Mercosur: acord după 25 de ani de negocieri
Pe 6 decembrie, după 25 de ani de la demararea discuțiilor, negocierile pentru Acordul de parteneriat UE-Mercosur au fost finalizate.
Acordul trebuie încă ratificat de ambele părți și există destul de multă opoziție, mai ales din partea statelor UE. Franța este unul dintre cei mai mari oponenți ai acestui acord de liber-schimb, în timp ce Germania și Spania sunt unii dintre cei mai mari susținători ai acordului Mercosur.
„Ziua de astăzi marchează o etapă cu adevărat istorică”, a spus Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, adăugând că acordul este unul „ambițios și echilibrat”.
„Acesta este un acord reciproc avantajos, care va aduce beneficii semnificative consumatorilor și întreprinderilor, de ambele părți. Ne concentrăm pe echitate și beneficii reciproce. Am ascultat preocupările agricultorilor noștri și am acționat în consecință. UE-Mercosur este cel mai mare acord încheiat vreodată în ceea ce privește protecția produselor alimentare și a băuturilor din UE.
Peste 350 de produse din UE sunt acum protejate de o indicație geografică. În plus, nu se va face rabat de la standardele noastre europene în materie de sănătate și alimente. Exportatorii Mercosur vor trebui să respecte cu strictețe aceste standarde pentru a avea acces pe piața UE. Aceasta este realitatea unui acord care va permite companiile din UE să economisească taxe de export în valoare de 4 miliarde EUR pe an.”
„Acordul politic final” la care s-a ajuns vineri, este «doar o primă etapă înaintea unui proces lung», a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei cu privire la viitoarea semnare a acordului de către statele membre ale UE.
Pentru susținătorii săi, printre care se numără Germania și Spania, Mercosur – un bloc format din Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay– va deschide noi piețe, menținând în același timp influența europeană în regiune într-un moment în care China își sporește investițiile în America Latină.
De cealaltă parte, oponenții acordului, sunt îngrijorați de concurența din partea importurilor de produse agricole în Europa.
Timp de mai multe săptămâni, Franța, care se opune acordului, a încercat să convingă cât mai mulți parteneri din UE să blocheze acordul. Polonia și-a anunțat oficial intenția de a se alătura unei coaliții care se opune acordului, iar într-o declarație publicată vineri, Italia și-a condiționat acordul de garanții pentru fermieri. Voturile Irlandei, Olandei și Austriei rămân sub semnul întrebării.
Astfel, se pare că votul Italiei va fi esențial în ratificarea acordului, susținută de Germania-Spania sau în respingerea acestuia, opțiune susținută de Franța-Polonia. Motivul pentru care votul Italiei este atât de important este acela că populația totală a Franței, Poloniei, Austriei și Irlandei nu ajunge la 35% din populația UE, factor necesar pentru a bloca acordul.
Fermierii europeni se opun acordului Mercosur
Sindicatele agricultorilor au declarat că „temerile comunității agricole europene s-au materializat” odată cu încheierea acordului.
Grupul de agricultori COPA-COGENA a avertizat că acordul „va avea consecințe profunde” pentru agricultura din întreaga UE dacă blocul comunitar îl ratifică.
„Comisia Europeană a transmis un mesaj foarte îngrijorător milioanelor de agricultori din întreaga Europă”, a afirmat președintele COPA, Massimiliano Giansanti, într-o declarație.
„Astăzi nu este sfârșitul poveștii”, a declarat ministrul francez al comerțului, Sophie Primas, pentru agenția de presă franceză AFP. „Acest lucru angajează doar Comisia, nu și statele sale membre”.
Lupta China-UE pentru o nouă piață
Negocierile pentru acordul Mercosur au început în 1999 și au intrat într-un impas în 2019. În prezent însă, UE se grăbește să artifice acest acord de liber-schimb mai ales datorită faptului că influența Chinei și creșterea comerțului Chinei cu blocul MERCOSUT a crescut cu 55% între 2019 și 2024, comparativ cu o creștere de 32% a comerțului UE cu regiunea.
Exporturile UE către regiunea Mercosur au crescut cu 25% începând cu 2019, în timp ce exporturile Chinei aproape s-au dublat. De remarcat faptul că atât UE, cât și China au crescut importurile din MERCOSUR cu același procent din 2019.
Un sfert din statele Membre UE reprezintă cea mai mare parte a exporturilor către Mercosur: Germania, Italia, Olanda, Franța, Spania, Belgia, Danemarca.
Acordul este menit să schimbe relațiile comerciale între cele două blocuri, deschizând piața extrem de protejată a Mercosur pentru produsele industriale europene. De exemplu, tarifele pentru automobile, textile și utilaje variau de la 14% la 35%, iar în urma acordului ar trebui să fie complet eliminate. De asemenea, acordul asigură protecția a 357 de indicatori geografici europeni, stimulând exporturile de produse agricole specializate, precum vinurile și brânzeturile.
Au fost introduse contingente limitate pentru produse precum carnea de vită, carnea de pasăre sau zahărul. De exemplu, importurile de carne de vită din Mercosur au fost limitate la 90.000 de tone pe an, echivalentul a aproximativ 1,6% din producția totală a UE.
Mai mult, spun susținătorii acordului, companiile europene vor avea un acces mai bun la piețele de achiziții publice din Mercosur, la sectoarele de servicii de mare valoare și la materiile prime esențiale, precum litiul.
În schimb, Uniunea Europeană va reduce tarifele la produsele agricole și la alte bunuri și va contribui cu 1,8 miliarde EUR prin inițiativa Global Gateway pentru a sprijini tranziția ecologică și digitală a Mercosur.