Home Logistics Depozitare Piaţa de spaţii industriale și logistice: între perspective de expansiune și noi tendinţe

Piaţa de spaţii industriale și logistice: între perspective de expansiune și noi tendinţe

Piaţa de spaţii industriale și logistice: între perspective de expansiune și noi tendinţe

Piaţa industrială și logistică a fost de departe ”vedeta” sectorului imobiliar românesc în ultimii ani, chiar și în ciuda faptului că infrastructura de transport, vitală pentru un astfel de domeniu, nu a ţinut pasul și nu s-a dezvoltat în același ritm efervescent.

Chiar dacă în prezent cea mai mare parte a spaţiilor de acest tip se concentrează în București și în câteva orașe regionale aflate în proximitatea unor autostrăzi, precum Timișoara, Ploiești, Cluj- Napoca sau Pitești, din urmă vin și alte orașe care se conturează încet, dar sigur, ca viitoare hub-uri pe harta spaţiilor logistice și industriale din România. Cum va evolua această piaţă în următoarea perioadă și care sunt noile trenduri care o definesc?

Stocul de spaţii industriale și logistice a depășit borna de 4 milioane de metri pătraţi în primul semestru al acestui an, iar până la finalul anului viitor încă aproape un million de metri pătraţi ar urma să fie livraţi în piaţă, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară CBRE România. Statisticile demonstrează de altfel efervescenţa din ultimii ani a sectorului de profil, alimentată în special de creșterea consumului privat și de expansiunea retailerilor – offline și online.

Laurenţiu Duică, Director Industrial Agency Colliers International Romania

Totodată, privind către zona de producţie, interesul din ce în ce mai mare al investitorilor din industria auto pentru deschiderea sau extinderea fabricilor existente a determinat deopotrivă o creștere a spaţiilor industriale. De altfel, industria auto a fost în primul semestru principalul motor al cererii, câteva exemple în acest sens fiind inchirierea unui depozit de 64.000 de metri pătraţi la Slatina de către Pirelli, în una dintre cele mai mari tranzacţii din ultimii ani, precum și extinderea semnificativă a suprafeţelor închiriate de către Faurecia, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Colliers International Romania.

”În plus, importante companii din domeniul comerţului online sunt interesate să își dezvolte centre regionale în ţara noastră și estimăm că în viitorul apropiat vom înregistra tranzacţii foarte mari în acest domeniu”, spune Laurenţiu Duică, director industrial agency în cadrul Colliers International Romania.

Noi poli logistici și industriali

Zonele consacrate aflate în proximitatea Capitalei, în special cu acces la autostrăzi, vor continua să atragă noi dezvoltări în următoarea perioadă. În prezent, zona de vest, aflată pe traseul autostrăzii București- Pitești, concentrează cea mai mare parte a proiectelor industriale, respectiv 73% din stocul modern din București, însă și zona de nord, de lângă autostrada București-Ploiești, începe să se dezvolte treptat și se conturează ca un următor hub industrial al Capitalei, în contextul în care are deja 15% din totalul stocului, potrivit CBRE.

Continutul acestui articol este restrictionat. In cazul in care sunteti abonat al Intermodal&Logistic va rugam introduceti numele de abonat si parola in zonele de mai jos. In cazul in care doriti sa va abonati va rugam sa completati cererea din pagina CUM MA ABONEZ

Existing Users Log In