Sondaj: Companiile din UE iau în calcul relocalizarea producției în următorii cinci ani
Companiile din zona euro și din UE intenționează să devină mai active în ceea ce privește relocalizarea operațiunilor în următorii cinci ani, pentru a-și întări business-ul, potrivit unui sondaj recent realizat de Banca Centrală Europeană (BCE).
O mare parte dintre aceste companii se gândesc să își relocalizeze producția atât în interiorul, cât și în afara UE în următorii cinci ani. Cu toate acestea, există încă o proporție mai mare de companii care se așteaptă să transfere producția în afara UE.
În cadrul sondajului companiile au fost întrebate cum a evoluat localizarea producției/operațiunilor lor în ultimii cinci ani și cum se așteaptă să evolueze aceasta în următorii cinci ani.
Potrivit sondajului, o proporție mai mare de întreprinderi au declarat că se așteaptă la o tendință de relocalizare a producției mai aproape din punct de vedere geografic de locul de producție final sau de țara de vânzare (“near-shoring“), diversificarea operațiunilor într-o măsură mai mare între țări și/sau relocalizarea producției în țări mai apropiate din punct de vedere politic de principala țară de vânzare (“friend-shoring“) în următorii cinci ani decât în ultimii cinci ani.
Aducerea mai aproape a producției era deja o tendință predominantă, care se așteaptă acum să se intensifice, potrivit sondajului. În schimb, “friend-shoring-ul” producției nu a fost atât de evident în trecut, dar se așteaptă ca acesta să devină mult mai frecvent: 42% dintre firme au în vedere aplicarea unei astfel de strategii, față de doar 11% în ultimii cinci ani.
Riscul geografic, printre decizia companiilor de a-și relocaliza producția în UE
Riscul geopolitic a fost cel mai frecvent citat factor care a stat la baza deciziilor de relocalizare a producției în UE, în timp ce factorii legați de cerere și de costuri au motivat mutarea în afara UE.
Aproape jumătate dintre companii au spus că un posibil risc în ceea ce privește mutările recente sau planificate în viitor în UE este incertitudinea geopolitică. Acest lucru evidențiază o schimbare a priorităților firmelor, care nu se mai concentrează doar pe reducerea costurilor sau pe îmbunătățirea eficienței, ci și pe luarea în considerare a rezilienței în deciziile lor.
Potrivit sondajului, o proporție mai mare de companii se așteaptă ca, în următorii cinci ani, să se aprovizioneze din ce în ce mai mult din interiorul UE decât în ultimii cinci ani.
O proporție mai mare de întreprinderi au declarat că se așteaptă ca, în următorii cinci ani, să se aprovizioneze tot mai mult cu materii prime provenite din zone mai apropiate geografic de țara de producție; de la o gamă mai diversificată de furnizori din diferite țări și/sau din țări mai apropiate din punct de vedere politic de țara de vânzare decât au făcut-o în ultimii cinci ani (de la 55% la 80%).
Companiile au trebuit să evalueze impactul schimbărilor în ceea ce privește localizarea producției și aprovizionarea asupra activității societății lor, a ocupării forței de muncă și a prețurilor de vânzare în UE în ultimii cinci ani, precum și ceea ce așteptări au pentru următorii cinci ani.
Presiunea costurilor
Potrivit sondajului, 60% dintre respondeți au declarat că schimbările în ceea ce privește localizarea producției au dus la creșterea prețurilor în ultimii cinci ani, în comparație cu doar 5% care au declarat că prețurile lor au scăzut ca urmare a acestor schimbări.
De asemenea, ponderea companiilor care se așteaptă în următorii ani la o presiune în creștere asupra costurilor rămâne ridicată (45%), însă mai mica decât în ultimii cinci ani.
În cadrul sondajul recent realizat de Banca Centrală Europeană au fost chestionate principalele firme care își desfășoară activitatea în zona euro, concentrându-se asupra deciziilor acestora privind localizarea producției și aprovizionarea cu factori de producție, în special ca răspuns la riscurile legate de lanțul de aprovizionare.
Firmele intervievate sunt, în mare parte, multinaționale cu operațiuni semnificative în UE, dar care își desfășoară o mare parte din activitate în afara UE.