagă condițiile de muncă oferite de angajatorul din România.
Deși complică mult procesul, această selecție mai riguroasă ajută la creșterea succesului angajării și face integrarea mult mai ușoară pentru angajați”, precizează aceasta.
De la recrutare internațională la soluții complete pentru piața muncii
Pe măsură ce cererea de muncitori din afara Uniunii Europene a crescut, International Work Force a extins treptat serviciile pentru a răspunde nevoilor clienților săi.
Dincolo de recrutare și integrare, compania oferă acum și leasing de personal și outsourcing, soluții care s-au dovedit extrem de utile pentru a menține stabilitatea în diverse industrii, chiar și în perioadele cu deficit acut de forță de muncă.
„Mai mult, prin companiile din grupul nostru, oferim inclusiv servicii de cazare și de transport la locul de muncă pentru angajați. Este important pentru noi să venim cu soluții complete, care să sprijine atât angajatorii, cât și angajații în procesul de adaptare și retenție. Decizia de a include recrutarea de personal român a venit ca o evoluție organică a serviciilor noastre, la cererea clienților care ne văd ca un partener de încredere, cu care voiau sa extindă colaborarea. Am început cu proiecte punctuale și am lansat un departament dedicat, pentru că ne dorim să fim parte din soluția acestui deficit acut de resurse umane pe piața locală”, transmite Melania Pop.
Deoarece aceasta a putut observa o nevoie în piață din partea companiilor, compania a încorporat persoane cu experiență în recrutarea pe piața locală, care să ajute atât pe segmentul de muncitori calificați și necalificați, cât și pe poziții administrative și de coordonare.
„Avem deja proiecte deschise și estimăm că, în următoarele 6-9 luni, segmentul de recrutare internă va reprezenta cam 10% din cifra noastră de afaceri”, explică Business Development Manager-ul International Work Finder.