Home Logistics Curierat și e-commerce Mișcarea zero-waste prinde contur și în România

Mișcarea zero-waste prinde contur și în România

Mișcarea zero-waste prinde contur și în România

Pentru că ne aflăm în faţa unui număr de revistă ce evidenţiază o economie antreprenorială ghidată de sustenabilitate, am ales să ne îndreptăm atenţia şi către segmentul online, mai precis către acele afaceri care îşi propun să fie cât mai verzi prin diverse acţiuni şi metode de-a lungul întreg lanţului de aprovizionare, de la produsele comercializate la livrarea către consumatorul final.

Cum arată mișcarea zero waste în România? Cum arată profilul consumatorului și încontro se îndreaptă? După mai mulţi ani de convieţuire în comunităţi din afara României care au reuşit să faca tranziţia către o viaţă ecologică, Ana-Maria Răducanu este, aşa cum se descrie, o ecologistă convinsă, iar prin Magazin Zero Waste îşi propune să fie parte din „procesul de transformare a conştiinţei”. Se ocupă de acest business omnichannel, cum se spune în termeni logistici, cu prezenţă fizică în Bucureşti, dar care livrează în toată ţara prin intermediul propriei platforme online. Business-ul a fost deschis în 2020, în plină pandemie, după o investiţie care a necesitat atât fonduri proprii, cât şi venite în urma unei campanii de finanţare, despre care Ana-Maria Răducanu spune că a ajutat la plata chiriei pe un an de zile. „O bună parte din oameni a rămas, acum vin undeva la 400 de euro lunar prin respectiva campanie de finanţare, dar nu mai acoperă chiria, aşa cum era iniţial”, mărturiseşte tânăra ecologistă.

Deşi nevoia unui stil de viaţă fără plastic există pe piaţa din România, magazinul nu reuşeşte în continuare să îşi acopere cheltuielile, cel mai greu fiind, explică Ana-Maria, să menţii o anumită ciclicitate a consumatorului. Adică să îl faci să revină la acest stil de viaţă pentru că da, „principala provocare în cazul unui magazin de tip < zero waste> este rezistenţa la schimbarea obiceiurilor de consum”. De aceea, începând cu luna decembrie, Magazin Zero Waste a pus la bătaie un tip de abonament pe modelul unei cooperative, prin care clienţii primesc un voucher pentru cumpărături, pe care îl pot folosi atât pe site, cât şi în magazinul fizic timp de 60 de zile.

Pentru ca magazinul să îşi acopere cheltuielile avem nevoie de 300 de oameni care să cumpere recurent în valoare 200 de lei. De aceea am făcut acest abonament, pe care ei îl cumpără o singură dată, pe site, apoi plata se face lunar şi pot renunţa când vor. Dacă nu găsim aceşti 300 de oameni, înseamnă că magazinul, de fapt, nu are piaţa minimă de care are nevoie” – Ana-Maria Răducanu, Magazin Zero Waste.

Producătorii locali şi sistemele circulare de livrare

Pentru că încurajează un stil de viaţă fără plastic, produsele aflate la vânzare aici sunt realizate din materiale prietenoase cu mediul şi sunt recepţionate în recipiente reutilizabile sau care sunt compostabile. În coşul de cumpărături, Ana-Maria Răducanu spune că există un mixt între alimente şi produse de îngrijire personală cu cele de curăţenie. Cu precădere sunt comercializate vrac, tocmai pentru a nu încuraja risipa alimentară. Ideea de zero waste încurajează şi economia locală, magazinul promovând furnizori români, atât pentru a contribui activ la reducerea poluării prin parcurgerea a cât mai puţini kilometri de la producător la magazin, cât şi pentru crearea unor sisteme circulare de livrare. „De exemplu, avem un producător din Oradea care face deodorante şi creme, dar şi balsam de buze. Toate acestea le vinde în recipiente de metal sau de sticlă, pe care noi le primim înapoi de la clienţi și le trimitem lor, la Oradea, pentru a fi refolosite. Şi asta putem face, într-adevăr, doar cu producătorii locali. Același lucru îl facem la gama de detergenţi”, spune antreprenoarea.

Livrări cu bicicleta în Bucureşti

Din totalul vânzărilor, la momentul de faţă comenzile online înseamnă aproximativ 10%, însă Ana-Maria recunoaște că aici este un potenţial foarte mare încă neexploatat. Cele mai multe sunt livrări au loc în Bucureşti prin intermediul serviciului de curierat pe bicicletă promovat de Sinapseria. Comenzile sunt achitate online, iar curierul livrează comanda într-o sacoșă reutilizabilă, care se întoarce înapoi la magazin. „De cele mai multe ori comenzile se dau în prima parte a zilei, astfel că reușim să livrăm în aceeaşi zi. Nu există un minim de comandă, costul de curier, cel pe care noi îl plătim la ei, este același, indiferent de valoarea produselor. Iar în ţară, ajungem prin curier în maxim 48 de ore.

Furnizorii, tot mai deschişi către sustenabilitate

La câteva sute de kilometri depărtare, dar la doar un click distanţă, am găsit-o pe Delia Radziuk. Tot o tânără antreprenoare, Delia se descrie ca făcând parte dintr-o „familie de ecoptimişti entuziasmaţi de drumul către o viaţă mai sustenabilă”. Ideea Ecoptimist a pornit de la nevoile proprii, după ce întreaga familie a început să fie mai atentă la impactul acţiunilor asupra mediului, reducând plasticul şi ambalajele inutile. „După o perioadă de cercetare, am creat firma, cu mult entuziasm și încredere. Am început cu pași mici și creșterea este constantă. Sustenabilitatea este o zonă plină de provocări, dar și de oportunități”, crede Delia Radziuk. Spre deosebire de magazinul de la Bucureşti, Ecoptimist este doar online, cel puţin momentan, iar volumele comercializate variază de la lună la lună. Preferinţele și cerinţele clienţilor se aliniază principiilor business-ului pe care îl conduce, mai spune aceasta.

În primul rând, se dorește evitarea plasticului. Apoi, contează faptul că produsele sunt naturale, netestate pe animale, realizate etic, durabile. Nu în ultimul rând contează ambalarea coletelor fără plastic – de la soluțiile de umplere, la banda adezivă, totul este fără niciun pic de plastic.

În ideea aceleiași susţineri şi încurajări a economiei locale şi circulare, magazinul clujean este în căutare continuă de furnizori locali, circa 25% din totalul acestora fiind producători din România. „Identificarea lor poate fi uneori o provocare, dar se observă o deschidere în direcţia sustenabilităţii: de exemplu, tot mai mulţi dintre ei sunt mai dispuși să își modifice ambalajele pentru a elimina plasticul din produsul lor, să facă eforturi să reducă impactul negativ asupra mediului” – Delia Radziuk, Ecoptimist.

Livrări eco în cutii refolosite

Din punct de vedere al preferinţelor, produsele de curăţenie și cele de îngrijire personală sunt cele mai căutate, iar valoarea medie a unei comenzi este în jurul a 200 de lei. Cele mai multe cereri provin de la consumatori din orașele mari ale ţării, obișnuiți cu acest stil de viață, iar livrarea se face cu o firmă de curierat. „În Cluj-Napoca livrăm cu bicicleta sau clienții pot alege să ridice personal produsele de la noi. Iar în țară livrăm cu o firmă de curierat, însă avem în plan și livrarea la lockere sau livrare în ambalaj returnabil la curier, pentru a reduce astfel numărul cutiilor folosite”, explică Delia.

Totodată, ambalarea se face respectând principiile zero waste. De aceea, coletele Ecoptimist sunt livrate în cutii refolosite, primite de la furnizori, vecini sau chiar clienţi, în timp ce soluţiile de umplere sunt și ele sustenabile: fără plastic și refolosire la maxim. „Alternativ, folosim pufuleți din amidon vegetal, care nu au nicio urmă de plastic și se dizolvă în apă. Inclusiv banda adezivă pe care o folosim e fără plastic, naturală, reciclabilă și din materiale reciclate.

Piaţa începe să crească

Curentul zero waste este pe val şi piaţa este cu siguranţă în creștere, consideră Delia Radziuk. Faptul că apar tot mai multe magazine de acest tip este un semnal că românii încep să fie mai atenți la impactul asupra mediului înconjurător. De altfel, un semnal pozitiv vine de la marii retaileri, fie cei în sistem clasic, fie din mediul online, care au început să promoveze categoriile de produse eco-friendly/zero waste. „Suntem conștienti că zero waste nu va deveni mainstream, dar ne bucurăm să vedem tot mai multe schimbări în bine. De aceea ne considerăm ecoptimiști.