Home FMCG Radu Manoliu, Mondelez Europe Service GmbH: Reziliența, parteneriatele cu furnizorii și sustenabilitatea, tendințe în supply chain

Radu Manoliu, Mondelez Europe Service GmbH: Reziliența, parteneriatele cu furnizorii și sustenabilitatea, tendințe în supply chain

Radu Manoliu, Mondelez Europe Service GmbH: Reziliența, parteneriatele cu furnizorii și sustenabilitatea, tendințe în supply chain

„Lanțul de aprovizionare va trebui să se reinventeze, având în minte reziliența, astfel încât să poată să se adapteze unui viitor mult mai “zbuciumat”.  Clienții își doresc livrări rapide, în cel mai scurt timp și cât mai dese. Din perspectiva pieței de logistică se poate observa, însă, o creștere de costuri, care se încearcă “redusă” prin parteneriate și optimizări, afirmă Radu Manoliu, PMO Logistics Network Integration Central Europe Mondelez Europe Service GmbH într-un interviu pentru Intermodal&Logistics referitor la tendințele care vor domina piața de supply chain și logistică în 2023.

Anul 2022 a fost unul atipic, afirmă acesta, companiile pornind de la moștenirea grea de la finalul lui 2021, din punct de vedere al perturbărilor, care apoi au fost amplificate de războiul din Ucraina și inflație. “Din punctul nostru de vedere, principalele situații cu care ne-am confruntat au fost legate de lipsa de ambalaje și materii prime și achizițiile la prețuri foarte mari, lipsa forței de muncă la orice cost. Către finalul partea de transport a fost afectată atât de lipsa de șoferi, cât și de costuri foarte mari și schimbări legislative.“

Cererea înregistrează variații mari

În ultimii trei ani, spune Radu Manoliu, a devenit clar că istoria nu se mai repetă, fiecare an este diferit, ceea ce are un impact negativ asupra forecast-ului, cererea înregistrând variații mari. Lipsa de predictibilitate cu privire la volume a avut drept consecință o negociere  mai dură cu prestatorii logistici și clienți, încercându-se diferite soluții pentru a asigura un service level cât mai bun și o disponibilitate a materiei prime.

Aceste negocieri au dus la compromisuri de ambele părți în încercarea de a face față provocărilor din lanțul de aprovizionare. Astfel, de exemplu, au fost închiriate suprafețe de depozitare “on spot” în perioadele de vârf, forța de muncă închiriată sau orele suplimentare, fără a angaja oameni pe perioade lungi.

În relația cu clienții am mers pe modul “colaborativ”, explicând situația și încercând, prin eforturi suplimentare, livrări multiple, în funcție de disponibilitatea stocului, livrări în afara programului normal și în weekend, livrări de paleți suprapuși pentru a reduce numărul de camioane, cu scopul de a minimiza impactul asupra consumatorilor,” explică Radu Manoliu.

Pentru anul 2023, ne așteptăm ca amenințările din 2022 să se mențină și, în plus, va exista o disponibilitate mai ridicată a resurselor pe măsură ce creșterea prețurilor va stagna, iar stocurile vor crește, totul fiind influențat de un consum mai redus.” – Radu Manoliu, PMO Logistics Network Integration Central Europe Mondelez Europe Service GmbH

Tehnologia, un rol tot mai important în lanțurile de aprovizionare

Ca o tendință prevalentă pentru următoarea perioadă, Radu Manoliu punctează că lanțurile de aprovizionare vor trebui să se alinieze cu obiectivele de sustenabilitate și să realizeze schimbări importante.

De asemenea, partea de tehnologie va juca un rol din ce în ce mai important în întreg lanțul de aprovizionare. “Companiile vor avea o abordare holistică, explorând benificiile automatizării în încercarea de a găsi domeniul în care să investească. Astfel, vor dezolta partea de reporting, forecasting pentru a oferi echipelor mai mult timp pentru a interpreta datele și a lua decizii și în livrarile “last mile” pentru a crește profitabilitatea e-commerce-ului.”

În ceea ce privește modul în care Mondelez se adaptează tendințelor în supply chain, compania a început cu investiții de bază, în tehnologii de comunicare rapidă și ușoară intra și inter departamente, comunicare EDI cu clienții sau fabricile și a continuat cu folosirea inteligenței artificiale pe partea de forecast.

“Lucrăm împreună cu prestatorii logistici în implementarea de tehnologii în eficentizarea proceselor de picking, recepție și co-packing. În plus, fabricile Mondelez investesc în noi tehnologii de producție, pentru a crește productivitatea.”