Noi geografii și mai multe containere prin Portul Constanţa în 2025 pentru Arkas Line
Criza din Marea Roșie, evenimentul major care a marcat industria transportului maritim în 2024, cu un impact major asupra rutelor de transport și timpilor de tranzit, a reprezentat pentru Arkas Line și o oportunitate.
După impactul resimţit la începutul crizei, linia maritimă turcă a reușit să identifice noi geografii pe care să le acceseze și să se transforme dintr-un jucător regional, cu focus pe Marea Mediterană, într-unul global.
“Anul 2024 a adus transformări pentru Arkas Line și o extindere a portofoliului, cu două noi servicii: unul către Statele Unite (USX), care începând din acest an va beneficia de o suplimentare a alocaţiei și serviciul care deservește Marea Roșie(RSX), cu traversare prin Canalul Suez- Aqaba, Jeddah, Djibouti, Port Sudan.
Din februarie anul acesta vom diversifica serviciile oferite clienţilor odată cu lansarea serviciului India Med Service (IMS), care va opera cu patru nave cu capacităţi cuprinse între 2.500-2.800 TEU, urmând ca din iunie să se alăture o nouă navă de peste 4.000 TEU,” a declarat pentru Intermodal&Logistics Baris Ersoy, Managing Director Romar Shipping Agency, reprezentant oficial în România al Arkas Line.
Deși la nivel de volume 2024 s-a situat la un nivel similar cu 2023 pentru Arkas Line în România, înregistrându-se doar o ușoară creștere a volumelor prin portul Constanţa, odată cu lansarea serviciului IMS, acest lucru se va schimba.
“Pentru 2025, odată cu deschiderea serviciului către India ne așteptăm la o creștere semnificativă a volumelor pe care Arkas Line le va transporta prin Constanţa.
Întrucât serviciul tranzitează Canalul Suez, vom avea un timp de tranzit extrem de competitiv din India către Constanţa de aproximativ 26-28 de zile. Estimez că volumele de marfă din India vor genera o creștere cu 15-20% a volumelor existente în România”, explică Alexandru Sîntu, Sales&Marketing Director Romar Shipping Agency.
Deși la nivel global asistăm la o volatilitate a relaţiilor comerciale, cu impact asupra importurilor și exporturilor, la nivel ţărilor din Marea Neagră nu se remarcă schimbări notabile. Volumele de mărfuri containerizate au fost constante în ultimii ani, fără creșteri semnificative – Baris Ersoy, Managing Director Romar Shipping Agency.
Investiţii în flota de nave de containere
2024 a fost și anul în care Arkas, care deţine cea mai mare flotă de nave din Turcia și se află în top 33 proprietari de nave la nivel global, a făcut investiţii importante și în flota sa. Linia maritimă a semnat în septembrie anul trecut un contract de 360 milioane dolari pentru achiziţia a șase nave de containere de ultimă generaţie. Navele, fiecare cu o capacitate de 4.300 TEU, vor fi cele mai mari din flota armatorului turc.
Astfel, flota Arkas a crescut la 55 de nave, iar capacitatea de transport la peste 110.000 TEU. Aceste nave de ultimă generaţie, care vor fi livrate în 2028, nu numai că vor oferi o capacitate de transport mai mare, dar vor sprijini și strategia de sustenabilitate a Arkas prin reducerea emisiilor de carbon prin sistemul lor de măsurare a performanţei combustibilului.
Relaţiile comerciale dintre Turcia și România sunt în continuă creștere și au depășit 10 miliarde de dolari. Având în vedere că foarte multe proiecte de infrastructură din România au fost câștigate de companii turcești, relaţiile de colaborare comercială între România și Turcia se vor consolida și dezvolta în viitor.- Alexandru Sîntu Sales&Marketing Manager Romar Shipping Agency.
Impactul ETS asupra transportului maritim
Începând cu ianuarie 2024, sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) a fost extins pentru a acoperi emisiile de CO2 provenite de la toate navele mari (cu un tonaj brut de cel puţin 5.000 de tone) care intră în porturile UE. Astfel, spune Alexandru Sîntu, ETS a afectat toate liniile maritime, creșterea costurilor de operare fiind reflectată în preţul navlurilor către clienţi.
“La Arkas Line, am înfiinţat un departament de excelenţă operaţională (OpEx) aliniat cu EU ETS pentru a maximiza eficienţa operaţională în operaţiunile navelor dincolo de concurenţa comercială globală și cerinţele de reglementare.
Scopul nostru este să integrăm un sistem axat pe tehnologie care să asigure conformitatea deplină cu reglementările UE/ IMO. Ne-am propus să contribuim la strategiile companiei cu departamentul OpEx, care va gestiona procesele legate de taxele de emisii ale instituţiilor de reglementare și va analiza noile tehnologii și opţiuni de combustibil alternativ, cum ar fi FuelEU Maritime și Carbon Intensity Indicator, care sunt cruciale în industria transportului maritim.
Sprijinit de Direcţia de Transformare Digitală, departamentul nostru OpEx a dezvoltat software-ul EU ETS. Acest lucru ne permite să monitorizăm, să gestionăm și să stabilim în mod eficient foaia de parcurs pentru reducerea emisiilor pe baza datelor privind emisiile de la navele Arkas Line,” punctează Alexandru Sîntu.
Serviciul TRI/IMS va opera pe ruta: Ambarlı (Istanbul) – Evyap (Izmit) – Aliağa – Mersin – Aqaba (Jordan), Jeddah (port din Arabia Saudită situal în Marea Roșie), mergând apoi prin strâmtoarea Bab Al Mandeb către porturile Nhava Sheva și Mundra din India, cu retur pe aceeași rută: Jeddah – Aqaba – Alexandria – Ambarlı. Timpul de tranzit din India către portul Constanţa va fi de 26-28 de zile.