#ProfilDeManager: Eduard Pankler, Planning&Logistics Manager CSi România
“Provocările viitorului pentru un profesionist în supply chain și logistică ţin de redefinirea raportului între leadtime și preţ, strategiile de aprovizionare și disponibilitatea personalului calificat,” este de părere Eduard Pankler, Planning&Logistics manager CSi România, parte a grupului CSi Industries- furnizor de sisteme complet integrate de manipulare a materialelor și paletizare pentru industriile FMCG/ CPG.
În cadrul rubricii #ProfildeManager l-am invitat pe Eduard să ne povestească despre debutul carierei în logistică, mentori, lecţii învăţate, surse de inspiraţie și despre atragerea noii generaţii de profesioniști în domeniu.
Pasiunea pentru logistică a descoperit-o, după cum mărturisește, plecând și de la formarea academică: a studiat la un profil informatic în liceu, este licenţiat în Relaţii Economice Internaţionale și are un masterat în Marketing Internaţional.
“M-a ajutat să am o abordare holistică, bazată pe procese. Din punct de vedere profesional, am trecut prin roluri de intern, asistent, project manager sau referent, lucrând pentru companii private, instituţii publice sau ONG-uri, pentru ca în final să am primul contact cu logistica în cadrul NOKIA. A fost un nou început de drum, care a presupus relocarea din București în Cluj, un proiect greenfield de mare avengură și un mediu de lucru cu totul nou. Creșterea a fost în două direcţii: din punct de vedere al competenţelor și din punct de vedere al responsabilităţilor. Privind înapoi pot spune că aici m-am format ca specialist în logistică.”
Următorul pas în cariera lui Eduard Pankler, cel de Planning and Logistics Manager în cadrul DeLonghi România, a reprezentat un alt moment formator, de data aceasta ca top manager. Și acesta a fost un proiect greenfield, care i-a oferit oportunitatea de a coordona activităţi de Demand Supply Balancing, Planning, Purchasing, Logistics sau Transportation.
A fost, spune el, și cel mai provocator proiect din cariera sa de până acum. “Un proiect de patru ani alături de o echipă de profesioniști în care am construit fabrica de la zero: liniile de asamblare, relocarea producţiei, departamentele de injecţie mase plastice și producţie motoare, extinderea depozitului, supply chain-ul cu aprovizionare directă din China. Aici am învățat o lecție foarte simplă: cât de importantă este coeziunea echipei în proiecte complexe. Acesta este elementul care poate face diferenţa între succes și eșec.”
Lecţii și sfaturi în carieră
Pe parcursul celor peste 17 ani de carieră, mentorii au jucat un rol cheie în formarea sa, de la fiecare învăţând lecţii importante. “În cadrul departamentului Strategii al Camerei de Comerţ și Industrie a României am descoperit ce înseamnă diplomaţia. În NOKIA am experimentat cum să gestionez din punct de vedere al dinamicii echipei un rol sau un proiect nou.
În Plexus am învăţat că un adevărat manager conduce echipe și se bazează pe opinia fiecărui specialist din cadrul ei. În DeLonghi am reușit să formez o echipă de peste 100 de oameni plecând de la zero, iar în cadrul CSi România descopăr în fiecare zi cum te poţi reinventa într-o organizaţie project based, în care provocările se modifică permanent.”
Sfatul pe care Eduard îl dă colegilor nou-veniţi în echipa CSi România, după care se ghidează el însuși, este un citat al profesorului și statisticianului american W.Edwards Demming:
„94% din probleme în afaceri sunt cauzate de sistem și doar 6% de oameni!” Care este substratul acestui citat și lecţia din spate? “Fiecare trebuie să înţeleagă procesul, să își îndeplinească rolul și să contribuie la îmbunătăţirea continuă.”
Ce face Planning&Logistics Manager-ul CSi România?
Din august 2016, Eduard Pankler ocupă rolul de Planning and Logistics Manager în cadrul CSi România. Rolul actual este unul mai mult sau mai puţin clasic de Supply Chain.
Provocările însă, spune acesta, vin din specificul și structura producţiei. “Vorbim de proiecte de automatizări logistice pentru companii din top 50 FMCG/ CPG – dinamica, cerinţele și nivelul de calitate sunt la cel mai înalt nivel. În același timp, vorbim despre un proces de producţie care combină cele mai avansate soluţii de automatizare cu tehnologii de bază cum ar fi confecţiile și prelucrările metalice. E nevoie de un ecosistem în care ne bazăm pe colaborarea cu parteneri externi în compensarea capabilităţilor și/sau capacităţilor interne de producţie.”
Impactul dinamicii socio-economic la nivel global este resimţit de către CSi România sub forma creșterilor preţurilor și a termenelor de livrare, dar și prin lipsa predictibillităţii. “În acest context, principalul obiectiv pentru 2022 este reprezentat de redefinirea proceselor astfel încât, la sfârșitul unui proiect rezultatul să fie în linie cu obiectivele. Vorbim de proiecte care se pot întinde pe 12 luni!”
Având în vedere creșterea cererii pentru soluțiil de automatizare a proceselor de manipulare și paletizare a mărfii, inclusiv în România, provocarea, spune Eduard Pankler, vine din corelarea creșterii capacităţii în linie cu disponibilitatea materialelor.
“CSi România contribuie la redefinirea proceselor logistice ale clienţilor săi prin automatizarea proceselor de manipulare și paletizare a mărfii. Vestea bună este că, pe lângă cele peste 2.000 de proiecte instalate la nivel global, avem deja și în România mai multe echipamente implementate cu succes.”
Mindset-ul potrivit și atragerea tinerilor către logistică
Să lucrezi în logistică și să fii responsabil de operaţiunile cotidiene ale unei companii nu este tocmai o “plimbare prin parc” și necesită un mix interesant de multe competenţe și abilităţi specifice. Cu toate că acestea sunt importante, nu sunt cele mai importante. “Mindset-ul potrivit este cel care contează cel mai mult. Acest lucru presupune determinare, perseverenţă, rezilienţă. Să crezi că poti, să îţi dorești și să fii dispus să muncești pentru a-ţi atinge obiectivul.”
Cum atragem și reţinem noua generaţie de profesioniști în logistică? “Tinerii vor să experimenteze, să învețe într-un ritm rapid. Dacă nu găsesc acest lucru într-o companie, foarte ușor decid schimbarea. Ceea ce-i poate atrage este un loc de muncă entry level, de tip internship sau part time în care să aibă un prim contact cu logistica. Apoi să aibă posibilitatea să experimenteze diferite roluri. Retenţia vine odată cu dezvoltarea și formarea ca specialist în logistică. Am încercat să construim acest lucru la CSi România: tinerii au parte de dinamică, expunere, varietate, proiecte și provocări noi,“ concluzionează Eduard Pankler.