Home Intermodal Investitii Colaborare în domeniul transporturilor între România și Republica Moldova

Colaborare în domeniul transporturilor între România și Republica Moldova

Colaborare în domeniul transporturilor între România și Republica Moldova

Ministerul Transporturilor va defășura un program de cooperare complex cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova.

Decizia a fost luată în cadrul unei întâlniri care a avut loc ieri între ministrul Ramona Mănescu și omologul său din Republica  Moldova, Vasile Botnari. Programul de cooperare dintre cele două state, care  va consta în realizarea mai multor proiecte comune și aprofundarea unui schimb de cunoştinţe şi expertiză în beneficiul ambelor părți în domeniul transporturilor, a fost consemnat printr-un Memorandum de Înțelegere.

“Vom oferi Republicii Moldova tot sprijinul în demararea proiectelor de interes comun convenite, dar și asistență tehnică pentru armonizarea legislației naționale cu cea europeană”, a declarat Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

În cadrul discuțiilor, ministerele din ambele țări și-au exprimat dorința de construi în perioada următoare podul rutier Iaşi-Ungheni ca parte a reţelei centrale TEN-T cu finanțare europeană, obținută prin Mecanismul de Conectare a Europei (CEF). Avizele necesare și aplicaţia pentru finanţare pentru acest proiect vor fi obținute în cursul acestui an. În cadrul întâlnirii a fost abordată și finalizarea documentaţiilor tehnice necesare pentru construcţia podului nou Galaţi – Giurgiulești şi a podului de la Leca – Falciu, astfel încât construcţia lor să poată fi demarată cât mai curând.

În privința transportului feroviar, unul dintre proiectele care a fost luat în discuție a fost modernizarea tronsonului de cale ferată Ungheni–Chişinău, dar și construcţia unui segment de 10 km de cale ferată largă către gara Nicolina din Iaşi. Pe termen scurt, partea română a propus amenajarea staţiei Socola pentru a permite transbordarea călătorilor de la trenurile pe cartament larg la cele pe ecartmanet european sau colaborarea cu autorităţile locale în vederea introducerii unei linii de transport în comun până la staţia Nicolina. Interesele comune ale României și Republicii Moldova vizează și îmbunătățirea condițiilor de navigabilitate pe râul Prut și descoperirea unor surse de finanțare pentru modernizare. În plus, oficialii de la București vor oferi sprijin Chişinăului pentru construcția, consolidarea și reabilitarea podurilor peste râul Prut.

Referitor la schimbul de experiență, Ministerul Transporturilor din România ar putea susține Republica Moldova prin acceptarea la specializare a personalului tehnic aeronautic (mecanici de avioane), precum și acordarea de consultanță pentru implementarea procedurilor și calificarea ofițerilor PSC (Port State Control).