Home Logistics Comerț international Donalam investeşte peste 11 milioane de euro în combinatul siderurgic de la Călăraşi

Donalam investeşte peste 11 milioane de euro în combinatul siderurgic de la Călăraşi

Donalam investeşte peste 11 milioane de euro în combinatul siderurgic de la Călăraşi

AFV Beltrame Group, acţionarul principal al companiei Donalam, unul dintre cei mai mari producători europeni de bare din oţel şi oţeluri speciale, investeşte peste 11 milioane de euro în modernizarea combinatului siderurgic din Călăraşi.

Astfel producătorul va moderniza laminorul combinatului siderurgic, noua tehnologie înlocuind-o pe cea veche ce datează din anii ’70-’80, urmând ca emisiile de carbon asociate producției să fie reduse cu până la 40%. De asemenea, investiția care va fi realizată din fonduri propria, va duce la creşterea competitivităţii barelor din oţel realizate în România. Data de finalizare a proiectului este estimată până în 2022.

Carlo Beltrame, CEO Donalam Călăraşi, a declarat: “Planificasem această investiţie în cadrul grupului înainte ca Parlamentul European să aprobe «The Green Deal», proiect prin care obligă statele membre la investiţii majore astfel încât, până în 2050, UE să devină neutră climatic. Ne bucură foarte mult că viziunea noastră şi investiţiile pe care le avem planificate au de acum un suport legislativ şi instituţional, atât la nivel european, cât şi naţional.” Carlo Beltrame a mai adăugat că pe lângă investiția în curs de implementare, compania analizează o altă investiție mult mai amplă, ce se ridică la peste 100 milioane euro, care să schimbe paradigma industriei siderurgice, considerată foarte mult timp, extrem de poluantă. “Avem ambiţia ca în câţiva ani să avem în România cel mai «verde» combinat siderurgic din Europa”, a spus acesta.

Tehnologia disponibilă din cadrul laminorului va determina reducerea consumului de gaz cu până la 40% (circa 2,4 milioane mc/an); economii de energie termică de peste 27.300 Mwh/an; economii de electricitate de peste 1.300 Mwh/an; reducerea cantităţii de oţel pierdut în procesul de producţie cu aproximativ 1.440 tone/an. Îmbunătăţirile aduse performanţei energetice şi consumului de materie primă vor susţine o scădere a emisiilor de CO2 ale fabricii cu aproape 5.000 tone/an.

Noua tehnologie va permite creşterea competitivităţii produselor din oţel realizate la Călăraşi, prin importarea materiei prime din Germania şi realizarea laminării şi finisării în România.

Prin parteneriate comerciale create cu firme de top din Germania (GMH) şi Austria (Voestalpine), produsele Donalam sunt apoi distribuite în cea mai mare parte a continentului.