Home Logistics Comerț international Transportul feroviar de marfă Asia – Europa este în pericol

Transportul feroviar de marfă Asia – Europa este în pericol

Transportul feroviar de marfă Asia – Europa este în pericol

Invazia Ucrainei de către Rusia și continuarea conflictului ar putea avea efecte negative asupra traficului feroviar de marfă pe relația Asia-Europa. Astfel, potrivit UNCTAD -Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, cele 1,5 milioane de containere transportate anual pe calea ferată între Asia și Europa ar putea fi redirecționate către transportul maritim, ducând la o creștere și mai mare a tarifelor de transport.

Rusia și Ucraina formează o componentă cheie a transportului terestru – rutier și feroviar între Asia și Europa. Restricțiile în spațiul aerian rusesc, incertitudinea contractanților și preocupările de securitate, toate au impact atât asupra transporturilor de mărfuri terestre, cât și aeriene între Asia și Europa.

„În timp ce spațiul aerian rusesc este închis pentru 36 de țări și invers, unele case de expediții le recomandă în prezent clienților să nu rezerve servicii de transport rutier sau feroviar între Asia și Europa”, declară UNCTAD.

În ultimii doi ani, odată cu pandemia și numeroasele blocaje ale lanțurilor de aprovizionare, expeditorii s-au orientat din ce în ce mai mult către transportul feroviar, aerian și chiar rutier, din China în Europa ca răspuns la criza containerelor, nivelul redus al fiabilității serviciilor și a ratelor maritime între Asia și Europa, ajunse la cote record.

„În 2021, 1,5 milioane de containere oceanice de marfă au fost expediate pe calea ferată spre vest, din China către Europa. Dacă volumele de containere care circulă în prezent pe calea ferată ar fi adăugate la cererea de transport maritim Asia – Europa, aceasta ar însemna o creștere cu 5 până la 8% pe o rută comercială deja aglomerată”, se arată în raportul elaborat de către UNACTD. 

Rezultatul ar putea fi tarife de transport și mai mari între Asia și Europa pentru transportul maritim, având în vedere capacitatea limitată la nivel global, costurile mai mari ale combustibililor și eforturile de rerutate. Asemenea creșteri ale prețurilor de transport ar avea un impact semnificativ asupra economiei la nivel mondial și a consumatorilor finali.

Creșteri ale prețurilor produselor alimentare și combustibililor

Atât Rusia, cât și Ucraina sunt jucători mondiali importanți pe piața agroalimentară, cu o cotă de piață de 53% din comerțul global cu ulei și semințe de floarea soarelui și 27% cu grâu.

Această situație este deosebit de alarmantă pentru națiunile în curs de dezvoltare, spune UNTCAD. Aproximativ 25 de țări africane, inclusiv multe țări cel mai puțin dezvoltate, importă mai mult de o treime din grâul lor din cele două țări aflate în război. Pentru 15 dintre ei, ponderea este de peste jumătate.

„Creșterea prețurilor la alimente și la carburanți va afecta populația cea mai vulnerabilă din țările în curs de dezvoltare, punând presiune asupra celor mai sărace gospodării, care cheltuiesc cea mai mare parte a veniturilor lor pe alimente, ceea ce duce la dificultăți și foamete”, se arată în raportul UNCTAD.

Conform calculelor organizației, în medie, mai mult de 5% din coșul de import al celor mai sărace țări este compus din produse care probabil vor avea un preț crescut ca urmare a războiului. Ponderea este sub 1% pentru țările mai bogate.