Home Intermodal H2Accelerate a primit finanţare pentru 150 de camioane cu hidrogen

H2Accelerate a primit finanţare pentru 150 de camioane cu hidrogen

H2Accelerate a primit finanţare pentru 150 de camioane cu hidrogen

Colaborarea H2Accelerate a anunțat că membrii săi au securizat 30 de milioane de euro, fonduri necesare pentru testarea pe coridoarele principale Nord-Sud a 150 de camioane cu celule de combustie şi instalarea a 8 staţii de alimentare cu hidrogen.

Proiectul H2Accelerate TRUCKS este o colaborare între Daimler Truck, Volvo Group și Iveco Group, alături de institutul finlandez de cercetare VTT, IRU, Uniunea Internaţională a Transportatorilor Rutieri (IRU), Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR, asociaţia transportatorilor rutieri FIAP din Italia și WKO, din Austria, precum și Element Energy France (o companie a ERM Group).

Prin H2Accelerate TRUCKS vor fi testate 150 de vehicule grele pe hidrogen pe principalele pe axa Nord-Sud a Europei. Camioanele livrate în prima etapă vor fi modele 4×2 sau 6×2 pentru combinații de până la 44 de tone și cu autonomie de cel puțin 600 km.

„Suntem mândri să facem parte dintr-un proiect care implementează cercetări concrete în domeniul transportului rutier. Va fi un adevărat test pentru hidrogen: 150 de camioane alimentate cu hidrogen vor circula pe coridoarele din Scandinavia până în Italia”, a declarat Raluca Marian, Advocacy Director IRU EU.

Parteneriatul H2Accelerate a obținut, de asemenea, finanțare pentru instalarea a opt stații de realimentare cu hidrogen pentru vehicule grele prin intermediul instrumentului de finanțare al UE “Mecanismul Conectarea Europei”. Importanța dosarelor legislative, cum ar fi Regulamentul privind infrastructura pentru combustibili alternativi (AFIR) și standardele de CO₂ pentru vehiculele grele, va fi esențială pentru facilitarea introducerii vehiculelor cu emisii zero, consideră IRU.