Planurile de dezvoltare ale Milšped pentru piaţa din România
Conectarea Balcanilor într-o unitate logistică și dezvoltarea conexiunilor intermodale sunt obiective cheie pentru piaţa din România pentru Milšped, spune Žarko Matin, CEO Milšped Romania și membru al Consiliului de Administraţie.
Cu o istorie de peste 30 de ani, prezenţă pe trei continente și pe 15 pieţe diferite, Milšped a intrat în 2023 și în România, unde și-a deschis propria filială. La nivel de grup, compania are peste 3.800 de angajaţi și operează peste 520.000 mp de spaţii de depozitare în Europa și Asia.
Într-un interviu pentru Intermodal&Logistics, Žarko Matin a vorbit despre obiectivele companiei pentru piaţa locală, strategia de expansiune a grupului, oportunităţile pe care le oferă piaţa din România, precum și dezvoltarea segmentului de transport intermodal la nivel de grup.
Intermodal&Logistics: Care este strategia Milsped de extindere a operaţiunilor sale în România? Ce factori au influenţat această decizie și care sunt obiectivele companiei în ceea ce privește prezenţa pe piaţa locală?
Žarko Matin: Am decis să intrăm pe piaţa din România în primul rând pentru a răspunde nevoilor și cerinţelor clienţilor noștri, precum și pentru a ne poziţiona strategic pe harta globală a transportului intermodal de marfă. Suntem conștienţi de poziţia economică și de oportunităţile de business pe care le oferă România, ceea ce a jucat, de asemenea, un rol esenţial în decizia noastră de a deschide propria filială aici.
Analizăm în mod constant piaţa, adaptându-ne la cerinţele diferitelor pieţe și la schimbările rapide care sunt inevitabile în orice afacere. Când vine vorba de sectoare sau industrii specifice, am observat cea mai mare creștere a cooperării în cadrul industriilor auto și de modă.
Intermodal&Logistics: Ce oportunităţi și provocări prezintă piaţa românească pentru Milsped?
Žarko Matin: Având în vedere că încă ne dezvoltăm activitatea în România, obiectivul nostru actual este să ne asigurăm că oferim aceleași servicii și aceeași calitate care ne-au permis să devenim un lider logistic în regiune. Intenţionăm să realizăm acest lucru prin sinergia cu companiile de logistică și de transport existente pe piaţa internă.
Grupul Milšped este alcătuit din diferite companii de logistică și transport care cooperează între ele pentru a crea un serviciu complet pentru clienţii din toate pieţele în care operează. În ciuda faptului că am intrat pe piaţa românească în urmă cu mai puţin de un an, ne-am poziţionat deja pe plan local. Următorul pas este dezvoltarea notorietăţii mărcii aici, astfel încât fiecare potenţial partener și client să recunoască serviciile noastre în România.
Intermodal&Logistics: Milsped a fost implicată într-un proiect intermodal cu Metrans, care leagă Serbia și China. Aţi putea detalia acest proiect? Care sunt obiectivele cheie și cum credeţi că va influenţa comerţul și transportul în regiune?
Žarko Matin: Am identificat problema tranzitului lent din China, care este rezultatul timpilor lungi de livrare, ca urmare a crizei din Marea Roșie, ceea ce ne-a determinat să luăm în considerare găsirea unui partener în China pentru a rezolva această provocare. Mulţi dintre clienţii și partenerii noștri s-au confruntat cu dificultăţi în ultimele trimestre, fiind nevoiţi să aștepte luni de zile pentru a primi marfa. Printr-un parteneriat cu compania chineză Shijiazhuang International Land Port, tranzitul din China durează acum aproximativ 35-45 de zile, semnificativ mai scurt decât cele peste 60 de zile de transport anterior.
Acest proiect este implementat pentru a atinge un scop mai mare – de a face zona Balcanilor mai vizibilă în ochii companiilor globale atunci când vine vorba de alegerea rutelor lor de transport, ceea ce va aduce beneficii comerţului și profitului în întreaga regiune.
Intermodal&Logistics: Cum evoluează segmentul de transport intermodal în Serbia?
Žarko Matin: Lucrăm de ani de zile pentru a dezvolta infrastructura de transport intermodal în Serbia, ceea ce a dus la formarea unui terminal intermodal care este operat de compania noastră membră MBOX TERMINALS.
Am pus Serbia pe harta europeană a transportului intermodal și am asigurat un transport mai eficient către această parte a lumii, ceea ce ne permite să ne creștem eficienţa în fiecare ţară în care operăm, inclusiv în România.
Intermodal&Logistics: Cum credeţi că vor evolua perspectivele în domeniul transporturilor și al logisticii în regiunea Balcanilor în următorii ani?
Žarko Matin: Anticipăm accelerarea fluxurilor logistice în Serbia, Macedonia de Nord și Albania prin intermediul iniţiativei Balcanii Deschiși și extinderea iniţiativei către alte ţări cu potenţial. Cred că transportul feroviar și cel intermodal vor juca cel mai mare rol în modelarea fluxurilor logistice în următoarele decenii, răspunzând atât nevoii de eficienţă, cât și celei de sustenabilitate.
În prezent, cea mai mare provocare în integrarea logistică a Balcanilor este așteptarea la frontiere, care încetinește întregul lanţ logistic și crește costurile. Există suficient spaţiu pentru îmbunătăţirea cadrului juridic și a relaţiilor bilaterale, tot ce este necesar este voinţa de a accelera procesele, iar Serbia are iniţiativă, precum și dorinţa de a soluţiona aceste probleme.