Studiu: Schimbare de paradigmă în transportul de marfă
Transportul intermodal se află încă într-o fază incipientă în România, fiind nevoie de investiții în infrastructură pentru scăderea timpilor de tranzit, dar și în centre logistice care să asigure transferul mărfurilor între diversele moduri de transport.
Aceasta este una dintre concluziile unui complex studiu privind evaluarea problematicii transportului de marfă pe distanțe mari în zona centrală și nordică a țării realizat de către Centrul Interdisciplinar pentru Știința Datelor din cadrul Universității Babeș-Bolyai împreună cu DP World în perioada decembrie 2022-iunie 2023.
Pentru studiul care reprezintă “o radiografie a stării actuale a logisticii din Transilvania și își propune să contribuie la evoluția continuă a acestei industrii critice prin evidențierea inclusiv a tendințelor legislative din domeniu”, după cum precizează autorii, au fost realizate o serie de interviuri cu companii mari și reprezentative care activează în regiune.
De ce nu utilizează companiile soluțiile de transport intermodal în România?
Deși utilizarea transportului intermodal în cadrul strategiilor de lanț de aprovizionare a companiilor oferi mai multe avantaje, inclusiv economii de costuri, emisii reduse și îmbunătățirea eficienței lanțului de aprovizionare, această modalitate de transport nu este încă suficient de răspândită în România. Destul de puține companii utilizează frecvent soluțiile intermodale, timpii lungi de tranzit pe calea ferată, dar și starea infrastructurii feroviare, mai puțin dezvoltate comparativ cu rețeaua de drumuri fiind impedimente în alegerea unor astfel de soluții.
În cadrul sondajului de opinie pentru studiul Intermodal- Schimbare de paradigmă în transportul de marfă, respondenții care nu utilizează în prezent transportul intermodal o fac și din următoarele motive:
- Costuri ridicate – 36,4%
- Dificultatea procurării containerelor – 18%
- Existența infrastructurii proprii de transport – 18%
- Cantități reduse de marfă transportată – 18%
- Lipsa de terminale în Transilvania pentru conexiune cu destinațiile – 9%
- Lipsa de soluții de încărcare containere si amaraj pentru marfa lor – 9%
“În general, răspunsurile companiilor intervievate arată că utilizarea transportului intermodal se dezvoltă încă în industria de logistică din România şi că există atât avantaje, cât și provocări de luat în considerare. Pe măsură ce infrastructura continuă să se dezvolte și furnizorii de logistică se adaptează la condițiile pieței în schimbare, va fi interesant să vedem cum este adoptat transportul intermodal în țară. Având în vedere preocuparea politicilor UE asupra sustenabilității și a reducerii emisiilor de carbon, este probabil că va exista o presiune crescută asupra companiilor pentru a adopta modalități de transport mai prietenoase cu mediul, cum ar fi transportul intermodal. Acest lucru ar trebui să ducă şi la o creştere a investițiilor în infrastructura feroviară și la îmbunătățirea timpului de tranzit, făcând transportul intermodal o opțiune mai viabilă pentru companiile din România,” se arată în studiul efectuat de către Universitatea Babeș-Bolyai împreună cu DP World.
Beneficiile deschiderii unui terminal intermodal în Transilvania
Deschiderea unui terminal intermodal şi centru logistic în regiune, cum este terminalul DP World din Aiud Logistic Park poate aduce beneficii semnificative pentru companii.
Reducerea distanței de transport a mărfurilor pe șosele ar duce la economii semnificative pentru companii precum și la o reducere a emisiilor de carbon din transport. Prin reducerea distanței parcursă pe şosea, companiile ar putea îmbunătăți eficiența lanțului de aprovizionare și reduce costurile logistică.
Companiile intervievate și-au exprimat speranța că prețurile și sustenabilitatea serviciilor oferite în urma deschiderii terminalului vor fi mai bune decât opțiunile actuale. Aproximativ 56% dintre companiile chestionate au ales această opțiune ca prim avantaj al deschiderii unui centru logistic în proximitatea lor. Acest lucru sugerează că există o nevoie de servicii de logistică mai accesibile și mai durabile din punct de vedere ecologic în regiune, pe care terminalul le-ar putea furniza.
De asemenea, companiile anticipează că trenurile regulate care pleacă din terminal către destinații precum Constanța și diferite alte puncte logistice din Europa de Vest vor îmbunătăți accesul la aceste piețe și ar contribui la dezvoltarea afacerilor. Dar aceste avantaje sunt condiționate, ca eficiență, de distanța până la terminalul intermodal.
Astfel, 37,5% dintre respondenți consideră eficientă o distanță de maxim 50 km între terminal și sediul companiei. Restul sunt împărțiți în mod egal (31,25%) până la o limită de 100 km, respectiv 200 km.
“În ansamblu, deschiderea unui terminal intermodal mare în proximitatea companiilor intervievate este văzută ca o dezvoltare foarte pozitivă. Terminalul are potențialul de a îmbunătăți operațiunile lor de logistică și accesul lor la piețele globale, în timp ce se vor reduce costurile de transport și emisiile de carbon,” explică autorii studiului.
Studiul Intermodal- Schimbare de paradigmă în transportul de marfă poate fi descărcat accesând linkul https://shorturl.at/ayJOR