#ProfildeManager: Narcisa Olinovici, Cluster Supply Chain Manager DS Smith
După 11 ani în care a lucrat în cadrul primei companii multinaţionale din Vestul României, Narcisa Olinovici s-a alăturat în 2011 echipei DS Smith, cunoscută pe atunci ca SCA. Decizia s-a dovedit a fi extraordinară, după cum ea însăși spune, pentru că a găsit o organizaţie ale cărei valori se aliniau perfect cu ale sale, iar echipa era formată din oameni integri, cu dorinţă de dezvoltare continuă.
“Industria ambalajelor de carton ondulat are multe avantaje profesionale. Deși pare simplă, am fost impresionată de complexitatea procesului de producere chiar și în cazul cutiilor simple. Această industrie aparent de nișă ne expune la toate industriile în care activează clienţii noștri, lărgindu-ne orizonturile și înţelegerea cerinţelor și tendinţelor pieţei,” explică aceasta.
Momentul de “aha”!
Deși a absolvit Universitatea de Vest Timișoara, specializarea Economist, Narcisa nu s-a văzut niciodată activând într-un domeniu static și predictibil. După o scurtă perioadă în care a lucrat ca și contabil, în 1998 a schimbat macazul și a lucrat ca Planificator Producţie în prima companie multinaţională stabilită în vestul României. Momentul interviului în cadrul acelei companii a fost moment de “aha”.
“Îmi amintesc clar când am trecut prin hala de producţie în timpul interviului si am fost fascinată de procesele automatizate și de complexitatea lor. În doar câteva luni, am realizat că mă aflu într-o organizaţie unde mă pot dezvolta și unde activitatea mi se potrivește perfect. În 2005, am primit oportunitatea de a coordona echipa de Planificatori de Productie. A fost o provocare interesantă, dar nu mi-am dat seama cât de dificil poate fi să coordonezi activitatea altor persoane, să fii mereu obiectiv și să lucrezi cu diferite caractere.
Organizaţia era la început de drum, iar echipa noastră era mică, formată din mulţi straini veniti din diverse sucursale europene. Acest lucru a fost un avantaj major pentru mine, deoarece am avut ocazia să învăţ enorm de la fiecare dintre ei, atât pe partea tehnică, cât și pe partea de colaborare și coordonare. Am văzut o abordare complet diferită faţă de organizaţiile cu management 100% românesc,” explică Narcisa Olinovic.
Ce este Supply Cycle Thinking?
Echipa de logistică și supply chain a DS Smith se concentrează pe îmbunătăţirea proceselor de distribuţie pentru a reduce amprenta de carbon, prin ceea ce este cunoscut sub numele “Supply Cycle Thinking”. Mai exact, aceasta presupune optimizarea rutelor de transport, gestionarea emisiilor, implementarea unor soluţii logistice eficiente, precum și minimizarea manipulării și a timpului și spaţiului de stocare.
Supply chain-ul, mereu dinamic și provocator
Din producţie Narcisa a făcut ulterior tranziţia către supply chain, un domeniu care i se pare și astăzi foarte dinamic și mereu plin de provocări. În prezent, din pozitia de Cluster Supply Chain Manager este responsabilă pentru operarea sigură și eficientă a fluxului de procese la nivel de ţară, cu accent pe eficienţa în planificare și operaţiuni. Ca membru senior al echipei de management, promovează colaborarea inter-funcţională și influenţează decizii critice pentru a obţine performanţe optime.
“Responsabilităţile mele principale includ asigurarea sănătăţii și siguranţei în muncă a echipei, coordonarea proceselor și operaţiunilor la nivel de ţară pe partea de Supply Chain, atingerea unor nivele ridicate de servicii pentru clienţi, definirea strategiei din punct de vedere Supply Chain, eficienţa operativă și îmbunătăţirea continuă a performanţelor, precum și implicarea angajaţilor și crearea unei culturi a locului de muncă.
În 2024, principalele proiecte au vizat îmbunătăţirea eficienţei operaţionale și implementarea unor practici sustenabile. Obiectivele pentru anul următor includ continuarea acestor iniţiative și adaptarea la cerinţele dinamice ale pieţei.”
Tranziţia către soluţii sustenabile
Industria ambalajelor de carton ondulat este complexă și în continuă schimbare. Tocmai de aceea, în cadrul DS Smith operaţiunile de logistică și supply chain joacă un rol critic în aducerea de valoare către companiile cu care furnizorul de soluţii de ambalare colaborează.
“Provocarea momentului este să rămânem inovativi și să ajutăm cât mai multe companii să facă tranziţia către soluţii sustenabile, care să-I ajute să aibă un business durabil. În acest sens, colaborăm îndeaproape cu clienţii noștri pentru a integra principii de Economie Circulară în proiectele pe care le dezvoltăm,” spune Cluster Supply Chain Manager-ul DS Smith.
Eliminarea încă din faza de design a deșeurilor și poluării impactează automat tot lanţul de aprovizionare: minimizează transporturile, reducând numărul de camioane de pe șosele, reduce spaţiul logistic necesar clientului pentru a depozita materialele de ambalare, și automat acest lucru se reflectă în emisii de carbon reduse.
“Integrarea prac ticilor sustenabile în lanţul de aprovizionare este crucială, iar exemplele de bune practici includ reducerea amprentei de carbon și optimizarea proceselor pentru a minimiza deșeurile.
A avea un lanţ de aprovizionare cu ambalaje complet optimizat nu este deloc simplu pentru clienţii noștri, mai ales pentru cei din industrii dinamice, cum ar fi FMCG.
A răspunde nevoilor clientului nu mai este suficient. Trebuie să anticipezi nevoile viitoare în funcţie de trendurile de piaţă, de noile reglementări și să te dezvolţi împreună cu clienţii sau chiar înaintea lor, astfel încât să te poţi diferenţia,” concluzionează Narcisa Olinovici.
Unul dintre cele mai importante sfaturi primite în carieră a fost să rămân mereu deschisă la învăţare și adaptare. Acest lucru m-a ajutat să devin un profesionist mai bun. Îi învăţ pe colegii mei că pentru orice provocare există o soluţie și că este esenţial să abordăm fiecare sarcină cu profesionalism. Narcisa Olinovici, Cluster Supply Chain Manager DS Smith