Home Logistics Comerț international Noi facilități vamale pentru exportatorii români certificați AEO cu 1 decembrie 2023

Noi facilități vamale pentru exportatorii români certificați AEO cu 1 decembrie 2023

Noi facilități vamale pentru exportatorii români certificați AEO cu 1 decembrie 2023

Într-o lume a comerțului global tot mai complexă, simplificarea operațiunilor vamale este esențială pentru operatorii economici implicați în lanțul de aprovizionare.

Începând cu 1 decembrie 2023, mediul de afaceri din România se confruntă cu schimbări semnificative în privința procedurilor vamale de export, odată cu implementarea noului sistem IT denumit AES-RO dezvoltat de autoritatea vamală română.

Ce aduce nou sistemul AES-RO?

AES-RO (Automated Export System – Romania) este o platformă care va gestiona procedurile vamale pentru exportul de mărfuri. Această schimbare are scopul de a simplifica procesele, dar vine și cu modificări importante pentru mediul de afaceri.

Una dintre cele mai notabile schimbări este legată de procedura de înscriere în evidențele declarantului pentru export (EIR). Până acum, EIR permitea operatorilor economici să efectueze rapid vămuirea mărfurilor la export, cu implicarea minimă a autorității vamale, prin simpla înscriere a mărfurilor în evidențele operative.

Odată cu implementarea AES-RO, procedura simplificată de EIR nu va mai putea fi aplicată decât în cazuri limitate.

“EIR le permitea operatorilor să efectueze vămuirea rapidă a mărfurilor la export direct la sediul/depozitul propriu, cu implicarea minimă a autorității vamale, prin simpla înscriere a mărfurilor în evidențele operative. Așadar, autorizațiile EIR deținute de exportatori devin inutilizabile, operatorii economici fiind puși în situația de a se întoarce la varianta normală de vămuire,” spun reprezentanții EY România – Mihai Petre Director, Taxe Indirecte – Comerț Internațional și Cosmin Dincă, Manager, Vamă şi Comerţ Internaţional.

Soluții pentru companiile certificate AEO

Pentru a veni în sprijinul exportatorilor care dețin certificarea AEO (Operator Economic Autorizat), aproximativ 260 de agenți economici, explică reprezentanții EY România, autoritatea vamală română a identificat soluții menite să faciliteze procesul de vămuire:

  • aprobarea de către birourile vamale a locațiilor/ depozitelor pe care acești exportatori autorizați AEO le dețin ca „locuri autorizate pentru prezentarea mărfurilor”. Dacă biroul vamal decide efectuarea de controale la export, acestea pot avea loc direct în aceste locații;
  • biroul vamal va avea la dispoziție 60 de minute pentru luarea deciziei de a controla mărfurile. La expirarea acestui termen fără control, liberul de vamă se va acorda automat. În cazul în care sistemul informatic selectează mărfurile pentru control, liberul de vamă poate fi obținut numai după efectuarea controlului.

Aceste măsuri au ca scop simplificarea proceselor vamale pentru exportatori autorizați AEO și, în același timp, menținerea unor niveluri ridicate de siguranță și conformitate.