Home Logistics Comerț international Elvețienii de la Clariant vor produce etanol celulozic în România

Elvețienii de la Clariant vor produce etanol celulozic în România

Elvețienii de la Clariant vor produce etanol celulozic în România

Consiliul Director al Clariant, unul dintre cei mai importanți producători din industria chimică, a aprobat investiția într-o nouă fabrică în România, unde se va produce etanol celulozic prin tehnologia sunliquid®.

Noua unitate de producție, care va fi reprezentativă pentru ceea ce înseamnă tehnologia dezvoltată de grupul elvețian, va avea o capacitate anuală de 50.000 de tone. Construcția va începe în 2018, iar producția este așteptată să înceapă în 2020. La capacitate maximă, fabrica va putea procesa 250.000 de tone de paie de grâu și alte tipuri de cereale, care vor fi furnizate de către fermierii locali. Produsele secundare rezultate în urma procesului vor fi utilizate pentru producerea de energie regenerabilă, scopul fiind acela ca fabrica să nu fie dependentă de surse de energie fosilă.

“Clariant investește în dezvoltarea de produse sustenabile și soluții inovatoare cum ar fi sunliquid®. Acest proces susține producția eficientă și sustenabilă a biocarburanților și este o dovadă a succesului strategiei de inovație a Clariant, tehnologia furnizând un potențial de dezvoltare suplimentar unui portofoliu deja diversificat” a declarat Christian Kohlpaintner, membru al comitetului executiv al Clariant.

Pentru a se concentra pe comercializarea de bio-etanol, enzime și licențe, Clariant a pus bazele unei noi linii de business – Bio-combustibili și derivate. Astfel, din ianuarie 2018, toate activitățile și costurile legate de platforma tehnologică sunliquid® vor fi transferate către noua linie de business.

În septembrie, Clariant anunța un pas important realizat în vederea creșterii atractivității comerciale a noii tehnologii, prin semnarea unui acord de licență cu Enviral, membru al Envien Group.