Home Intermodal Transformarea digitală schimbă piaţa de transport din România

Transformarea digitală schimbă piaţa de transport din România

Transformarea digitală schimbă piaţa de transport din România

De la digitizare la transformare digitală, companiile îşi pot optimiza strategia lanțului de aprovizionare prin îmbunătățirea proceselor interne şi a activității propriu-zise cu ajutorul platformelor avansate de transport.

Chiar dacă întârzierile sunt imposibil de evitat, digitalizarea crește gradul de predictibilitate, iar acest lucru îi ajută nu doar pe expeditori să reacționeze mai bine la schimbările care pot apărea pe parcurs, ci şi pe operatorii de transport. Aceştia pot oferi servicii mai bune şi îşi pot optimiza timpii de tranzit astfel încât transporturilor lor să devină mai eficiente.

TIMOCOM, una din cele mai vechi platforme din piaţă, şi-a asumat rolul de educare a pieţei de transport din România. În momentul de faţă, aşa cum afirmă Szilárd Cserny, coordonator vânzări în ţara noastră, deja nu mai este suficient să ai camioane şi să faci curse. Vorbim de companii de transport româneşti care au înţeles avantajul digitalizării şi au început să facă paşi în această direcţie. La nivel de percepţie, cel puţin pentru firmele mici, bursa de transport este cea care primează momentan, apoi vorbim de procese ce ţin de digitalizare.

Odată înrolaţi pe platformă, le oferim posibilitatea să primească gratuit comenzile de transport prin intermediul nostru, iar acest lucru este unul dintre beneficii. Din păcate, puţine firme mici merg mai în detaliu pe zona de digitalizare, acolo unde totul se configurează în funcţie de nevoile fiecăreia, cele mai multe se opresc la bursă.

Denumită Smart Logistics System de la TIMOCOM, platforma reunește aplicații și servicii pentru un proces de transport caracterizat ca fiind “mai sigur, mai rapid și mai simplu”. Este destinată transportatorilor şi caselor de expediţii, iar de câţiva ani buni şi expeditorilor. Prin tehnologia interfețelor integrate, sistemul poate fi integrat în mod optim în procesele existente ale clienților și numeroase etape de lucru pot fi automatizate. Ca principal avantaj oferit de platformă, Szilárd Cserny remarcă evitarea curselor goale şi optimizarea traseului. Mai în detaliu, este suficient ca firma de transport să îşi încarce documentele legate de obiectul de activitate şi atunci procesul de verificare se face automatizat, potențialii clienţi accesând profilul respectivei firme de transport, fără a fi nevoie de alte schimburi de informaţii între cele două entităţi. Dacă vorbim de companii care au investit mai mult în zona de IT şi deţin TMS-ul propriu, atunci, printr-o interfaţă de tip API, sistemul acestora se integrează cu platforma TIMOCOM şi datele sunt transferate automat.

Tot mai mulţi transportatori au access la servicii digitalizate

Ca şi alte soluţii digitale, Smart Logistics System oferă posibilitatea integrării sistemelor telematice ale transportatorilor, astfel încât partenerii acestora să poată monitoriza propriile mărfuri dacă este cazul, facilitând astfel procesul de transparenţă. Din punct de vedere numeric, circa 90% din flotele înscrise pe TIMOCOM au montate astfel de sisteme telematice fiind conectate, fără alte costuri suplimentare, la platforma germană. Potrivit lui Szilárd Cserny, sunt integrate deja peste 280 de astfel de sisteme telematice, la nevoie fiind acoperiţi şi alţi furnizori care încă nu sunt prezenţi. În ceea ce privește numărul de utilizatori, la nivel european vorbim de peste 50.000 de companii cu abonament activ, circa 50% fiind transportatori, 10% expediționari şi 35% producători şi distribuitori, în timp ce în România sunt peste 2.500 de companii active, cele mai multe (peste 70%) fiind de transport.

România este o piaţă unde sunt foarte mulţi transportatori, acest lucru se vede în cifrele tot mai mari. Pentru primele nouă luni din 2022 înregistrăm un plus de 8% al numărului de clienţi, iar de la an la an – septembrie 2021 – septembrie 2022, avem o creştere de 12%” – Szilárd Cserny, Timocom

Oficialul estimează că numărul de companii abonate va fi mai mare ca cel din 2021 cu 10% la finalul acestui an. Pentru actualul business de transport, problemele privind înăsprirea legislației la nivel european aduse de Pachetul Mobilitate 1 nu sunt nici pe departe atât de grave precum cele date de noul context economic, cu creșterile de cost foarte mari date de scumpirea carburantului şi a energiei. Din acest motiv, specialistul companiei crede că 2023 va fi un an mai dificil pentru companiile de transport româneşti.

 

Vizibilitate pe toate planurile

Platforma SPOT Visibility&Collaboration este o altă soluţie prezentă pe piaţa locală de transport. Dezvoltată de integratorul de servicii logistice cargo-partner, platforma permite gestionarea eficientă a mai multor transporturi simultan, într-un singur sistem, indiferent de tipul acestora. O astfel de soluție, explică Cosmin Bradea, Managing Director al cargo-partner în România, reprezintă cel mai eficient mod în care transportatorii de mărfuri pot comunica cu expeditorii. “SPOT ne permite atât nouă, cât și clienților noștri să gestionăm digital întregul proces de transport într-o singură locație centrală, de la cerfinal, ceea ce înseamnă un plus de eficiență câștigată de acesta din urmă, şi tot ce înseamnă proces manual este digitizat şi automatizat. erea de ofertă până la rezervarea transportului, urmărirea, încărcarea/descărcarea documentelor, livrarea finală și facturarea.

Referitor la utilizarea platformelor digitale, Cosmin Bradea crede că este determinată de către clienţi. În plus, toate informațiile privind starea unui anumit transport pot fi furnizate inclusiv clientului final, ceea ce înseamnă un plus de eficiență câștigată de acesta din urmă, şi tot ce înseamnă proces manual este digitizat şi automatizat. Transportatorii se loghează în platformă pe bază de user name şi parolă, iar de acolo ei pot introduce sau primi date manual, de la comenzi, vizibilitate în timp real, documente etc. Opţiunea automatizată presupune schimbul de date prin crearea unei interfeţe API. În acest caz însă operatorul de transport trebuie să dispună de configuraţia IT necesară. Nu în ultimul rând, există şi posibilitatea unei interfeţe de date programată individual prin intermediul EDI (schimb electronic de date) care oferă şi cea mai mare flexibilitate în personalizare, însă presupune şi un efort iniţial mai amplu. “Această opțiune este folosită de către companiile care lucrează cu noi pentru perioade mai lungi de timp şi pe o varietate de proiecte.

Problemele apar când există parteneri diferiți cu tot atâtea platforme, însă şi acestea pot fi gestionate prin integrarea prin API a TMS-ului folosit de transportator cu fiecare dintre aceste platforme. Dacă conexiunea nu se poate realiza prin API, cel mai la îndemână mijloc este cel care în care cărăușii pot utiliza un furnizor de servicii Track &Trace, iar expeditorul să preia datele printr-un sistem telematic.

Cu ajutorul aplicației mobile pentru transportatori create de cargo-partner, şoferii pot introduce manual actualizări de stare şi pot încărca o fotografie cu dovada filmării imediat ce marfa este lăsată la destinaţie” – Cosmin Bradea, cargo-partner

Cu SPOT, cargo-partner urmează două abordări: pe de o parte, oferă platforma propriilor clienți pentru a eficientiza colaborarea cu aceștia, pe altă parte, prin intermediul unei alte companii din grup, SPOTworx, o fac accesibilă şi expeditorilor care doresc să o folosească pentru a colabora cu alți transportatori. Aşa se face că scopul principal al SPOT este de a conecta expeditorii cu freight forwarder-ii, în timp ce transportatorii nu au, de regulă, contact direct cu platforma în sine sau cu modul de Management de Transport. Însă compania a creat Platforma Transportatorilor Rutieri, prin intermediul căreia colaborează cu operatorii de transport. “După ce își încarcă documentele, cum ar fi cele de asigurare și de înmatriculare, le verificăm toate detaliile și, odată ce sunt validaţi în sistem, pot accesa toate încărcăturile disponibile în baza noastră de date.

Oficialul cargo-partner crede că principalul motiv pentru utilizarea platformelor digitale de către transportatori este acela de a fi mai “interesante” pentru clienţi şi astfel să îşi păstreze competitivitatea, nu neapărat pentru că vor să economisească costuri. Cosmin Bradea mai spune că România este parte strategică a reţelei şi că va continua să se dezvolte organic alături de clienţii săi, multinaţionale, dar nu numai. “În prezent, avem peste 240 de angajați în 6 locații din România, cu aproximativ 27.000 de metri pătrați de spațiu de depozitare în această țară”, afirmă acesta.

Soluţii integrate pentru marile flote

La ora actuală, Trans.eu reunește peste 40.000 de companii care activează în lanțul de aprovizionare, dintre care 25.000 sunt transportatori. Aşa cum punctează Gabriel Sîrbu, CEO South, East & Iberia în cadrul Trans.eu, ca şi în alte sectoare şi în transporturi se observă o deschidere către transformare digitală şi o creștere a numărului de companii care reușesc să îşi optimizeze fluxurile de lucru.

În opinia sa, există trei niveluri în evoluţia digitalizării:

  • Digitizare – trecerea din analog în digital, înlocuirea hârtiei cu sisteme de calcul;
  • Digitalizarea – ajustarea proceselor prin folosirea informațiilor digitale;
  • Transformarea digitală – crearea unei noi realități organizaționale, transformarea proceselor, activităților, competențelor, și a modului cum se livrează plus valoarea către client.

Strict în sectorul de transport marfă, transformarea digitală presupune înlocuirea modelului convențional al unei afaceri în transporturi cu unul în care nu se livrează doar marfă, ci se livrează plus valoare către client și clientul clientului”, precizează Gabriel Sîrbu.

În această direcţie sunt luate în calcul mai multe scenarii:

  • când transportatorul nu este deja digitalizat

El poate lucra împreună cu consultanți care îl vor îndruma, poate angaja oameni dedicați sau poate colabora cu firme de tehnologie, poate fi autodidact și se va forma în acest domeniu, adaptându-se la realitatea pieței.

  • când transportatorul crede că este digitalizat

Folosește grupuri de Whatsapp, Facebook, Skype pe telefonul mobil, folosește un TMS și burse de transporturi strict pentru nevoile proprii.

  • când transportatorul este digitalizat

Are o atitudine deschisă, este serviabil, calm și un partener adevărat în relațiile cu colaboratorii: oferă vizibilitate pe tot procesul de transport, este într-o comunicare continuă cu clientul, calculează prețuri într-un sistem dinamic, nu linear, în funcție de factorii care îi influențează în mod direct costul propriu, oferă mult și are așteptări mari.

Ca şi în cazul celor precizate anterior, cu toate că tot mai multe companii din România realizează avantajul competitiv pe care îl oferă trecerea la un model de business în care tehnologia amplifică valorile şi calitatea serviciilor deja oferite, “adopția este în continuare lentă şi fiecare furnizor de astfel de soluţii este responsabil de educarea pieţei, prin livrarea de soluţii corecte şi evitarea supra-expunerii”. Cele mai multe companii mari de transport active pe piaţa locală de transport dețin și licență de intermedieri, astfel că volumele de încărcări depășesc capacitatea reală a flotei deținute. În acest context, gama de servicii oferite este mai complexă, la fel și nevoile tehnologice, motiv pentru care se apelează la soluții integrate.

De multe ori, companiile internaționale au un sistem dezvoltat in-house integrat cu platforme disponibile în piețele locale, care, prin inter-conectare, reușesc să aducă un plus valoare semnificativ mai mare față de adopția unei singure platforme dezvoltate de către un singur furnizor. Cu toate acestea, companiile românești apelează de multe ori la furnizori de servicii tehnologice, care, fie le creează un sistem personalizat în funcție de provocările fiecărei companii, fie oferă instrumente integrate cu alte soluții existente în piață, specializate pe diferite tipuri de activități”, remarcă Gabriel Sîrbu, care crede că nu putem generaliza, întrucât piața investește în tipul de soluție potrivit pentru specificul fiecărei afaceri.

Denumită și E2E, vizibilitatea “end to end” în lanțul de aprovizionare reprezintă transparența pe toate nivelurile acestuia, începând de la aprovizionare în faza de pre-producție, până la livrarea produsului finit la client, iar în piață există furnizori specializați pe fiecare nivel. Trans.eu, prin soluția de monitorizare Track&trace, oferă beneficii în segmentul de transport rutier de mărfuri, ceea ce înseamnă că pe toată durata în care marfa se află în camion, clientul poate vedea locația exactă a acestuia, beneficiază de statusuri și notificări de pe parcursul tranzitului și poate estima cu succes momentul livrării.

Lansări de servicii noi

Furnizorul de soluţii digitale sprijină companiile de transport prin diverse soluții, precum alocarea automată a încărcărilor, acces la piața spot din bursele private ale caselor de expediții și clienților de transport, soluții de vizibilitate, ajungând până la managementul documentelor, recuperări debite, factoring. Prin aplicația Loads2GO, compania are înregistrați peste 1.000 de transportatori în România, care colaborează cu clienți de transport și case de expediții în burse private, grupuri și bursa publică.

După Polonia, România este piaţa cu cea mai mare dezvoltare, unde companiile manifestă un grad mare de deschidere către tehnologie. Mulțumită clienților noștri, Trans.eu a crescut constant în România.” – Gabriel Sîrbu, Trans.eu

Anul acesta, compania a lansat un serviciu nou, Private SpotBursa Privată de Marfă, care este asemănătoare bursei publice, însă are o structură diferită, ce permite optimizarea colaborării expeditorilor cu baza proprie de transportatori. Bursa privată oferă posibilitatea îmbunătățirii relației de colaborare şi loializării cărăușilor, alături de simplificarea comunicării printr-un instrument modern care utilizează tehnologie de ultimă generație. Rapoartele generate prin folosirea soluţiei permit evidenţierea transportatorilor care ating nivelul calitativ al serviciilor oferite şi astfel casele de expediţii pot bonifica segmentul de companii care generează cu adevărat plus valoare către clientul final.