Home Logistics Comerț international Noile sisteme vamale trans-europene pentru export și tranzit

Noile sisteme vamale trans-europene pentru export și tranzit

Noile sisteme vamale trans-europene pentru export și tranzit

Începând cu 15 martie 2021, Comisia Europeană și autoritățile vamale din statele membre UE au demarat lansarea noilor sisteme vamale trans-europene pentru export și tranzit, menite să faciliteze tranziția către schimburi comerciale mai eficiente și ușoare.

Potrivit unei comunicări a Comisiei Europene, faza operațională va începe cu implementarea noilor sisteme IT UCC AES și UCC NCTS-Phase 5, în Germania.

Noile sisteme deschid astfel calea către o nouă generație de sisteme trans-europene interconectate pentru comunitatea comercială europeană și autoritățile vamale din UE. Acestea urmează să fie implementate gradual până în decembrie 2023 în toate statele membre ale Uniunii Europene, pentru a permite o tranziție ușoară în Europa și a putea menține continuitatea operațională a mediului de afaceri.

Potrivit Comisiei Europene, noile sisteme de export și tranzit oferă beneficii importante pentru companiile care derulează schimburi comerciale și facilitează simplificarea unor servicii precum:

  • Vămuirea centralizată și antrepozitare vamală
  • Beneficii AEO și notificări comerciale în timp-real
  • Interacțiuni trans-frontaliere unitare, online în timp real între statele membre UE și țările cu convenții de tranzit

Noile sisteme au fost construite pe baza noului model de date al Uniunii Vamale a Uniunii Europene, care la rândul său se așteaptă să permită alinierea cu standardele internaționale, cum ar fi modelul WCO, armonizarea datelor consolidarea normelor vamale europene, spun reprezentanții CE.