Home Logistics Depozitare #LectiiDinPandemie: Sorin Preda, CEO & Founder Global Vision

#LectiiDinPandemie: Sorin Preda, CEO & Founder Global Vision

#LectiiDinPandemie: Sorin Preda, CEO & Founder Global Vision

De-a lungul anului 2020 am chestionat antreprenori, oameni care conduc unele cele mai mari afaceri de transport, logistică, real estate industrial, manageri de logistică ai celor mai importante companii de producție din România, care au fost lecțiile cheie învățate din pandemie.

Sorin Preda, CEO&Founder Global Vision, companie românească ce asigură servicii de dezvoltare, proiectare, management de proiect și construcții, administrarea proiectelor imobiliare deținute de investitori privați și institutionali din România si Europa Centrală și de Est, vorbește despre lecțiile aduse de anul 2020 și așteptările sale pentru 2021.

“Cea mai importantă lecție extrasă a fost să mă bazez mai degrabă pe capacitatea de a reacționa la schimbări abrupte decât să aștept să revenim la starea de dinainte de declanșarea pandemiei. M-am instruit să renunț la ideea că poate vechile strategii nu vor mai funcționa în noul context și am creat unele noi. Expect the unexpected poate fi o deviză potrivită acestei perioade. Acest mindset pe care ni l-am impus și educat odată cu ivirea acestei crize, s-a tradus într-o rafinare a unor capacități precum gândirea strategică și agilitatea aplicate în business.

S-a produs un reset global și se prefigurează un nou mod de a face comerț – unul cu priorități evidente precum siguranța și confortul consumatorului. De aceea cred că domeniul în care Global Vision activează –cel de dezvoltare parcuri de business, în locații strategice, va continua trendul de creștere. Avântul eCommerce a fost un experiment reușit, întipărit deja ca obicei de consum. Au fost depășite bariere esențiale precum neîncrederea în calitatea produsului, rapiditatea livrării și politica de retur, astfel încât chiar și cei mai reticenți consumatori, mereu în căutare de testare înainte de achiziție, au făcut pasul către comanda online, activați de lejeritatea flow-ului de cumpărare și returnare.

Constanta Business Park

Observând îndeaproape aceste tendințe și având în portofoliu un număr sporit de chiriași care operează în eCommerce și pharma, Global Vision continuă să crească suprafețele de depozitare prin începerea fazelor următoare ale proiectelor Chitila Logistics Hub și Constanța Business Park, cât și numărul de proiecte built-to-suit pentru parteneri din domeniul de producție.

Avem în plan investiții în domenii precum parcuri eoliene, panouri solare, stații de încărcare electrică și chiar dezvoltarea unui concept de logistică 360, incluzând flotă auto și operare depozite.

Impactul COVID-19 asupra economiei globale și industriei de imobiliare a făcut ca 2020 să fie un an cu lecții numeroase. Ne-am repoziționat strategiile și operațiunile punând pe primul loc siguranța familiilor, echipelor, clienților, partenerilor noștri.”

Perspective pentru 2021

“Ritmul în care vom putea să ne derulăm activitățile uzuale și de business în 2021 depinde de modul în care vaccinul va fi distribuit și va permite astfel, eliminarea restricțiilor de circulație. Așadar, mă aștept să văd pentru începutul de an o dezmorțire lentă. E încă multă incertitudine și, dacă nu aplicăm în mod corect lecțiile învățate din 2020, posibil ca 2021 să ne aducă unele și mai dure. Transformarea digitală rapidă experimentată în ultimele luni trebuie să se consolideze, să dezvolte reziliență operațională, să devină eficientă și mai larg aplicabilă, menținând o poziție financiară solidă. Cred că impactul COVID-19 a fost resimțit asupra a patru funcții esențiale: tehnologie, operațiuni, finanțe și forța de muncă.

În doar câteva luni, angajații au schimbat biroul cu sufrageria, tururile de proprietăți au devenit virtuale, comunicarea cu clienții noștri a trecut pe Zoom și a crescut necesitatea de a gestiona operațiunile zilnice de business online. Văd o creștere a necesității de uz cloud – computing, tot generată de pandemie și de work-from-home, pentru creșterea flexibilității. Vedem ca exemplu proiectul demarat de Amazon, cu o investiție uriașă în infrastructură de cloud-computing și în instruirea a aproape 30 de milioane de specialiști până în 2025. Odată cu adoptarea digitalizării pe scară largă, crește și interesul pentru investițiile în cybersecurity.

Punctual, pentru dezvoltările de spații industriale și logistică, Global Vision are în plan atingerea pragului de 100.000 mp livrați în 2021, prin proiecte care să ajute la dezvoltarea regiunilor economice din România, pe lângă Constanța, București și zona de Vest, care este deja foarte dezvoltată. Ne uităm destul de atent și la regiunea din Moldova, Oltenia sau zona centrală a României.

Mai cred că în perioada următoare, atenţia va fi îndreptată și asupra unor puncte colectoare pentru stocuri mici, în interiorul oraşelor, city-logistics, care să fie alimentate din unităţile mari din afara oraşelor.”