Home Stiri Uniunea Europeană alocă 30 de milioane de euro pentru stații de încărcare în România

Uniunea Europeană alocă 30 de milioane de euro pentru stații de încărcare în România

Uniunea Europeană alocă 30 de milioane de euro pentru stații de încărcare în România

Uniunea Europeană alocă 422 de milioane euro pentru 39 de proiecte pentru implementarea infrastructurii de alimentare cu combustibili alternativi de-a lungul TEN-T. UE va finanța astfel două proiecte românești de încărcare a mașinilor electrice cu 30 milioane euro. Cele două proiecte sunt dezvoltate de compania de tehnologie Axionet IoT și de compania de mobilitate electrică PPC Blue Romania.

Un proiect dezvoltat de compania de tehnologie Axionet IoT, cu o finanțare propusă prin CEF de 26,88 milioane de euro (27,9 milioane de dolari), va instala în România 200 de stații publice de reîncărcare, echipate cu 496 de puncte de încărcare: 96 destinate vehiculelor ușoare (LDV) la 150 kW și 400 pentru vehicule grele (HDV) la 350 kW.

În paralel, un alt proiect, coordonat de PPC Blue Romania, divizia locală a companiei elene Public Power Corporation (PPC), beneficiază de o finanțare propusă de 2,76 milioane de euro prin CEF și vizează instalarea a 28 de puncte de încărcare în curent continuu (CC) de minimum 150 kW pentru LDV-uri și 32 de puncte de încărcare CC de minimum 350 kW pentru HDV-uri. Aceste stații vor fi amplasate în 29 de locații din România și Grecia, de-a lungul rețelei transeuropene de transport (TEN-T).

Aceste proiecte au fost selectate în cadrul primului termen limită al mecanismului pentru infrastructura de combustibili alternativi (AFIF) 2024-2025 din cadrul mecanismului Conectarea Europei (CEF), programul de finanțare al UE care sprijină infrastructura europeană de transport.

Proiectele selectate se vor axa pe instalarea de stații publice de reîncărcare cu energie electrică, inclusiv încărcătoare megawatt de mare putere atât pentru vehicule grele, cât și pentru vehicule ușoare, pe dezvoltarea de stații de alimentare cu hidrogen și de instalații terestre de alimentare cu energie electrică în porturi, precum și pe electrificarea aeroporturilor și furnizarea de infrastructuri pentru combustibili alternativi precum amoniacul și metanolul pentru transportul maritim.

Această investiție semnificativă este în concordanță cu eforturile UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, de ameliorare a calității aerului și de consolidare a competitivității  industriilor europene.

AFIF își desfășoară activitatea prin intermediul unei cereri continue de propuneri, care permite finanțarea periodică a proiectelor noi și inovatoare de-a lungul întregului an. Pentru cererea de propuneri actuală, lansată la 29 februarie 2024, tocmai s-a finalizat prima rundă de evaluare. Următoarea dată-limită va fi 11 iunie 2025, când bugetul rămas, de aproximativ 578 milioane Eeuro, va fi disponibil pentru finanțarea propunerilor acceptate.