Home Intermodal Industry 4.0: Portul Koper implementează o nouă soluție logistică

Industry 4.0: Portul Koper implementează o nouă soluție logistică

Industry 4.0: Portul Koper implementează o nouă soluție logistică

Portul sloven Luka Koper și operatorul de telecomunicații, Telekom Slovenije vor lua parte în cadrul proiectului european 5G-LOGINNOV.

Ca parte a proiectului, Telekom Slovenije va stabili o rețea 5G în perimentrul portului Koper cu scopul de a dezvolta și testa soluții pentru optimizarea proceselor, o mai mare eficiență și o reducere a impactului asupra mediului a diferitelor aplicații de management al transporturilor. Pe parcursul testării acestei soluții, partenerii proiectului vor utiliza o rețea 5G și tehnologii, dispozitive, senzori, sisteme de management al traficului și automatizarea datelor analitice, incluzând și utilizarea de camioane autonome. Soluții similar vor fi testate și de alți parteneri ai proiectului în porturile Hamburg și Piraeus.

Cei 15 parteneri vor investi în total suma de 8 milioane de euro pentru acest proiect. Aproape 6 milioane de euro vor fi acoperiți din finanțări europene, Comisia Europeană fiind cofinanțator în cadrul 5G-LOGINNOV. Proiectul va dura 3 ani și se așteaptă să fie încheiat în septembrie 2023.

Telekom Slovenije planifică o infrastructură 5G inteligentă într-o manieră care va permite punerea la dispoziție, pe lângă servicii de comunicații, a diferite rețele virtuale pentru varii vertical de business precum logistică, transport, sănătate, energie, fabrici, orașe inteligente și comunități. Compania de telecomunicații a mai participat în alte două proiecte europene de implementare a tehnologiei 5G și ia parte și în cadrul proiectului de securitate 5G din Slovenia.

Luka Koper ia parte în prezent la alte două proiecte din cadrul programului Horizon 2020, și anume SAURON și INFRASTRESS, ce se concentrează pe securitatea fizică și cibersecuritatea în porturi și îmbunătățiri legate de protecția infrastructurii critice.

În portul Koper, rețeaua 5G va fi folosită pentru a testa experiențele utilizatorilor în ceea ce privește securitatea portuară, îmbunătățirea proceselor operaționale și în domeniul protecției mediului. Sistemul permite o mai bună acoperire a ariei portuare și un transfer mai rapid al unor volume mari de date, cum ar fi materiale fotografice și video. Din acest punct de vedere, tehnologia facilitează controlul securității mărfurilor, viteza încărcării mărfurilor și facilitează monitorizarea consumului de energie, permițând o eficiență energetică mai bună.