Home Logistics Depozitare Roboţii mobili autonomi ajută ifm Efector să elimine zonele de stocuri intermediare în depozit și producţie

Roboţii mobili autonomi ajută ifm Efector să elimine zonele de stocuri intermediare în depozit și producţie

Roboţii mobili autonomi ajută ifm Efector să elimine zonele de stocuri intermediare în depozit și producţie

Deși roboţii mobili autonomi nu sunt deloc o tehnologie nouă, căci primele prototipuri erau puse în funcţiune la jumătatea secolului trecut, au început să fie cu adevărat integraţi în depozite și fabrici mult mai târziu.

Astăzi, avantajele pe care le oferă tehnologia sunt binecunoscute, iar AMR-urile încep să facă parte din peisajul cotidian al multor fabrici din România.

În cazul fabricii ifm Efector de la Sibiu “integrarea roboţilor mobili autonomi a devenit necesară după integrarea unui nou concept de pregătire a materialelor pentru producţie just-in-time. Împreună cu Bogdan Marcu, un coleg din echipa de Industrializare am deschis un proiect de integrare a roboţilor în procesele de depozit. De acolo a urmat o mică revoluţie tehnologică în procesele din cadrul depozitului.

Cerinţa de a avea materialul în fiecare zonă cât mai repede ne-a condus la dezvoltarea într-un termen foarte scurt a unui concept, cu rezultate extraordinare și perspective frumoase de viitor.

Acest concept a crescut foarte mult necesitatea eliminării zonelor de stocuri intermediare, atât în depozit cât și în producţie“, spune Andrei Drăgan, Manager Logistică ifm Efector și ifm Prover.

Compania are în prezent integraţi mai mulţi roboţi mobili autonomi în regim de flotă, cu o medie impresionantă de 150 de misiuni/ zi/ AMR. O misiune reprezintă o deplasare a unui AMR dintr-o destinaţie în alta.

Avantaje AMR:

Eficientizarea spaţiului și reducerea stocurilor

Momentan, proiectul este concentrat în depozit, și într-un procent mai mic în producţie, însă în aproximativ un an cu ajutorul roboţilor, jumătate din liniile d e producţie vor fi aprovizionare just-in-time din depozit. Aprovizionarea producţiei se va face direct din zonele unde se pregătesc materialele în depozit.

Mai mult, toate produsele finite, cât și semifrabricatele, odată închise în producţie, vor fi distribuite automat în zonele destinatare din depozit. În acest fel, vor fi eliberate și zonele intermediare din producţie, spaţiul respectiv putând fi utilizat în alte scopuri.

“Odată realizate aceste obiective, integrarea roboţilor AMR în fabrica ifm Efector va duce la eficientizarea spaţiului util, reducerea costurilor de manipulare, reducerea stocurilor totale de materiale, cât și un randament mai mare în procesele de mișcări de materiale între depozit și producţie prin eliminarea stocurilor intermediare și mutarea materialelor către zonele destinatare în mod automat, cu ajutorul noilor noștri “colegi”, punctează Andrei Drăgan.

Integrarea în echipa de logistică a ifm Efector

Începutul a fost timid și roboţii au fost priviţi iniţial cu o oarecare reticenţă de către echipa din logistică, însă perioada de acomodare a fost scurtă. Azi sunt perfect integraţi cu ceilalţi colegi din depozit, ba chiar au și nume.

“Este normal, trăim într-o lume în continuă schimbare. Odată identificate posibilităţile și avantajele reale din proces, cu toţii de bucurăm de aportul pe care îl aduc echipei de logistică“ explică Managerul de Logistică al ifm Efector și ifm Prover.

Andrei Dragan ifm efectorAndrei Drăgan, Manager Logistică ifm Efector și ifm Prover

Investiţia în roboţi mobili autonomi este bună, dar trebuie să existe deschidere și cei care vor să îi implementeze să nu se gândească strict la „ce avem acum și unde i-am putea integra în procesele existente” ci la „cum am putea avea într-un viitor apropiat noi procese, prin eliminarea oricărei manipulări suplimentare”.