ODU România Manufacturing și Jungheinrich: parteneriat pentru eficienţă și sustenabilitate în logistică
Grupul ODU Manufacturing, companie germană originară din Mühldorf am Inn (Bavaria), s-a impus ca un lider in producţia de conectori electrici și sisteme de conectare de înaltă tehnologie la nivel global.
În România, ODU este prezentă din 2006, când a deschis o fabrică la Sibiu. Aceasta a devenit una dintre cele mai importante locaţii de producţie ale companiei, deservind clienţi din întreaga lume. Conectorii produși la Sibiu asigură transferul fiabil de putere, semnale, date și media în numeroase domenii de aplicabilitate: pe pieţe în creștere orientate spre viitor, cum ar fi cea a tehnologiei medicale, militară și de securitate, energie, precum și în sectoare cum ar fi electronice industriale, tehnologie de măsurare și testare sau tehnologia auto.
Un moment cheie al dezvoltării ODU România Manufacturing a fost în 2019, când compania și-a mărit capacitatea de producţie într-o locaţie complet nouă de 10.000 mp.
În 2023 a urmat prima mare extindere de 8.000 mp, unde au fost implementate cele mai importante procese și anume strunjire, galvanizare și tratare a apelor reziduale. La unitatea de producţie din Sibiu lucrează peste 700 de persoane, această cifră fiind în creștere odată cu extinderea continuă a operaţiunilor din România.
Soluţii intralogistice pentru operaţiuni de producţie cu cerinţe ridicate
Odată cu creșterea și extinderea operaţiunilor ODU în România, în special la fabrica din Sibiu, a apărut nevoia de a implementa soluţii logistice mai eficiente, în ceea ce privește manipularea materialelor în depozite și în zona de producţie.
Depozitul de materie primă, seminfinite și produse finite, cu o suprafaţă de 2.000 mp, are un rol vital în susţinerea activităţii unităţii de producţie ODU Manufacturing din Sibiu. Ca și strategie de stocare, ODU profită de înălţimea de 10 m a depozitului, folosind lifturi verticale pentru depozit cu o capacitate totală de 25.000 locaţii, cât și rafturi înalte, cu o capacitate de 1.500 paleţi.
Pentru operaţiuni de producţie cu cerinţe ridicate este nevoie de echipamente fiabile și durabile, tocmai de aceea compania a implementat echipamentele Jungheinrich pentru a-și optimiza procesele logistice, pentru a reduce timpul de manipulare a materialelor și a crește eficienţa operaţională.
“Alegerea Jungheinrich ca furnizor de echipamente de depozit pentru ODU Manufacturing România în 2018 a fost fundamentată pe o serie de criterii esenţiale, care au influenţat decizia de a forma un parteneriat pe termen lung. Reputaţia și experienţa în industrie au fost criterii foarte importante pentru noi. Jungheinrich are o lungă experienţă în furnizarea de echipamente și soluţii intralogistice la nivel global.
Renumele său în furnizarea de soluţii integrate de gestionare a depozitelor și de optimizare a fluxurilor de lucru a fost un factor crucial în decizia ODU. Un alt aspect determinant a fost capacitatea Jungheinrich de a oferi soluţii logistice personalizate, adaptate nevoilor specifice ale ODU. Fabrica din Sibiu necesită echipamente de înaltă performanţă pentru manipularea materialelor, stocarea eficientă și transportul rapid între secţiile de producţie. De asemenea, ODU și-a dorit echipamente care să corespundă celor mai recente standarde de eficienţă energetică și durabilitate,” spune Florian Mihele, Head of Supply Chain Management ODU România Manufacturing.
Nu în ultimul rând, fiabilitatea echipamentelor a fost un criteriu important în alegerea furnizorului de echipamente pentru depozit, dat fiind că orice întrerupere a proceselor logistice ar putea avea impact negativ asupra producţiei.
„ODU România Manufacturing se poate baza pe un program de întreţinere preventivă personalizat, care include verificări periodice ale utilajelor și schimbarea pieselor uzate. În cazul unei defecţiuni neașteptate, viteza de răspuns este crucială pentru a minimiza impactul asupra operaţiunilor, Jungheinrich oferind echipe mobile de tehnicieni care pot interveni rapid.
ODU poate beneficia de servicii de monitorizare în timp real, care detectează anomalii în funcţionarea echipamentelor, prevenind defecţiuni majore,” – Florian Mihele Head of Supply Chain Management ODU România Manufacturing
Mai aproape de obiectivele de sustenabilitate cu echipamentele Li-Ion
Ca partea strategiei de sustenabilitate și a angajamentelor asumate, ODU România Manufacturing a adoptat tehnologii mai ecologice pentru a-și reduce amprenta de mediu și pentru a respecta reglementările în continuă creștere privind emisiile și deșeurile industriale. Începând din 2024, în flota de echipamente de manipulare a ODU România Manufacturing au intrat și patru echipamente cu tehnologie Li-Ion. Recunoscute pentru eficienţa lor energetică, acestea permit companiei să își atingă și obiectivele de sustenabilitate pe termen lung.
„Trecerea către echipamente litiu-ion a fost motivată de o combinaţie de factori cheie care vizează îmbunătăţirea eficienţei operaţionale și atingerea obiectivelor de sustenabilitate. Bateriile litiu-ion au o eficienţă de încărcare mai bună și pierderi mai mici de energie comparativ cu bateriile tradiţionale cu plumbacid.
De asemenea, bateriile litiuion nu conţin plumb sau acid sulfuric, care sunt dăunătoare pentru mediu și necesită măsuri speciale de gestionare la eliminare. Mai mult, prin durata de viaţă mai lungă și pot fi reîncărcate de mai multe ori decât bateriile convenţionale, ceea ce reduce necesitatea înlocuirii frecvente și implicit reducerea deșeurilor electronice.” afirmă Florian Mihele. ODU România Manufacturing a implementat o serie de alte iniţiative pentru a-și reduce amprenta de mediu și emisiile de CO2 rezultate din operaţiunile logistice.
Un prim pas important a fost optimizarea consumului de energie prin investiţii în în sisteme moderne de iluminat LED și soluţii automatizate pentru gestionarea eficientă a energiei în zona de depozit. Aceasta nu doar reduce consumul de electricitate, ci contribuie și la scăderea emisiilor de dioxid de carbon.
De asemenea, compania s-a angajat să reducă deșeurile produse în procesele logistice, promovând reutilizarea și reciclarea materialelor de ambalare, implementând soluţii care minimizează utilizarea plasticului și favorizează materiale prietenoase cu mediul. În transport, ODU a optimizat eficienţa încărcării spaţiale a vehiculelor, reducând numărul de curse necesare. Mai mult, colaborarea cu furnizorii de transport include și aspecte referitoare la certificate energetice si componenţa în flotă a vehiculelor ecologice și eficiente energetic.
“Și angajații sunt implicaţi în acest efort, fiind instruiţi în bunele practici ecologice. Aceștia sunt încurajaţi să adopte comportamente sustenabile, atât în activitatea zilnică, cât și în operarea logistică,” punctează Head of Supply Chain Management ODU România Manufacturing.
Prin aceste iniţiative, compania demonstrează un angajament ferm faţă de sustenabilitate, integrând grija pentru mediu în fiecare aspect al operaţiunilor sale logistice.
Echipamente pentru optimizarea activității logistice
O flotă de peste 20 de echipamente furnizate de Jungheinrich România contribuie la optimizarea activităţii logistice a fabricii ODU Manufacturing din Sibiu. Toate utilajele sunt echipate cu anvelope non-marking, pentru a asigura standardele 5S în întreaga fabrică.
Din flota ODU fac parte următoarele tipuri de echipamente:
- Echipamente de tractare EZS 130 cu operare din picioare, deosebit de înguste, care pot trage cadre de transport cu greutatea de până 3.000 kg. Datorită lăţimii reduse, de doar 600 mm, sunt destinate pentru utilizarea în condiţii de spaţiu restrâns, iar flexibilitatea ridicată le face ideale pentru transportul versatil al bunurilor de mici dimensiuni în trenuri logistice de dimensiuni reduse. Cuplajul ușor accesibil, înălţimea redusă a platformei pentru urcare și coborâre uşoară şi disponibilitatea spătarului asigură desfășurarea ergonomică a activităţilor.
- Stivuitoare electrice cu patru roţi din seria constructivă 3, robuste și eficiente, oferă combinaţia ideală dintre stabilitate și manevrabilitate. Puntea oscilantă cu punct de cuplare ridicat asigură o distribuţie optimă a greutăţii, fapt care duce la o siguranţă maximă în staţionare și în deplasare, chiar și pe terenuri denivelate. Echipamentul poate fi folosit in condiţii optime și în cadrul exterior, având cabina încălzită.
- Conceput pentru depozite cu culoare înguste VNA-ul EKX 410 (n.red Very Narrow Aisle) se remarcă printr-o ergonomie excelentă, înălţimi de selectare comenzi de 10 metri și o capacitate de picking foarte bune. De asemenea, utilajele beneficiaza de ghidare inductivă, ceea ce oferă precizie maximă în operare și reduce erorile operatorilor.
Despre ODU
Pe lângă locaţia din Mühldorf, ODU este prezentă la nivel internaţional cu unităţi de producţie internaţionale în Sibiu (România), Camarillo (SUA), Shanghai (China) și Tijuana (Mexic). De asemenea, amprenta sa operaţională include și nouă companii de distribuţie în Germania, Franţa, Italia, Danemarca, Suedia, Marea Britanie, China, Japonia și Statele Unite ale Americii. La nivel global, compania ODU are peste 2.700 de angajaţi și generează vânzări anuale de 300 milioane de euro.